sunnuntai 9. lokakuuta 2016

Viisi vinkkiä ylioppilaskokeisiin

Tänä syksynä kirjoitin ylioppilaskokeista vain enkun, joka on ollut itselleni aina hankala. Olemme saaneet jo alustavia tuloksia, ja omaan tasoon nähden meni kaiken kaikkiaan hyvin. Nyt vain jännitetään lopulliset tulokset ja sen jälkeen uskaltaa vasta iloita ääneen. Kirjoitin bilsan jo poikkeuksellisesti kakkosen keväällä. Silloin kokeeseen valmistautuminen oli siis kaiken muun rinnalla samaa aikaa, kun nyt kolmosella kevään kokeisiin on onneksi lukuloma aikaa valmistautua. Biologiasta kirjoitin kahta pistettä vaille L:n, joka jäi tosi paljon harmittamaan koska numero sitten jäikin E:ksi eikä noussut L:n puolelle ja ero oli vain kaksi pistettä!

Useampaan kertaan moni kiinnostunut on kysellyt miten itse valmistaudun ylioppilaskokeiisin ja onko minulla mitään vinkkejä lukemiseen tai ajan käyttöön. Minä, kuten varmaan kukaan muukaan ei osaa sanoa juuri sitä yhtä varmaa tapaa miten pärjätä kokeessa, mutta tässä pari vinkkiä mitä itse huomasin lukiessani nyt muutamaan ylioppilaskokeeseen. 

Ajan varaaminen 
Ehkä tai toivottavasti monelle itsestäänselvyys, mutta asia mistä en voi itsekään saada liikaa muistutuksia! Itse aloitin lukemaan biologiaan pikkuhiljaa jo jouluna, kun kirjoitukset olivat vasta kevään puolella. Liian usein kuulee jonkun aloittelevan lukemaan vasta paria viikkoa ennen kokeita, jos sillonkaan. Lukeminen kannattaa aloittaa siis hyvissä ajoin ja edetä hitaasti, jolloin urakka ei tunnu niin isolta eikä stressiä jää liikaa juuri ennen kirjoituksia. Motivaation puute oli kyllä itsellänikin koko ajan läsnä mitä aiemmin aloitin lukemisen, koska kirjoitukset tuntuu sillon niin kaukaiselta asialta. Onneksi juuri ennen bilsan kirjoituksia sattui neljän päivän vapaa, jonka käytin lähes kokonaan lukemiseen ja sillon oikeasti oli kiva lukea, motivaatio oli huipussaan ja pystyin käydä läpi viimeiset kurssien hankalimmat asiat juuri ennen koetta. Kirjoista pänttäämisen sijaan elokuvien, dokumenttien ja videoiden katsominen
Laiskan lukijan pelastus! Googlaamalla löytyy ääretön määrä erilaisia opetusvideoita. Bilsassa käytin apuna Netflixin dokumentteja ja katsoin paljon YouTubesta animaatioita jotka on super hyviä ja opettavaisia sekä ainakin itselleni kiinnostavia! Kaikki tarttuu mieleen niin paljon paremmin kun katsoo kiinnostavaa videota tai hienoa animaatiota, kun niin että kaikki pitäisi kuvitella mielessä kirjasta lukiessa. Englannin kirjoituksissa ja erityisesti kuunteluun suurena apuna oli englannin kieliset selkeät sarjat. ihan sama mitä katsoo ilman tekstejä, niin siitä on apua kun kuuntelukorva kehittyy. Elokuvien ja sarjojen katselu ja kuuntelu voittaa myös perinteisen kirjasta lukemisen heittämällä, aineesta riippumatta netistä löytyy aina sopivaa materiaalia. Lukeminen ei edes tunnu lukemiselle vaikka käyttää monta tuntia asian opetteluun videoiden kautta!

"Välillä voi palkita itsensä reippaasta lukemisesta"
Kun lukeminen alkaa tympiä karkkia, herkkuja tai vaikka vaan hedelmälautanen kirjojen seuraksi kummasti auttaa jaksamaan. Myös itse käytin sitä, että otin tavoitteeksi lukea vaikka pari tuntia ja sen jälkeen otin jotain hyvää ruokaa "palkinnoksi" tai katsoin yhden jakson hyvää sarjaa yms. mistä nyt itse tykkää eniten juuri sillä hetkellä. Palkinnot ja tavoitteet sekä jaksottaminen auttaa kummasti, eikä muutenkaan ole järkevää yrittää lukea yhtä kirjaa yhdessä illassa kokonaan ilman yhtään taukoa tai välitavotteita.

Päivässä vaikka tunnin tai parinkin lukeminen auttaa jo paljon kun käyttää ajan tehokkaasti ja sen jälkeen on sitten kiva ottaa rennosti ja hyvällä omatunnolla pitää taukoa.
Kurssinumerot ei määritä suoraan pärjäämistä ylioppilaskirjoituksissa
Toki kursseista saadut numerot antaa vähän suuntaa omasta tasosta ennen todellista lukemista ylppäreihin. Jokainen myös itse tietää paljonko on joutunut tehdä töitä perus kokeiden eteen. Kirjoituksiin kuitenkin lukemalla saa helposti korotettua numeroa eli ei kannata mennä kirjoittamaan asenteella, että tulee saamaan saman mitä kurssikokeista keskimäärin, eikä ole mahdollisuutta edes korottaa numeroa. Lukemalla saa ihmeitä aikaan ja itsekin olen vasta kunnolla panostanut lukemiseen ennen kirjoituksia, enkä niinkään kurssien pienempiin kokeisiin joka näkyy kyllä myös numeroista. En suosittele tätä, mutta ei kuitenkaan kannata luottaa myöskään liikaa siihenkään että kurssien loistava suoriutuminen takaa heti hyvän menestyksen ylppäreissä.

Hyvällä asenteella kirjoittamaan
Ensimmäisissä kirjoituksissa ainakin itseäni jännitti jonkin verran itse koetilanne, mutta myös kokeen tekeminen johon oli valmistautunut pitkään. Alussa meni vähän aikaa keskittymiseen ja ajatusten kokoamiseen kun vihdoin sai avata koepaperit odottelun jälkeen. Kuitenkin tärkeä asia kokeeseen mentäessä ja jo edellisinä päivinä on hyvällä asenteella kirjoituksiin lähteminen. Ei kannata murehtia niitä asioita joita ei osaa tai miten joku asia on mennyt huonosti, vaan olla positiivinen ja luottaa itseensä niin koetta on kivempi tehdä. Enkku tuntui ihan mahdottomalta ja niin tuurista kiinni miten kielioppi sattui menemään kokeessa, mutta hyvällä asenteella ja valmistautumisella pärjäsin jo pitkälle!

Näiden vinkkien lisäksi toki lukemattomia muita, mutta tässä ehkä ne mitkä itselleni tuli ensimmäisenä mieleen omasta lukemisestani ja ensimmäisiin kirjoituksiin valmistautumisesta. Samat ohjeet pätee myös toki ihan perus kokeisiinkin mutta niihin en ole niin ehtinyt ja jaksanut panostaa kun koeviikko viimeksikin sattui kirjoitusten kanssa samaa aikaa harmillisesti.  

Onko teillä muita omia hyviä vinkkejä näiden lisäksi miten olette valmistautuneet kirjoituksiin? 10 kommenttia:

 1. Hyvä aihe ja postaus! Enemmänkin tykkäisin lukea opiskeluun liittyviä postauksia :) Itse olen vasta lukion ekalla luokalla. Käytkö sä lukion kolmessa vai kolmessa ja puolessa vuodessa?

  Mulla on kokeisiin lukemisessa vähän se ongelma, että laitan itselleni liian isot tavoitteet (esim. viisi lukua illassa), mutta sitten ne tuntuvatkin niin ylivoimaisilta etten välttämättä jaksa lukea tiettynä päivänä juuri yhtään... Aika huono tapa, pitää yrittää opetella siitä eroon ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Käyn kolmessa vuodessa. Itsellä ei onneksi ole tuota ongelmaa ollut, mutta varmaan helposti tulee tehtyä :D

   Poista
 2. Miten oot valmistautumas äikkään? Mitä äikän kurssei teet nyt ja mitä sun äikän ope neuvoo ylppäreistä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aion lukea uutisia, kirjoja ja muutenkin opetella hyvin tekstitaidon rakenteen sekä kaikki nämä argumentatiiviset keinot yms. Minulla on tällä hetkellä kertaus menossa. Opettaja nyt antanut niin paljon ohjeita ja lisää tulee joka tunti, ettei voi tiivistää. Kuitenkin ohjeina vaan hyvä kirjoittaminen ja virheettömyys sekä tekstien kiinnostavuus johon tulee pyrkiä esseessä ja tekstitaidossa sitten kaikki perusjutut kunnossa...

   Poista
 3. Mullakin alustavasti psyka jäämäs 1-2 pisteen päästä L riippuen pisterajoista... Kyllä se vähä tietenkin ärsyttää, mutta oon kyllä hyvin tyytyväinen tähänkin. Nyt vain pitää toivoa että ytl ei ainakaan pisteitä kauheasti laskisi jotta se E sitten lopulta tulisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja alustavat nyt ei paljoa kerro kun monesti voi muuttua montakin pistettä sensureista riippuen :)

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä :) itse aloitin kirjoitukset nyt syksyllä ja meni aika hyvin. Tärkeintä on just toi että aloittaa oikeesti ajoissa lukemaan! Itse suosittelen myös katsomaan vanhoja yo-tehtäviä esim. abitreenien sivuilta ja myös tekemään niitä! Meillä ainakin opet mielellään luki ja pisteytti niitä, saa vähän ideaa että millanen sen yo-esseen pitäis olla :)

  VastaaPoista
 5. Mitä aijot kirjoittaa vielä äikän lisäksi?

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.