sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Hamppua karsinaan

Ennestään täysin vieras kuivike eli hamppu, on nyt päässyt ihan uuteen suosioon meillä tallissa. Lillin karsinan hamput on saatu Hamppukaupasta ja sieltä löytyy muillekkin eläimille tätä kuiviketta, johon ollaan siirrytty kokonaan purusta. Voitolla oli karsinassa hamppua ennen Lilliä, ja silloin jo pääsin siivoilemaan ja Tiian kanssa seurailtiin miten hamppu toimii karsinassa kuivikkeena. Aiemminhan meillä on ollut purukarsinat ja ongelmana on ollut aina pölisevä puru, Lilli usein aamulla seisoo betonilla, kun se on pöllyttänyt ja kuljettanut kaiken purun reunoille. Hampusta lisää tietoa löytyy tästä linkistä.

Hamppu tulee juuri sopivan kokoisissa helposti, liikuteltavissa paaleissa, joissa ainoa ikävä puoli on muovijäte jota luonnollisesti tulee kääreistä. Hamppua kuluu vähän ja nyt kun Lilli sai uuden karsinan, laitettiin aluksi jopa liikaa hamppua. Laitettiin neljä paalia ja vähempikin olisi riittänyt! Nyt jatkossa on helppo aina lisäillä hamppua vähän kerrallaan, sen mukaan miltä karsina näyttää, koska hamppua kuluu todella vähän ja siivoaminen on helpottunut paljon.

Alkuun ensimmäiset pari päivää hamppu pölisi houkan. Se oli aluksi niin kuivaa, että pieni alkupöly on ihan ymmärrettävää. Muutaman päivän päästä käytössä hamppu kostui juuri sen verran ettei alkupölyä enää ollut. 


Hyviä puolia  ja asiat mitkä ehdottomasti ovat itselleni olleet syyt siirtyä kokonaan purusta hamppuun ovat mm. rakenne, joka takaa super tiiviin, pehmeän, mutta joustavan alustan Lillille. Sillä oli usein tapana yön aikana pyöriä kaikki purut reunoille ja keskusta jäi näin betonille. Enää hampun kanssa kyseistä ongelmaa ei ole ollut. Hevosen jaloille tekee tietysti hyvää seisoa koko ajan joustavalla alustalla, eikä kovalla betonilla.

Myös hampun imukyky on täysin eri verrattuna puruun, hamppu imee pissat pienemmälle alueelle ja tämän takia siivotessa hamppua kuluu huomattavasti vähemmän. Lilli juo paljon ja ennen purukarsinassa pissat ehti levitä lähes koko takaseinän alueelle, piti lapata aina kärryllinen purua pois ja kuiviketta kului paljon. Nyt kun hamppuun imeytyy pienelle alueelle nopeasti kaikki, niin hävikkikin on pieni siivotessa. 

Lähikuva hampun rakenteesta
Ensimmäisinä päivinä hamppukarsinaa siivotessa aloin jo epäillä onko ihan normaalia että siivotessa tulee ehkä puolikas kärry vietäväksi lantalaan, kun ennen purun aikaan vein aina Lillin karsinasta kukkuraisen kärryllisen pois. Meidän tallin pohja ei myöskään kärsi niin paljoa, kun pissa imeytyy hamppuun nopeasti, eikä pääse leviämään ja lillumaan betonilattian päällä. Purun aikaan betonipohja alkoi näyttää vähän huonolle ja sitä piti tuuletella usein. Olen nyt myös lämpimillä ilmoilla jättänyt hamppu pohjankin kasaan karsinan keskelle ja antanut lattian kuivua kunnolla, jolloin karsinasta tulee entistä raikkaampi.

Hamppu karsinan siivoukseen ei tarvita mitään erityistaitoja, vaan homma sujuu samalla tavalla kun purupohjallakin. Hamppu on vähän tiiviimpää ja itselleni ehkä ainoastaan paino oli erilainen talikolla hamppua liikutellessa. Siivous onnistuu huomattavasti helpommin, kun lannat on useimmiten tiiviin hampun päällä siististi kasoissa. Eikä purun tavoin pohjalle peittyneitä  Lillin liikkuessa tai piehtaroidessa kevyessä ja ilmavassa purussa. 

Hamppu on kivan vaaleaa, koska alun perin päädyttiin puruun sen vaalean värin takana, kun esim. tumma turve monesti sotkee kaikki pinnat ja vaalean tallin. Lillin valkea väri on myös aina haaste, ja sille ei oikein sovi tumma kuivike, joten hamppu on värinsä puolesta yhtä hyvää kuin puru. Myös hampun tuoksu on erilainen. Tuntuu että varsinkin kesällä kun siivoamattomassa karsinassa alkoi helposti haista voimakkaalle ja pistävälle, niin hamppu imee paremmin myös hajun, eikä päästä sitä ilmaan hevosten hengitettäväksi Nyt Lillin karsina on ihanan raikas ja vielä kun ikkunassa on kesällä pelkkä verkko, ilma vaihtuu hyvin ja karsinassa ei haise pahalle.


Itse en voi nyt enää muuta kuin suositella kaikille hamppua, josta on tullut todellinen pelastus Lillin karsinalle ja tallin pölyongelmille! 

Meillä hamppu on käytössä hevosten kuivikkeena, mutta olisi kiva tietää onko teillä kokemuksia hampusta joillakin muilla eläimillä pohjana? Tai onko jollain omia kokemuksia hampusta hevosilla karsinassa?


34 kommenttia:

 1. Hei vaan :) Meillä hamppua käytetään kuivikkeena sekä kanoille että matelijoille. Toimii vallan erinomaisesti molemmilla. Käärmeet suorastaan rakastaa "ajella" ympäriinsä puhtaissa hampuissa. Kanalan siivoaminen myös helpottunut ja hajuhaittoja vähemmän, tuoksuu lähinnä heinälle. Suosittelen ehdottomasti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^^ pinja pliis älä kommentoi anonyyminä blogiisi. :)

   Poista
  2. Kiva kuulla! Kanoille ja matelijoille myös varmaan kuluu hamppua vähemmän kun hevosten karsinoihin :D

   Poista
  3. Missä Pinja kommentoi anonyyminä blogiinsa?

   Poista
 2. Hei! Voisitko tehdä postauksen / linkata niiden pannukakku/lätty(?) herkkujen ohjeen, joista oli kuva sinun snapchatissa yksi päivä. Päällä taisi olla banaania ja mustikoita. Olen kerran maistanut sen näköisiä herkkuja ja niitä tekisi kovasti mieli mutten ole löytänyt ohjetta mistään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on amerikan pannukakkuja, ja ohje löytyy varmasti ihan googlaamalla :)

   Poista
 3. Kiva postaus. Kysyn mielenkiinnosta (itselläni ei ole hevosta) että mistä huomasit että laitoitte liikaa hamppua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) Ja karsina oli vaan liian täynnä, reunoille jäi isot kasat, vaikka keskelläkin oli vielä hyvin hamppua

   Poista
 4. Moi! Meillä hamppu on hamsterin häkin pohjallisena :) kiva postaus.

  VastaaPoista
 5. meillä on hamsterin häkissä hampun näköistä "purua", en tiedä onko se hamppua,mutta näyttää samalta☺

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus ja kiva kun ehdit nyt kirjoitella postauksia useammin.

  VastaaPoista
 7. Kiva postaus! Olisi kiva nähdä videolla vielä vähän tästä asiasta. Esim. MIten helppoa se sitten onkaan siivota yms. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) ja varmasti tulevaisuudessa näkyy videoilla kun käytetään ja siivotaan hammpu karsinoita...

   Poista
 8. Mä käytän hamppua yhellä mun kanilla koska se ei osaa käyttää vessaa ja tää on pehmeetä, imukykystä, riittoisaa ja helposti siivottavaa, suosittelen❤️

  VastaaPoista
 9. Akun mä pyörin hamsteri ja marsupalstoilla niin siellä on hyvin erilaisia mielipiteitä hampusta. Jotkut sanovat että lemmikki on kuollut hampun takia, miten en tiedä kun en asiasta ole ottanut selvää. Sellainen saatta toimia ihan hyvin. Marsuilla on silleen että jos purusta ei tykätä niin laitetaan matot häkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoisia väitteitä kyllä :D Mutta itselläkään ei ole kokemusta hampusta muilla kun hevosilla. Luulisi että ei hampun takia ole eläin voinnut menehtyä, koska sehän on ihan luonnon tuotetta ja saman tyylistä materiaalia kun muutkin kuivikkeet....

   Poista
  2. En tiedä miten. Kai tukehtuneet, mutta siis kun kysyy että kannattaako vaihtaa hampun niin vastaus on monelta ihmiseltä ei koska moni eläin (jyrsijä,kani,hevonen) on kuollut nopeasti vaihdon jälkeen

   Poista
 10. Voitteko tehdä yhdessä taas kysymyspostauksen videolla?

  VastaaPoista
 11. Se hamppuun kuolemis juttu oli sellane että joku jyrsijä oli syöny sitä ihan hullusti ja se tukki sit vatsassa paakkuntuessaan sen suoliston... Ei varmaa ollu sopivan pientä silpoua sille elikolle

  VastaaPoista
 12. hyvä jos osaatte siivota karsinat paremmin, kun ennen vaan videoissa otitte lantakasan talikkoon ja suoraan kärryyn, ettekä ravistellu hyviä puhtaita puruja pois.mitä haaskausta..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usein kyllä tulee siivottua pikaisesti karsinat, mutta yritin välttää aina turhaa lantasilpun jäämistä karsinaan ja lannan levittämistä ympäri puruja ravistellessa. Ja siivoamisen olen aina tehnyt ja tulen tekemään omalla mielestäni hyvällä tyylillä ja mahdollinen hukkahan on vaan pois omasta kukkarostamme jos ja kun sitä tulee :)

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä toi hamppu kun meillä on neljä gerbiiliä niin niille vois kokeilla jos äiti suostuu.
   Voisitko tehä may dayn vaikka sulla onkin se käsi mut ees yrittää.

   Poista
 13. Tosi hieno blogi 😊 oon katellu teidän videoita kohta muutaman kuukauden ja oon kyllä tykännyt :)

  VastaaPoista
 14. Tosi hieno blogi 😊 oon katellu teidän videoita kohta muutaman kuukauden ja oon kyllä tykännyt :)

  VastaaPoista
 15. Meilläkin on hamppua hepoilla kuivikkeena, mutta se on aika kallista, mutta hyvää. Sitähän nimenomaan kuluu paljon ainakin meillä ja karsinassa sitä täytyy olla paljon. Suositeltava määrä on 80kg per karsina.

  VastaaPoista
 16. Hei, olenko ymmärtänyt oikein, hamppu on kalliimpaa (tiedetään ��) mutta sitä kuluu vähempi kuin purua?
  Puru ja paperisilppua on ollut käytössä ja nyt yhteen karsinaan on laitettu kokeeksi hamppua. Kanoillekkin harkinnassa vaihtaa hamppu, niillä ollut turvetta talven. Lampailla nyt olkia kutta hamppu niillekkin harkinnassa.
  Kivaa kevättä, kesää ja vastausta odotellessa.

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.