lauantai 2. toukokuuta 2015

Millainen istuntani on?

Blogitallin haasteena tällä kertaa istunta analyysi. En nyt tiedä oikein miltä kannalta alkaisin käydä läpi omaa istuntaa, mutta ehkä kuvien kautta keksin kirjoiteltavaa ja kerrottavaa. Ollaan käyty varmaan koko Lillin meillä olo aika säännöllisesti kouluvalmennuksessa meidän tämän hetkisellä valmentajalla. Paljon on alusta kehitytty ja pitää kyllä olla onnellinen että ollaan saatu heti alusta asti niin hyvää ja tarkkaa opetusta. Monesti on tullut kehuja istunnasta sitten muualla, vaikka toki aina löytyy paljon korjattavaa.  Edelliset kun on saanut korjattua, niin ilmenee uusi ongelma. Aina on myös mukana istuntavirheitä joita ei millään saa kitkettyä kokonaan pois.

Nyt huomaa kun olen saanut mennä valmentajan hevosilla, että mitä vaativampi hevonen on ratsastaa, sitä enemmän oma istunta kärsii. Useimmiten myös tunnin edetessä ja vähien lepotaukojen takia istunta alkaa kärsiä kun ei riitä voimat kehossa. Eteenpäin pyrkivillä hevosilla helposti painuu itse kasaan selässä, katse on maassa ja jalka saattaa siirtyä pohkeen kohdalta taemmas. Myös kädet on yksi isoimmista ongelmistani tällä hetkellä, joka sekin vaan pahenee haastavien hevosten kanssa kun pitää keskittyä niin moneen asiaan samaa aikaa.

Lihaksien hyvä kunto on tärkeää, kun jaksaa pitää itsensä ryhdissä vatsalihaksilla. Tuntuu ainakin että raskaan valmennuksen jälkeen on käyttänyt ihan kaikkia lihaksia ja seuraavana päivänä useimmiten sisäreidet, vatsa-, selkä ja olkapään lihakset on ihan hellänä. Usein myös istuntaan vaikuttaa paljon itselläni onko kyseessä millainen satula. Koulusatulassa usein jalat rasittuu vähemmän, polvet ja nilkat ei mene niin kipeäksi ja istunta on rennompi. Estesatulassa taas itselläni helposti kipeytyy lonkat, polvet ja erityisesti nilkat kun asento on niin luonnoton. Jaloissa huomaa myös jäykkyyttä ratsastaessa. Miten jalat ei painu tarpeeksi alas ja lopputunnista puristaa polvella satulaa joka jäykistää taas omaa istuntaa ja helposti jännittää herkkää hevosta. Varpaiden kääntäminen eteenpäin tuntuu myös niin luonnottomalle, mutta usein varpaat kääntyy harottamaan liian sivulle ja valmentaja joutuu huomauttaa siitä.


Viime kesänä kouluvalmennuksessa Jaakolla, joka on aina reipas ja tulee helposti vahvaksi jos oma käsi jännittyy. Usein saan tälläkin hetkellä ohjeita valmennuksessa että pitää pyörittää ja rentouttaa olkapäät ja kädet. Kädet jännittyy itselläni niin helposti, ja lopulta se vaikuttaa koko hevoseen. Nyrkit kääntyy ihan aina sisäänpäin jos en kiinnitä huomiota asiaan. Ärsyttää ihan kun en vaan pysty kiinnittämään huomiota käsiin jos yritän ratsastaa muuten, kun olen korjannut nyrkit pystyyn ne heti huomaamatta kääntyy takaisin.

Katse on myös yksi asia mihin pitää aina kiinnittää huomiota, olisi vaan niin kiva tuijotella hevosen niskaa ja miten se menee. Katse pitäisi aina olla ylöspäin ja selvästi kääntyä menosuuntaan, joka sekin helposti itselläni jää muun ratsastuksen ohella. Esteillä useimmiten muistan ja olen oppinut katsomaan hyvissä ajoin minne olen menossa, mutta ihan sileällä mentäessä en käännä painoa ja omaa katsettani tarpeeksi menosuuntaan.


Esteillä istunta ei ole varsinkaan nyt pitkän tauon jälkeen enää ihan yhtä hallittu mitä se ehkä joskus on ollut. Koulutreeni ja tiukka valmennus auttaa, mutta kun en pääse hyppäämään niin kyllä se näkyy paljon esteitä mentäessä. Esteillä paljon omaan istuntaani vaikuttaa millainen hyppytyyli hevosella on, Lillillä hypätessä helposti oma jalka heilahtaa vähän liikaa taakse ja jollain toisella hevosella sitten en pääse kunnolla mukaan hyppyyn. Toki tässäkin satulalla on iso merkitys ja varsinkin esim. polvituilla miten ne sopii kenellekin ratsastajalla.

Yksi tärkeä asia omassa istunnassa ja kehon hallinnassa, minkä olen oppinut tässä vuosien varrella on mukautuminen hevosen hyppyyn. Joskus hyppy lähtee kauempaa mitä itse odottaa tai hevonen hyppää erilaisella hypyllä ja silti ratsastajan tulisi pysyä liikkeessä ja mukautua muutoksiin. 

Tasapaino on ehkä tärkein ja itselläni vahva osa-alue. Menen aina paljon ilman satulaa, ilman jalustimia ja olen  tehnyt monipuolisesti tasapaino harjoituksia. Varsinkin Lillillä alkuaikoina tehtiin valmennuksissa hyvää tehtävää mikä on jäänyt mieleen. Piti irrottaa kädet pitkän jumppasarjan aikana ja pitää istunta tasapainossa esteillä. Muistan kyllä myös sen että tipahdin tällaisen harjoituksen aikana, kun Lilli lopulta kiepsahti jumpan välillä ohi esteestä ja minä olin jatkamassa vielä suoraan. Myös ilman jalustimia hyppääminen on hyvää harjoitusta ja sitä ei voi tehdä ikinä liikaa!

Itse ainakin koen niin että istuntani on kokonaisuudessaan ihan hyvä, monta kohtaa joihin vaaditaan paljon treeniä kyllä löytyy niin kuin aina. Tällä hetkellä toki paljon vaikuttaa se kun en ole päässyt ihan niin paljoa ratsastamaan ja varsinkaan hyppäämään, mutta ei ne taidot ihan hetkessä katoa. Myös oma kenttä on siinä mielessä huono, kun täällä ei ole ketään katsomassa tai arvioimassa miten mennään, niin monesti istuntaan ei keskity niin paljoa kun muualla ratsastaessa.

Ratsastuksen lisäksi tulee tehtyä myös muuta liikuntaa, joka sitten auttaa istuntaan. Venyttely on ehkä heikoin osa-alue jota ei tule tehtyä lähes ikinä. En tavallaan koe tarvetta venytellä, mutta voin uskoa että venytteleminen saattaisi parantaa monta ongelmaa ja kipeää kohtaa jotka tulee valmennuksen aikana. Jalat ja selkä on tosi usein kipeät ja jumissa. Fysioterapeutilta on tullut paljon ohjeita ja liikkeitä mitä pitää tehdä ihan jalkojen ja jalan asentojen parantaakseni, mutta nekin aina jää. Ehkä nyt tämän tekstin kirjoitettua otan tavoitteeksi venytellä edes muutaman kerran viikossa, ja katsoa huomaako todella eroa hevosen selkään.

Jos itse haluat osallistua samaiseen haasteeseen, klikkaa tästä Blogitallin sivulle. Palkinto voittajalle on huippu hyvä, ja aiheeseen sopiva. Meiltäkin taitaa löytyä suurin osa palkinto kirjoista hyllystä, mutta itse ihmisenä joka ei lue kirjoja vapaaehtoisesti en ole vielä saanut aikaiseksi lukea kirjoja kokonaan läpi. Kirjoista kyllä löytyy huippu hyviä tehtäviä ja inspiraatiota oman istunnan kehittämiseen! Mitkä ovat teidän vinkit hyvään istuntaan?

http://2.bp.blogspot.com/-1aXIpeUAqcc/VUDl1cNL_4I/AAAAAAAAkHI/1rIzq7AWeY4/s1600/vudekabanneri.jpg12 kommenttia:

 1. Heii mulle tuli tossa mieleen kun katoin noita sinun varustepostauksia, että eikö sulla oo mitään kisavarusteita muka? :) Vai ootko tyylii myyny ne jo pois yms. Minkä merkkinen sun kisatakki on? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kisapiatoja on, housut on yms. mutta takkia ei ole. Menin aina turvaliivillä niin sen kanssa saa olla huppari tai joku muu ponilla :)

   Poista
 2. Kiva postaus! Sulla on hyvä istunta, ainakin näiden kuvien perusteella :)

  VastaaPoista
 3. Miks et muuten kisaa lillillä jotai koulukisoja? Nii ois ehkä mukavaa vaihtelua tavalliseen ratsastukseen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ehkä kiinnosta koulukisat niin että haluaisin mennä...

   Poista
 4. Olitko 11-vuotta kun saitte Lillin? Ja miten saan vanhemmat vakuutettua että jaksaisin hoitaa hevosen ja sen vastuun? Kiitos jo etukäteen! Ja kuinka monta vuotta sulla oli kokemusta hevosista ennen Lilliä + oliko vanhemmat ratsastajia? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äiti on ratsastanaut joskus, aloitin itse 6- vuotiaana eli olin ratsastanut säännöllisesti vasta n. 5 vuotta. Lilli nyt vaan sattui tulemaan meille kun kaikki meni kohdilleen, uskon että ei se siitä ole kiinni jaksaako sitä hevosta hoitaa vaan enemmänkin muista asioista. Kannattaa vaan maltilla odottaa ja mitä enemmän ennen omaa hevosta ehtii ratsastaa ja saada kokemusta sitä paremmin sitten pärjää oman kanssa :)

   Poista
 5. Mun muelestä istut hyvin!

  VastaaPoista
 6. Oot tosi kaunis ja hyvä ratsastamaan, oon kateellinen!

  VastaaPoista
 7. En saa enää postauksia bloggeriin, koska vaihdoit osoitetta? Pitääkö minun nyt alkaa lukea uudestaan blogiasi, että niin kävisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa, pitää selvittää asiaa. Minusta niiden pitäisi edelleen pivittyä sinne mutta en sitten tiedä...

   Poista
  2. Bloggerissa on kaikkien seuraamisien blogiesi nimet jne. Niin siinä ihan ensimmäisenä lukee 'Lisää' niin painat siitä ja laitat tämän uuden osoitteen sinne :)

   Poista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.