keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Taukoa ratsastuksesta


Oikeastaan viimiset pari kuukautta tässä talven ja kevään rajalla Lillin liikutus on ollut erittäin kevyttä. Kenttä on ollut niin huono, ettei siinä ole pystynyt edes kävellä. Hiekan ja jään väliin oli tullut tavallaan tyhjä tila, joka sitten kävellessä aina välillä romahti jalan alta ja Lilli monesti kompastui ihan kunnolla huonolla pohjalla.

Kentän suhteen oli pakko luovuttaa, mutta onneksi tie ja sen sulaminen oli pelastus! Tie suli nopeasti ja muuttui todella pehmeäksi. Autolla ajamisen suhteen huono, mutta ratsastuksen suhteen sateiset päivät ja pehmeä tie olivat hyviä. Pääsin ihan pidempiä pätkiä ravailemaan ja laukkailemaan pitkien kävelylenkkien lisäksi. Suoraa tietä liikkuminen ei kuitenkaan ole sama kun kentällä taivuttelu ja kunnolla liikkuminen, joten liikutus ei ollut erityisen monipuolista. Maastossa tuli käytyä sen verran, että onnistuin myös tipahtamaan tässä yksi päivä, kun menin ilman satulaa tiellä. Onneksi selvittiin vaan minun muutaman päivän kipeällä jalalla  ja mustelmilla eikä mitään pahempaa käynyt.

Nyt tällä viikolla kenttä sitten vihdoin suli kokonaan! Aurinko on päässyt paistamaan siihen hyvin ja jää suli lopullisesti ihan parissa päivässä. Muutama kohta on vielä vähän märkiä ja pinnalla on jään palasia, mutta suurin osa kentästä on täysin sula ja kuiva. Ehdin mennä kahtena päivänä pitkän tauon jälkeen suhteellisen kevyesti verrytellen ja kevyttä jumppaa alkuun kaikissa askellajeissa. Kunnes nyt taas viime yönä satoi lunta reilusti ja kenttä on varmaan taas hetken huonompi. Hevosilla ei ole myöskään enää tilsakumeja jaloissa, joten lumi voi tarttua aika ikävästi kentällä, vaikka pohja olisikin vielä pehmeää hiekkaa. Lilli ei kyllä ollut edes kauhean jäykkä alkaa ratsastaa kentällä ja se vertyi nopeasti. Tietenkin sekin päässyt helpolla tässä pidemmän aikaa, joten aikaa menee jonkin verran että se on taas samanlainen ratsastaa ja yhtä vetreä mitä ennen taukoa. Olen edelleen käyttänyt ratsastaessa paksuinta toppatakkia mikä kaapista löytyy. Sama takkia ja lähes samoja vaatteita käytin sillon, kun oli -20 pakkasta. Ehkä voisi pikkuhiljaa siirtyä vähän kevyempään vaatetukseen. Takki voi olla syy miksi tässä viimeaikoina tullut ihan hiki ratsastaessa, vaikka ei ole edes mennyt raskaasti :D Tippumisen jälkeen olen myös suosiolla laittanut satulan ihan rauhallisille kävelymaastoille, vaikka tuntuu välillä turhalle ja työläälle.


Joka kuvasta voikin huomata että Lilli on vaihtanut väriä kuten aina näin keväisin. Se ei enää ole valkoinen, vaan ennemmin ruskean, keltaisen ja valkoisen sekoitus. Meillä on osittain puhtauden ja Lillin värin takia karsinoissa vaaleaa hamppua. Lilli on kerran joutunut meidän aikana olemaan turve karsinassa ja silloinkin se alkoi muistuttaa enemmän ruskeaa kun valkoista ponia. Nyt kun tarha on ihan sula, osittain kuiva ja osittain vielä vähän vetinen Lilli tietenkin piehtaroi aina niissä kohdissa joissa hiekka on vielä kivan kosteaa ja tarttuu niin pahasti sen pitkään karvaan. Aina ratsastuksen jälkeen juuri kun olen harjannut sen ja päästän sitten liikutuksen jälkeen vapaaksi se menee heti ensimmäisenä piehtaroimaan. Toisaalta hyvä että tykkää piehtaroida, hiekka on vielä suhteellisen puhdasta kun tarhat ei ole mutaisia ja ainakin tarhassa tilaa enemmän kun ahtaassa karsinassa koittaa kunnolla piehtaroida kun jalat kolisee seiniin. Voitto on ollut aina huomattavasti helpompi sen värin takia verrattuna Lilliin, ja näin keväisin ongelma aina pahenee talven helppouden jälkeen...4 kommenttia:

 1. Voi harmi - tämä erikoinen kevät - sotkee kaiken! Ihana otsatukka Lillillä! Paksu takki on täällä etelässäkin käytössä ja vapun jälkeen vasta lupaillaan ehkä parempaa. Kuitenkin iloisia ratsastuslenkkejä teille!

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus :) Kuvat on myös tosi kivoja, varsinkin toi missä sä ja Lilli olette maastossa (metsässä)! Mun heppa on kans tallilla jossa ei ole maneesia, joten kevät ja kesä on kyllä aina tosi odotettuja talven hankaluuksien jälkeen.

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia!! Tee postaus että miten kirjotukset on menny ja aiotko opiskelemaan vai töihin vai mitä :) Ihanaa kesää teille kaikille!

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus, kiva kuulla teidänkin kuulumisia! :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.