maanantai 6. huhtikuuta 2015

Valkeiden ponien ongelmat

Näin keväällä kun Lilli alkaa tarhailla ilman loimea, saa alkaa totutella taas keltaiseen väriin valkean sijaan, ruskeat täplät ja pinttynyt lika karvassa ei näytä kauhean kivalle. Mahdoton tehtävä pitää valkea väri puhtaana! Nämä on näitä ongelmia mitä kaikki valkeiden ponien tai hevosten omistajat tietävät :D Lillikin vaan vaalenee vuosi vuodelta, ja harmaa väri jaloista on jo melkein kokonaan lähtenyt. Onneksi se ei kuitenkaan ole ihan puhtaan valkoinen, vaan viralliselta väriltään kärpäskimo, eli siinä on pikkuruisia ruskeita ja mustia täpliä, mitkä erottuu selvimmin kesäkarvassa.

Meillä sentään on kotona puhtaat ja suhteellisen kuivat hiekkatrahat, mitkä on tehty aikoinaan ihan savipellon tilalle perusteellisesti. Hevosten ei tarvitse enää seistä päiviä mutakossa nilkkoja myöten vedessä ja sisälle tuotaessa niillä on puhtaat jalat. Omat vinkit ponin puhtaana pitoon perustuvat ehkä juurikin siihen että tarhan pohjan pitäisi olla suhteellisen hyvä, kuiva ja mudaton. Myös karsina vaikuttaa paljon, sen siisteys ja käytetäänkö kuivikkeena turvetta vai purua. Lillikin on ollut joskus turvekarsinassa, ja valkealla ponilla kyllä toimii puru kuivikkeena paljon paremmin. Turve on sen verran tummaa että se värjää karvaa, ja harjaamallakaan kaikki ei lähde pois.

Yksi hyvä puoli valkeassa värissä on kyllä se että veri näkyy siinä hyvin, Lillistä huomaa joka ikisen pienenkin naarmun,. Voitolla voi olla joku isompikin haava eikä sitä vaan millään huomaa tummasta karvasta. Kaikki hokin polkemat ja pahat ötökän puremat huomaa kaukaa, ja osaa sitten putsata haavat ja naarmut oikeasta kohdasta. Joskus etsittiin Voitosta haavaa kun lattialla oli veripisara, mutta ei sitten loppujenlopuksi ikinä löydetty sitä, vaikka käytiin koko hevonen läpi.


Parhaiten ehkä piehtaroimalla tullut lika lähtee pois, kun antaa sen rauhassa kuivua ja sitten vaan harjaa pois. Lillillä on myös käytössä täsmäpesuainetta, kuivashampoota erityisesti kimolle värille suunnattua. olen monesti vähän putsaillut pahimpia tahroja karvasta jos ollaan lähdössä jonnekin, ja varsinkin kesällä kun ei ole koko aikaa loimi päällä peittämässä likaisia täpliä. 

Pesen Lillin ehkä muutamia kertoja vuodessa ihan perusteellisesti kimoshamppoolla mikä korostaa valkeaa väriä. Nyt kun kelit taas lämpenee, ja uskaltaa kastella koko ponin niin pitää pestä talven aikana kertyneet pölyt pois ihosta. Kesällä sitten tosi usein huuhdellaan hevosia viileällä vedellä ihan ratsastuksen jälkeen tai kuumina päivinä että nekin saa vähän vilvoitella, silloin ei tarvitse käyttää pesuainetta, mutta pelkkä vesikin jo putsaa tosi paljon karvaa. 

Häntää ja jalkoja tulee pestyä useammin. Häntään pinttyy helposti jouhiin likainen väri, ja se monesti näyttää ennemminkin keltaiselle kun valkealle. Helpoin tapa pestä vaan pelkkä häntä on ottaa ämpäriin vettä ja vaahtoa ja liottaa jouhia siellä. Eron oikeasti huomaa vasta kun häntä on kuivunut, monesti en ole edes muistanut miten valkea Lillinkin häntä voi olla, juuri pesun jälkeen.


Tällä hetkellä Lillin karva on ehkä vähän epäsiisti, kun jäljellä on enää huonokuntoinen pitkä karva, ja pohjavillat on jo tippunut. Leikkasinkin sille jo kesätukan ja nyt pitää vaan odotella että loput talvikarvat putoilee. Olin laiska hevosenomistaja, otin sakset käteen ja leikkasin vaan ihan suorilta puolet pois harjasta, se on kasvanut ihan kauheasti talven aikana, ja nyt näyttää taas niin siistille tasainen lyhyt harja. Lilli ei oikein tykkää nyppimisestä, joten säästin itseni ja sen vaivalta alkaa repiä tukkaa pois.


Joskus kyllä tuntuu että valkeasta väristä on niin paljon vaivaa, mutta Lilli on ihan tosi siisti ja itsekin tarkka missä mudassa pyörii. Monesti kisoissa nähnyt pahempiakin täpläponeja, jotka näyttää sille että niitä ei ole edes yritetty putsata. Silloin kun itse käytiin vielä kisoissa Lillin kanssa, niin pestiin se edellisenä päivänä, pidettiin loimea aamulla ja vielä mahdolliset täplät otettiin tarkasti pois kuivashamppoolla. Kesä karva on vielä niin nahkamainen ja ohuen uhut, että siitä loppujenlopuksi irtoaa hyvin lika kun vaan käyttää oikeita aineita. 

Kimoshamppoot ja kaikki lian irrotus jutut kimoille on usein myös violetteja, ja tosi voimakkaan värisiä että valkea väri korostuisi, eka kerran kun suihkutin ihan kirkkaan violettia kuivashamppoota Lilliin, piti hetki miettiä että mitä ihmettä on tullut ostettua, loppujen lopuksi kuitenkin violetti väri toimii tosi hyvin valkean kanssa!

Kesällä ja näin keväälläkin Lilli piehtaroi paljon, tietenkin sitä kutittaa irtoava karva, ja kohta tulee sitten jo sitten kutisevat ötökän puremat.  Myös aina pesun jälkeen, jos sen erehtyy laittamaan tarhaan tai laitumelle niin arvatenkin etsii parhaimman mahdollisimman kuivan pölyävän hiekka kohdan ja pieharoi siinä. Lopputuloksena koko ruskea poni, ja oikeasti joskus kun kauempaa katsoo niin Lilli näyttää ihan harmaalta tai ruskean kirjavan väriseltä.

32 kommenttia:

 1. Samaistun niin paljon tuohon. Minullakin on kimo poni, joka muuttuu aina ihan keltaiseksi keväisin ja kesällä se on sitten vihreä kun pääsee laitumelle piehtaroimaan x)

  http://siljajaprinssi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :D lilli ei onneksi pahemmin piehtaroi ihan nurmikolla, joskus sillä on polvissa vihreää, mutta useimmiten se piehtaroi hiekassa tai sitten sellaisella mistä nurmikko on kulunut...

   Poista
 2. Mun kimo vuokraheppa on aina likanen, joko se on piehtaroinu jossain liassa tai nukkunu pää paskakasassa... Kauhulla ootan jo sitä kun tarhasta sulaa lumet ja joku kerta siellä odottaa yltäpäältä mutanen ruskee heppa :-D Onneks sitä harvemmin viedään mihinkään ihmisten ilmoille niin tahrat ei haittaa.

  VastaaPoista
 3. Haha, kevät on kyllä kimojen kulta-aikaa :D meilläkin kaksi valkoista ponia näyttää ihan kamalilta, kun pyörivät mudassa. Talvikarvasta sitä pölyä ja likaa on vaikeampi saada kokonaan irti. Lisäksi vielä ei viitsi pestäkään poneja, kun niistä lähtee kamalasti karvaa - viemäri menee ihan tukkoon. Pitää varmaan sinnitellä vielä pari viikkoa noiden ruskeakeltaisten kimojen kanssa ennen kuin ne joutuu pesuun päästä varpaisiin :D

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva postaus! Mun kaverin heppa on rautiaankirjava, ja siinäkin on paljon puunattavaa :D Onneksi oma poni on tumma niin on helpompi pitää siistinä. Hyvää kevättä teille! :)

  VastaaPoista
 5. Millä ohjelmalla saa hyvän bannerin tehtyyn ja miten banneri liitetään siihen blogiin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän riippuu vähän mitä ohjelmaa osaa käyttää, ihan perus ohjelmalla saa tehtyä hyviä bannereita jos vaan osaa, mutta toki sitten paremmalla ohjelmalla saa enemmän tehtyä. Itse käytän photohoppia tällä hetkellä. Bannerin saa laitettua blogin ulkoasu kohdasta, googlaamalla varmasti löytyy kyllä ohjeet :)

   Poista
 6. Tuolla tietoa meistä laatikossa pitäis varmaan lukea että teillä on hevosten lisäksi vaan Armi. Nipsu pitää varmaan lisätä :))

  VastaaPoista
 7. Tosi kivoi kuvii;)
  On kiva kun postauksii o nyt lähiaikoina tullut enemmän;)
  T. Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) ja nyt tosiaan on ollut niin paljoa kaikkea mistä postata, kun on Voiton ratsatukset ja kaikki.

   Poista
 8. Tosi kiva ja erilainen postaus verrattuna muihin! :)

  VastaaPoista
 9. vaikka oma heppa onkin papurikotäpläinen kimo niin on sekin vaan aika turha alkaa sitä hinkkaamaan, että sais siitä oikean värisen. Voin kuvitella kuinka vaikeaa se sitten on noinkin valkeassa ponissa! :D

  VastaaPoista
 10. voisitteko tehdä tiiankanssa postauksen siitä että kuinka paljon lilliin ja voittoon menee esim kuukaudessa rahaa?

  VastaaPoista
 11. Moi Pinja, millob voisitte tehdä Tiian uuden videopostuksen?

  VastaaPoista
 12. Oli tosi mielenkiintoista, jos teidän vanhemmat toteuttaisi jonkun postauksen! :)
  Esimerkiksi siitä, mitä mieltä ovat teidän bloggauksesta ja suosiosta, sekä siitä, miten he ovat teidän heppa-arjessa ja blogiharrastuksessa mukana. Olisiko tämmöinen mahdollinen? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En usko että toteutetaan tämän tyylisiä postauksia...

   Poista
 13. Mullakin on valkea poni, tai oikeastaan tosi vaaleanharmaa. Talvisin se on paljon tummempi kuin kesäisin. Damaistun niin noihon ongelmiin:D

  VastaaPoista
 14. Kiva postaus! Voisitko tehdä my dayn tai what's on my iPhonen?

  VastaaPoista
 15. Joo toi on just "ärsyttävää" valkosissa hevosissa.Yhellä ratsastuskoululla missä mä käyn nii siellä mun ratsuna on Kimo tamma,nii kerran se oli tarhassa jossa oli pelkkää lunta ja vielä loimi päällä nii silti se oli ihan kurassa että meni aikaa harjataD:

  VastaaPoista
 16. Ootteko muuten tulossa tampereen messuille? Mikä päivä ootte? :)

  VastaaPoista
 17. kans yks huono puoli on kimosyöpä! muuten minne lilli on hylänny ne psofswedenin high jumpit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja oma pikkuponi pysyy hyvin puhtaana kun loimitetaan se ;) jos tuntuu tukalalta niin sitten vielä klipataan. kova piehtaroimaan mutta ihmeen helppo on puhdistaa. Paitsi silloin kun on koulukisat... :D poni jotenki aavistaa tai ymmärtää mun puhetta kun AINA on kakkapallot siellä :D

   Poista
  2. Itse en ole mitenkään perillä tuosta kimosyöpä jutusta, vaikuttaako se todellisuudessa mitenkään hevoseen? Ja niistä on tippunut yksi kiinnitys juttu joka pitäisi laittaa takaisin, niin Lillillä nyt on vanhat käytössä :)

   Poista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.