torstai 6. elokuuta 2015

Raskas klinikkareissu

Eilen lähdettiin heti aamusta ajamaan hevosten kanssa Tampereelle. Määränpäänä oli siis tampereen klinikka ja Lillin terveystarkastus. Matkaan meni kokonaisuudessaan koko päivä, ja oltiin vasta yöllä kotona. Reissu oli raskas meille ihmisillekkin, mutta taisi hevoset olla vielä väsyneempiä ja puutuneempia pitkän matkan ja stressaavan klinikka käynnin jälkeen.


Juuri matkustus päiväksi sattui varmaan viikon ainoa hellepäivä, joten oli kyllä lämmintä istua autossa varsinkin menomatkalla. Hevosillakin taisi olla lämmin, mutta onneksi kopissa vaihtui kivasti ilma ja ne oli ihan tyytyväisen oloisia heinäsäkin kanssa. 

Lilli käyttäytyi tosi hyvin koko käynnin ajan, vaikka siihen kyllä pistettiin monesti lisää rauhoitetta. Vaikka meillä olisi ollut lähempänäkin klinikoita, haluttiin Tampereelle jossa on hyvät ja isot tilat, meidän vakio lääkäri sekä hyvät laitteet. Rakennus on iso ja vaikka odottelua tuli jonkin verran, hevosia kyllä hoidettiin sujuvasti liukuhihnalla.


Lillille tehtiin perus tarkastus, taivutukset, ontumatutkimus ja raspaus. Lääkärin mukaan Lillin tila jalkojen suhteen oli hyvä ja parempi mitä oli osannut itse olettaa. Ollaan saatu Lillille sen ongelmaan nähden hyvin suhteutettua kaikki, hyvät pohjat, rengaskenkä, nivelaineet yms. Joka on edesauttanut tilannetta ja pitänyt Lillin jalan kunnon tosi hyvänä, monesti samanlaisissa tapauksissa voi tulla takapakkia, mutta hyvällä hoidolla ja ratsastuksella Lillin ehtojen mukaan Lilli on hyvässä kunnossa.

Ontumatutkimuksessa eli taivutuksessa Lilli ei reagoinut paljoa, jos vertaa aikoihin kun Lillillä vielä treenattiin ja hypättiin. Viimekerralla kun käytiin klinikalla samassa paikassa, saman lääkärin tutkimuksessa Lilli oli tosi hankala taivutuksessa, veti jalkaa pois ja hyppi jo vähän pystyyn. Tällä kertaa oli vaan pientä taivutusarkuutta ja jalkojen hieman jäykempää käyttöä. Itse en pystynyt juosta käden takia, joten näin hyvin miten Lilli liikkui taivutuksessa ja ympyrällä. Kovalla pohjalla taivutusten jälkeen toiseen kierrokseen ympyrällä Lilli ontui 1-1,5 astetta.


Lillille sitten päätettiin tehdä perus piikitys etujalkaan kavio- ja vuohisniveleen, joka ei aivan välttämätön ollut, mutta lääkäri suositteli tekemään nyt kerran oltiin klinikkaoloissa. Lilli on myös vastannut hyvin viimekertaisiin piikityksiin, joten toivotaan että se nyt auttaa entisestään jo hyvään tilanteeseen. Lilliä on pistetty ennenkin ja tällä kertaa toimenpide meni tosi hyvin kunnon rauhotteiden ansioista. Piikityksen jälkeen vielä tehtiin raspaus, hampaissa alkoikin jo olla ikävän paljon piikkejä joten se tuli juuri ajallaan.

Lillillä on nyt piikityksen jälkeen viikko pelkkää kävelyä,jonka jälkeen palataan mahdollisimman nopeasti normaaliin liikutukseen. Kuten lääkärikin sanoi, ei ole hyvä seisottaa vanhempaa hevosta ja nyt jatketaan vaan ilman mitään muutoksia, että tilanne jatkuu yhtä hyvänä. Lilli sai kyllä tosi positiivisen diagnoosin ja kiva jatkaa taas liikutusta viikon tauon jälkeen samaan malliin.


Hevoset oli kyllä varmasti väsyneitä kun vihdoin päästiin kotiin pitkän reissun jälkeen. Kumpikaan ei vielä juonut koko päivänä vaikka yritettiin tuputtaa mehua ja kaikkea mahdollista :D Vasemmassa kuvassa yläpuolella Lilli on saanut kunnon rahoituksen ennen piikitystä ja raspausta, raukat menee ihan veltoiksi, mutta heti kun aletaan tehdä jotain niin kyllä Lillikin tuosta kummasti virkosi ja pisti vastaan.


Kotona syötettiin hevosia ihan hetki pihalla että ne sai jaloitella kunnolla, sitten vaan karsinoihin syömään ja yöksi levähtämään. Lilli muutti eilen myös omaan karsinaan, nyt kun kesälaitumilla ollut Lanjana lähti. 

Kirjotin postauksen nyt iPadilla kun ollaan matkalla taas autossa. Seuraava postaus tulee siis parin päivän päästä kun pääsen kotiin :) Vaikka ratsastusta ei ole nyt viikkoon, postailen kyllä muuta ja kerron Lillin kuulumisia.

22 kommenttia:

 1. Hyvä että Lillillä oli kaikki hyvin ja sai hyvän diagnoosin klinikalta :)

  VastaaPoista
 2. Hienoa. Tais olla aika kovat kännit. Mites voitto?

  VastaaPoista
 3. Hyvä että lilli on kunnossa ja lillille terkkuja ja sulle kädenkaa tseppiä☺😊♡♡♡♡♡♡♡:)

  VastaaPoista
 4. Tehkää videoita mahdollisimman paljon kun vaan ehditte niitä on ihan huippua katsella. Aiheena ei tarvi olla kun teidän päivä :)

  VastaaPoista
 5. Mikä Lillillä siis on jalassa? Nivelrikkoa vai jotain muuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kavioluussa semmosta juttua, ei siis mitään nivelrikkoa :)

   Poista
 6. Hyvä että Lillille tuli noin hyvä diagnoosi! <3

  VastaaPoista
 7. Onneksi ei ollu pahempaa! Tsemppiä käden kanssa! :-)

  VastaaPoista
 8. Onko Lillillä siis jotain sädeluumuutoksia jalassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kavio- ja vuohisluustahan tuossa puhuttiin.

   Poista
  2. En muista nyt tähän hätään mikä sen virallinen nimi oli, mutta jotain harventumaa tai tihentymää jossain luussa :D

   Poista
 9. En ole pitkään aikaan öukenut blogiasi,mutta mitä kädellesi siis on sattunut?😯ja hienoa että lilli on kunnossa👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkapää lähti sijoiltaan, ja nukutuksessa piti laittaa takasin:)

   Poista
 10. En ole pitkään aikaan öukenut blogiasi,mutta mitä kädellesi siis on sattunut?😯ja hienoa että lilli on kunnossa👍

  VastaaPoista
 11. Pinjan käsi meni pahasti paikoltaan ja sairaalassa nukutuksessa laitettiin paikalleen. Ja edelisestä postauksessa Pinja kertoo mitä kävi:)

  VastaaPoista
 12. Miten saat tuon postauksen otsikon hienosti sillei, et sen ympärillä on tollasta hienoo juttuu. Sori, kun en osaa selittää kunnolla. Kirjoitan itse blogia. Minua ihmetyttää myös, miten saat postauksen otsikon ja päivämäärä-gadgetin keskelle. Blogini on bloggerissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Html-koodeja itse säätämällä saa vaikka mitä muutoksia.

   Poista
  2. Mitä siihen kenttään pitäisi sit kirjoittaa??

   Poista
  3. Etsi googlesta html ja css koodeja niillä saa muokattua kaikki :)

   Poista
 13. Miks sanotte äitiänne tytiks?

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.