maanantai 12. lokakuuta 2015

Esteponista kevyelle käytölle - Monipuolinen liikutus

Lillin viikko-ohjelma on muuttunut paljon siitä kun lopetin kisaamisen ja säännöllisen tavoitteellisen treenauksen. Lillin jalat siis kipeytyi raskaasta treenauksesta ja esteiden noustessa ja eläinlääkärin ohjeiden mukaan jätimme Lillin kevyemmälle käytölle, joka on ollut ehdottomasti hyvä ratkaisu Lillin kohdalla. Nyt postauksessa kirjoittelen vähän yleisesti Lillin liikutuksesta, miten se liikkui ennen ja miten liikutan sitä nykyään.

Ennen Lillin liikutukseen kuului pidemmät raskaat maastolenkit, joko pitkä kävely tai vähän lyhyempi ravi/laukkamaasto. Kerran viikossa oli este- ja kouluvalmennukset, joissa käytiin epäsäännöllisen säännöllisesti, riippuen vähän kisoista ja oliko valmennuksia paljon. Käytiin myös aluevalmennuksissa, jotka olivat joskus 2 päivän mittaiset, sekä kisoja oli useimmiten viikonloppuisin. Tämän kaiken treenin lisäksi Lillillä oli sitten 1 vapaapäivä ja muut liikutukset oli joko maastossa tai kentällä ratsastelua. 

Vähän ikävä noita aikoja, mutta oli se kyllä raskasta varsinkin talvella kotoa valmennuksiin lähteminen  koulun jälkeen. Monesti oli sellainen fiilis että olisi halunnut vaan jäädä sisälle lämpimään, sen sijaan että käyttää koko illan valmennusreissuun. Kesällä aina ratsastusmotivaatio kasvaa niin paljon, kun ei ole pimeää eikä kylmää. Onneksi sentään meillä on kotona kenttä ja kunnon valot missä voi treenata vaikka olisi pimeää.

Ajoittain kesällä vielä valmentaja kävi meillä kotona pitämässä treenit, eikä tarvinnut kuskata hevosia minnekään. Kotona hyppääminen kyllä helpotti paljon omaa jaksamista ja hevosetkin pääsi suoraan kentältä omaan karsinaan, ilman pitkää ajomatkaa ja kopissa seisomista. Kisareissut oli suhteellisen lähellä yleensä 1-4h ajomatkan päässä ja reissut oli Lillin kanssa aina yksipäiväisiä. Kisoihin oli myös kiva lähteä ja parin vuoden aikana joka kerta sai lisää kokemusta ja pikkuhiljaa siirryttiin isompiin luokkiin.

Ennen estevalmennukset ja kisat oli aina ne tärkeimmät jutut minkä mukaan sitten rakennettiin loppu ratsastusohjelma. Tehtiin myös joskus alussa ihan tarkka suunnitelma valmentajan kanssa missä kisoissa käydään ja miten Lilliä ratsastetaan ja sen kuntoa kehitetään. Muistan miten pienenä ihan alussa meidän piti tehdä Lillille esim. 5 minuutin laukkatreeniä kentällä ja kuntoa kohottavia maastoreissuja kerran viikossa, kun tavan ratsastuksella ei vielä saatu Lilliä liikkumaan niin hyvin,että se olisi oikeasti rasittanut sitä.

Huomaa myös ison eron, miten Lilli on nykyään paljon tasaisempi ilman raskasta treeniä. Tavoitteena tällä hetkellä on tasaisen kunnon ylläpito ja lihasten säilyminen. Ennen taas tavoitteena oli kehittyä koko ajan ja treeni oli suunniteltu sen mukaan. Lilli oli aina välillä tosi jumissa ja väsynyt, kun taas nykyään se on oikeastaan aina suhteellisen hyvä heti alkuun ja pirteästi lähdössä töihin.

Nykyään Lillin liikutus on aika erilaista, pelkkien valmennusten, kisojen ja esteiden poisjäänti kyllä kevensi paljon sen liikutusta ja tällä hetkellä sen jalat on super hyvässä kunnossa. Lilli on aina ollut jäykkä. Nykyäänkin vaikka sillä ei yleensä ole lihakset jumissa edellisestä päivästä, teen alkuun ravissa verryttelyn löysillä ohjilla. Tämä tyyli ollaan opittu pitkän aikaa sitten ja se sopii Lillille hyvin. Pitkän hyvän kävelyn jälkeen otan siis vaan ravia kenttää ympäri löysähköillä ohjilla kierroksen tai kaksi molempiin suuntiin, että Lilli saa rauhassa vertyä.


Olen myös pyrkinyt pitämään Lillin liikutuksen monipuolisena, varsinkin nyt kun ei enää treenata tai kisata ollenkaan, on pitänyt keksiä muuta oheisliikuntaa, josta saataisiin vähän vaihtelua kenttää ympäri juoksemiseen. Kesällä olen myös kiinnittänyt enemmän huomiota kentällä sileään ratsastamiseen. Talvella kenttä on pitkään pois kunnon käytöstä, ja sillon pitää käydä maastoilemassa ja ratsastaa pellolla enemmän. Talvi on vähän lepoaikaa ja kesät sitten "treenataan"reippaammin. Alla muutama liikutus esimerkki, joilla itse pyrin monipuolistamaan Lillin liikutusta:

Valmennukset
Nykyään käyn Lillillä enää harvoin koulutunneilla, mutta nekin tuo vaihtelua liikutukseen ja aina hyvä käydä näyttämässä missä mennään Lillin suhteen meidän omalle valmentajalle. Lillin kanssa valmennuksissa meillä on kevyempi versio, eli kun muut jatkaa hommia kävelen Lillin kanssa ja sitten vasta tulen mukaan seuraavaan tehtävään tai suunnan vaihtoon. 

Esteet/puomit
Hyppään harvoin, mutta puomeja käytän aika paljon ihan sileällä. Menen ehkä kerran kuukaudessa esteitä ja silloin esteet on sellaisia ristikon/kavaletin kokoisia, eli tavoitteena ei ole se korkeus vaan Lillin hyvä mieli. Lilli on aina niin innoissaan kun pääsee hyppäämään ja useimmiten se on seuraavna päivänä tosi vetreä jos olen vaan kevyesti hypellyt ja jumppaillut, enkä liian raskaasti mennyt. Kentällä on aina myös pari puomia maassa, jotka voi helposti laittaa ravipuomeiksi tai ihan vaan yksittäisiksi puomeiksi ja käyttää niitä ratsastuksessa.

Maastoilu
Meillä ei enää ole kotona paljoa maastoja jossa olisi hyvä pohja. Useimmiten maastoilu kesällä on siis lähinnä kävelyä ja pieniä pätkiä ravia (jos pohjat hyvät). Talvella maastoillaan enemmän ja silloin jos on hyvin lunta tehdään useimmiten raskaampia lenkkejä johon kuuluu enemmän ravia ja laukkaa. Myös aina tilaisuuden tullen kävellään epätasaisella maastopolulla ja metsässä kävely ylä- ja alamäissä, joka tekee hyvää selälle ja tasapainolle.


Talutus
Jos Lillillä on kevyt tai melkein vapaapäivä, käyn joskus vaan taluttamassa sitä päitsillä suojat jalassa tiellä tai metsässä, että se saa käynnissä hyvin liikettä ja kävely tekee aina hyvää. Lilli useimmiten myös kävelee paljon reippaammin, kun talutan sitä edellä, enkä istu selässä. 

Juoksutus
Juoksutan Lilliä tosi harvoin, koska se rasittaa jalkoja niin paljon, mutta jos juoksutan niin käytän lähes koko kentän kokoista isoa ympyrää. Alkuun verkkaan ihan ilman apuohjia, jonka jälkeen laitan sivuohjat.


Ohjasajo
Ei oikeastaan kuulu Lillin vakio liikutukseen, mutta ollaan sitä muutaman kerran kokeiltu onnistuneesti. Myös kärryillä ajoa olisi kiva opettaa, mutta vielä ei olla siihen asti päästy :D

Pellolla ratsastaminen
Meillä ei omaa peltoa ole kauheasti ja nekin on laitumena. Ollaan kuitenkin pystytty muutaman kerran käydä kunnon pellolla ratsastelemassa. Pellolla oli hyvä pohja ja pystyy antaa hevosten laukata kunnolla, kun usein maastossa meillä se ei onnistu kovien pohjien takia. Pellolla pystyttiin käydä myös siinä vaiheessa kun oma kenttä jäätyi, niin ruoho oli vielä suhteellisen pehmeää ja pystyttiin vähän ravailla ja piristää hevosia menemällä oman kovan kentän sijaan pellolle.


Jäällä ratsastaminen
Hyvinä talvina pystytään käydä myös jäällä ratsastamassa. Itse pelkään sitä, mutta hevoset kyllä tykkää juosta lumessa. Kun lunta on paksusti niin pohja on hyvä ja Lillikin joutuu nostella jalkoja kunnolla. Jäällä on myös sitä tilaa, eli pystyy oikeasti mennä pidempiä pätkiä laukkaa ja ravia. Hevoset vaan kiihtyy yleensä jäällä niin pahasti että montaa laukkapätkää ei uskalla ottaa.

Hankijumppa
Eli kunnon lumihangessa ratsastus. Lillille lunta oli viimetalvena jopa liikaa, kun sillä on niin lyhyet jalat. Mutta kun lunta on sopivasti, vastusta tulee hyvin ja hevonenkin joutuu muutamaan liikerataa eikä laahustamaan jalkoja. Pelkkä kävely jo tekee hyvää, mutta joskus laukkaillaan ja ravaillaan kun lunta ei ole liikaa.


Ilman satulaa
Nykyään menen Lillillä paljon ilman satulaa, varsinkin talvella ja viileillä keleillä on ihana istua suoraan selkään. Ratsastus onnistuu myös niin paljon pienemmillä avuilla kun on suoraan hevoseen kosketuksessa eikä välissä ole satulaa.  Toki ei pidä mennä liikaa ilman, kun selkä rasittuu siitä, mutta kevyet ratsastukset 1-2 kertaa viikossa menee hyvin ilman satulaa. Lilli inhoaa myös satulan laittoa ja tuntuu että rennompi sillekin välillä mennä kun ei tarvitse kiristellä vyötä ja laittaa satulaa.

Talutusratsastus tai Sinin ratsastus
Viimeisen kesän aikana Sini on innostunut ratsastamaan onneksi Lillillä kunnolla. Olen varmaan jo muutamassa postauksessa maininnutkin, että tekee hyvää kun Sini menee välillä ja Lillin ei tarvitse aina mennä niin kunnolla. Sitten kun minä ratsasta sen taas Sinin jälkeen, niin Lillillä on paljon enemmän intoa mennä kunnolla, kun joka päivä ei tarvitse tehdä niin tosissaan hommia. Lilli on myös nykyään kerran viikossa talutusratsuna, kun meidän serkut Nerea ja Einar käy ratsastamassa sillä. Tällöin liikutus on tosi kevyttä kävelyä, ravia ja joskus vähän laukkaa.

Lillin muutos kilpaponista ja hyppäämisestä luopuminen tapahtui hetkestä, mutta ollaan silti jo kuukausia haettu Lillille oikeaa tapaa liikkua ja tällä hetkellä kaikki tuntuisi olevan kohdillaan. Lilli oli pitkään huono kipeiden jalkojen takia, mutta onneksi piikityksestä oli apua ja pystyttiin pikkuhiljaa alkaa vaiheittain lisätä liikutusta. Nyt ollaan siinä vaiheessa, että liikutusta ei tarvitse enää lisätä ja vaan ylläpidetään nykyistä kuntoa ja Lillin mielenvirkeyttä.

Miten itse pyritte monipuolistamaan liikutusta? Noudatatteko jotain viikkosuunnitelmaa hevosellanne?

23 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! :)
  Meillä ei oo poneille viikkosuunnitelmia, mennään vaan fiiliksen mukaan ;)

  VastaaPoista
 2. Olisi varmaan mukavaa hankkia kärryt ja sillä fiilisken kanssa mennä ajelulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu olis kivaa kokeilla kärryjä, epäilen vaan että Lilli pelkää niitä ja opetuksessa voisi mennä aika pitkään :D

   Poista
 3. Meillä on tavallaan suunnitelma et ti ja pe hypitään su vapaa ja ke ja la rauhallisesti jos hyppinyt
  <3:Linda

  VastaaPoista
 4. Meillä myös on suunitelma. Joka sunnuntai on vapaa. Ja kaikki muut on työ hommia. Me ei voida mennä käryillä koska meidän ponii se pelottaa. Kun se sai yks kesä kärryt päälle alamäes. ): . Hyvä postaus. Ja harmittaako se kuinka paljon kun et saa kisata? Ootko sä kateeliin Tiialle kun se voi kisata? Ja mä myös käyn maastos usein. Onko sulls mitään vinkkejä miten ponini saisi hillytyä maastossa? Kiitos jo etu käteen Pinja. Hyvää loppu viikkoo kaiklle. Lisää tämmösii. Tai may dey. Tai videopostaus?:D♡♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tiiakaan enää voi kisata (vote on saikulla) :(

   Poista
  2. Kiitti! Ja pakko korjata että se on myday eikä may dey :D Eikä oikeastaan harmita vaikka Tiiakin kisasi ennen, kun en niin paljoa kisaamista kaivannut monen vuoden jälkeen oli kiva vaan pitää taukoa. Ja eihän hevosta oikein mitenkään saa hillittyä, mekin ollaan jätetty oikeastaan kokonaan laukka pois kun ne kiihtyy siitä liikaa maastossa.

   Poista
 5. Kuinka korkeita luokkia hyppäsitte Lillin kanssa kun vielä kisasitte? Mikä jalkoihin tuli kun jouduitte niin paljon rasitusta vähentämään? Kuulostaa kivalta viikko-ohjelmalta jos lillikin on tyytyväinen :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyppäsin sillon 90cm, jalkaan tuli sellainen ongelma jota ei enää voitu korjata, mutta sen tarkemmin en tänne blogiin ole kirjoitellut :)

   Poista
 6. Asuuko nerea ja einar nykyään suomessa jos kerran viikossa käyvät?

  VastaaPoista
 7. Mulla on viikkosuunnitelma, joka kyllä yleensä menee aina ihan plörinäksi, kun valmennukset ja kisat tulee päälle. Yleensä sen pitäisi mennä näin:
  Ma koulun treenailua ihan kunnolla
  Ti vähän rennompi päivä, joko ilman satulaa kevyesti tai sitten vaan käynti/ravi päivä
  Ke jotain vähän erikoisempaa, esim. Mennään läheiselle pellolle, maastoon tai kesällä uimaan
  To ponin vapaapäivä:)
  Pe koulua ja joitain puomeja mukaan myös.
  La estepäivä joskus korkeampia ja joskus matalempia��☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu joskus kyllä sekoittuu ohjelma kokonaan, siksi meilläkään ei ole ikinä tarkkoja päiviä. Yleensä on koko viikolle ohjelmaa, jotka sitten itse voi valita mikä päivä tekee vähän oman jakamisen mukaan :)

   Poista
 8. Kiva postaus ja ihania kuvia! Rakastuin tähän sun uuteen ulkoasuun ihan täysin ♥ Ihanan vaalea ja raikas ja tuo banneri on aivan täydellinen! Teitkö ton bannerin photoshopilla? :)

  Pikkerillä ei oo varsinaista viikkosuunnitelmaa, mennään vähän fiiliksen mukaan. Maastossa pyritään käymään pari kertaa viikossa ja muuten sitten koulua vähän rankemmin tai kevyemmin. Kerran viikossa hypätään. Nykyään kyllä ollaan innostuttu menemään vähän enemmänkin kavaletteja ja puomeja, niin niitäkin mennään usein pari kertaa viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti ja tein :) Kuulostaa aika hyvälle ja saman tyyliselle kun meidän!

   Poista
 9. Mikä on sun lemppari keskimäestä? Kysyin Tiialta samaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa tällä hetkellä :D Kaikki on omalla tavallaan kivoja ja erilaisia siellä!

   Poista
 10. Mäkin meen yp-ponin kaa vähän mielen mukaan, enkä laadi viikkosuunnitelmia paitsi jos on jotain erikoista sillä viikolla.
  Kiva postaus! :)
  http://mariajaponiset.blogspot.fi

  VastaaPoista
 11. Oletko koskaan hypännyt Lillillä maastoesteitä?

  VastaaPoista
 12. aijotko jossain vaiheessa ostaa uuden hevosen tai ponin?

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.