maanantai 22. joulukuuta 2014

Minun tallirutiini

Blogitallin haasteen vuoro! Eli tällä kertaa vuorossa tallirutiini haaste, jossa pitää kertoa oma muodostunut tallirutiini, kaikki hoitaa asiat erilailla ja esim. rutiinit ratsastuskoulussa ja oman hevosen kanssa poikkeaa varmaan paljon. Täältä pääset lukemaan Blogitallin haasteen kokonaisuutena, ja listat oma osallistumisesi. Palkinnot on kivat eli eikun kaikki osallistumaan ja kertomaan omat rutiinit.
 
http://3.bp.blogspot.com/-lbPh3flmKrE/VJQlob0VZwI/AAAAAAAAiTc/96v0Y3rgLAo/s1600/tallirutiini.png


Tallille meneminen
Koulun jälkeen hengähdän hetken kotona ja siitä sitten lähden talliin. Yleensä jos ratsastan vaan kevyesti aikaa menee tunti. Lähden talliin klo.19, joskus menee vähän myöhempään ja joskus sitten jaksan lähteä jo aiemmin. Kotona ratsastaessa puen vaan jotkut sekalaiset tallikamat päälle, ja yleensä en edes käytä ratsastushousuja, vaan lökäreitä tai vanhoja farkkuja.

Tallille meneminen ei onneksi kestä pitkään, kun se on toisella puolella pihaa. Hevoset on talvella sisällä odottelemassa, ja ehtinyt juuri sopivasti levähtää iltapäivä ruokien syönnin jälkeen. Siivoan karsinan heti ensimmäisenä tai sitten vasta ratsastuksen jälkeen, riippuen vähän miten kiire ja ratsastaako Tiia. Järjestelen yleisesti tavaroita jos jossain on omia juttuja levällään, ja sitten menen laittamaan Lilliä kuntoon.


Harjaus
Nykyään hoidan harjauksen ja varusteiden laitoin aina karsinassa, vaikka käytössä olisikin myös Lillin oma hoitokarsina. Sipaisen ensin kaikki enimmät purut pois kovemmalla pölyharjalla, ja sitten harjaan huolellisemmin ihan pehmeimmällä harjalla mikä löytyy. Lilli ei tykkää yhtään harjauksesta ja varsinkaan kovalla harjalla, joten valikoin aina ne pehmeimmät ja mukavimmat harjat. Sitten harjailen vielä jalat, putsaan kaviot ja yleensä sipaisen myös hännän ja harjan läpi hiusharjalla. Selvitysainetta tarvitsee laittaa ehkä kerran viikossa näin talvella.

Varustus
Jos menen ilman satulaa harjaus saattaa olla vähän pikaisempi, mutta jos laitan satulan harjaan tarkasti. Menen aina koulusatulalla kotona, siinä on valmiina kiinni huopa ja romaani, mutta vyön otan aina irti ja laitan satulan päälle. Heitän ekana satulan selkään, jätän vyön aika löysälle ja kiristelen loppuun muiden varusteiden laiton välissä. Lilli ei oikein tykkää mistään hoitotoimenpiteestä, joten kaikki pitää tehdä tarkasti ja varovasti mahdollisimman nopeasti ettei se ehdi pitkään narskutella, luimia ja sätkiä.

Suojat laitan yleensä satulan jälkeen tai heti harjauksen jälkeen, Lillillä on vaan etusissa perus Vereduksen suojat. Periaatteessa se ei hivuta tai mitään, mutta suojat on hyvä olla varmuuden vuoksi. Joskus kääräisen myös patjat ja pintelit jalkaan suojien tilalle. Tässä välissä käyn laittamassa itselleni varusteet eli kypärä ja turvaliivi jos menen ilman satulaa. Hanskat käteen raippa telineestä ja sitten vielä Lillille suitset päähän. Lillillä on tällä hetkellä  kahdet suitset, ja jos menen kevyesti menen suitsilla joissa ei ole alaturpahihnaa, jos menen reippaammin niin laitan tavansuitset. Sitten vielä loimi selkään, kylmällä, tuulella tai sateella laitan loimen pepun päälle jossa on fleece sisälmys ja sellainen liukas pinta, mutta jos ei ole kylmä niin heitän päälle vaan tavan fleecen.


Ratsastus
Ratsastan yleensä 15-60min, joko kentällä tai pellolla. Ulkona on hyvät valot, ja kentällä on hyvät valot niin pimeälläkin näkyy hyvin. Menen selkään korokkeelta kentältä, ja siellä kiristelen vyön sopivaksi, jalustimet nyt yleensä on aina omilla säädöillä, eli niihin ei tarvitse koskea. Kävelen hyvin lopussa ja alussa, ja alkuverkkana ihan ekana otan ravia löysillä ohjilla kenttää ympäri, että Lilli saa ihan rauhassa vertyä, tämä tyyli vähän vanhemmalle hevoselle on todettu tosi hyväksi tässä vuosien saatossa. Joskus käyn sitten loppukäynneillä maastossa, tai pihassa hakemassa sokerit ennen talliin menoa. Tulen alas selästä loppukäyntejä ennen ja kävelen maasta useimmiten, tai jos on huonot kengät ja paljon lunta saatan kävellä selästäkin. Ihan vikana sammutan kentän valot ja sitten vaan kävellään talliin.


Ratsastuksen jälkeen
Lilli menee suoraan karsinaan, otan varusteet pois Lilliltä sekä itseltä. Yleensä kylmäyksen teen 3-5 kertaa viikossa, eli jos kylmään jalat laitan jäät heti ratsastuksen jälkeen jalkaan ja ne ehtii olla sopivasti kun otan vikana ennen kuin lähden tallista pois ja vaihdan lämpimät. Siivoilen karsinan jos en ole ennen ratsastusta vielä ehtinyt samalla kun Lilli syö toisessa reunassa heiniä. Kun karsina on siivottu ja purut aseteltu huolella, lakaisen vielä ruokakupin ja heinien alle harjan levyisen tyhjän johon sitten asettelen heinät. Sitten vielä illalla teen iltatallin ihan vikana, eli annan kaurat, odottelen kipot pois ja laitan seuraavalle päivälle aamukaurat valmiiksi. Ennen poislähtöä kun kaikki on tehnty annan hevosille iltaherkut ja tarkistelen että ovet on kiinni ja kaikki tehty ja tavarat suunnilleen omilla paikoilla.

Tälläinen on oma rutiini lähes aina kun menen vaan kotona arkena Lillin. Viikonloppuna on sitten enemmän aikaa ja ehtii valosalla hoitaa hevoset ja ratsastaa.

24 kommenttia:

 1. Oli aika huonosti kirjoitettu postaus. Esim.

  -Kahdet suitset, ja jos menen kevyesti menen suitsilla joissa ei ole alaturpahihnaa, jos menen reippaammin niin laitan tavansuitset.
  -saa käsityksen että laitat kahdet suitset kun ratsastat, vaikka niin tuskin teet.

  -Eli jos kylmään jalat laitan jäät heti ratsastuksen ajaksi jalkaan.
  - saa käsityksen että laitat ratsastuksen ajaksi kylmät

  En halua mitenkään kuitenkaan loukata kun kirjoitus tyyliä.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun huomasit, nyt on korjattu. Noissa oli molemmissa kirjoitusvirhe, ensimmäisestä puuttui aloitus että Lillillä on kahdet suitset. toisessa noista piti lukea ratsastuksen jälkeen eikä ajaksi. Nyt on vaihdettu oikeaan tekstiinkin oikealla tavalla :D

   Poista
  2. "Ja heinien alle harjan levyisen tyhjän johon sitten asettelen heinät"

   Kiva postaus! :)

   Poista
 2. Mielenkiintoinen postaus! :) aiotko sä ikinä enää kisata Lillillä ihan pieniä esteitä tai mennä jonkun helpon kouluohjelman joissain kisoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :) ja en ainakaan minä enää kisoihin lähde Lillin kanssa...

   Poista
 3. Oon miettiny monesti että miksi pidät lillillä ratsastaessa tuota loimea ku eihän sitä oo ees klipattu ja tuskin tuolla niin kylmä vielä tähän aikaan vuodesta on? Lopussa toki ymmärrän jos on hionnut hevonen. Ei siis millään pahalla..! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä käytän siksi että ponilla pysyy lihakset lämpiminä kylmemmillä ilmoilla Pinja on tainnut joskus sanoa jotain täntapaista myös?

   Poista
  2. Että lihakset vertyy, ja Lilli on aina ulkonakin toppaloimella niin tottakai pidän sitten ratsastaessakin. Sillä ei ole ihan sellainen talvikarva että pärjäisi ulkona ilman kun olen syksystä asti loimittanut, ettei se kasvata niin paksua karvaa. Nyt tietenkin kun pääsee jo ravailemaan ja laukkaamaan kotonakin niin otan loimen pois kunnon ratsastuksen ajaksi ja sitten vaan heitän päälle alku ja loppu kävelyille :)

   Poista
 4. Tosi kiva postaus! :)

  VastaaPoista
 5. Onko sulla tullut koskaan vastaan sellaista tilannetta, että hevonen pullistelee niin paljon, että satulavyötä ei saa edes ensimmäiseen reikään? Jos on, miten olet siitä selvinnyt? Olisi hauska tietää, sillä hoitohevoseni pullistelee niin paljon, että satulan laitossa menee ikuisuuksia :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus ratsastuskouluissa on vähän lyhyitä vöitä, pidempi vyö toki auttaa ja itse olen tehnyt niin että pyytää hevosta samaa aikaa liikkumaan niin sillon yleensä se ei saa mahaa pullistettua. Lilli ei onneksi tee sellaista, ratsastuskouluissa kyllä muistan että monet kerrat laittanut vyötä kun hevonen keskittyneesti pullistaa niin paljon kun ikinä pystyy :D

   Poista
 6. Jos satulavyön laitto tuottaa niin paljon vaikeuksia ettei sitä edes ensimmäiseen reikään meinaa saada suosittelen pidemmän vyön ostamista... tai jos hevonen on pulleampi niin sen laihduttamista.

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva postaus jota oli mielenkiintoista lukea! :)

  VastaaPoista
 8. Kiva postaus, mukavaa lukea minkälaiset tallitavat muilla on ja verrata omiin :) Vaikutat aika tarkalta kaikessa mitä teet tallissa, ihan niinkuin minäkin. Mun ponilla on kans tapana kiukutella hoitotoimenpiteissä niin laitan sen aina käytävällä kuntoon ettei tarvitse sitten kiusata sitä tulemalla turhaan sen "omalle reviirille" eli karsinaan. Jos on muutenkin huono päivä ja tuntuu että mikään ei onnistu, niin sitten jos on vielä tallikin ihan hujanhajan, tavaroita lattialla ja käytävä likainen niin tulee vielä kamalampi olo. En oikeen osaa toimia sotkusessa ympäristössä niin aina ennen ku meen ratsastamaan, lakaisen ainakin käytävän ja putsaan vesikupit niin ei sitten enää tarvitse ratsastuksen jälkeen tehdä mitään ylimääräistä, kun suurin osa energiasta on kulunut ratsastamiseen :D Onko Lilli ollut aina sellainen herkkä hoitaessa vai onko joskus sattunut jotain minkä takia siitä on tullut sellainen?

  VastaaPoista
 9. Moikka ! Miten saatte ton sydämen tonne teijän videoihin ? :D Kun movie makerilla saa vain yhden kuvatekstin...

  VastaaPoista
 10. Kiva postaus=) terkkuja Lillille ja Voitolle=)

  VastaaPoista
 11. mihin aikaan olet yleensä tehnyt tallin ja päässyt sisälle, jos menet talliin vasta klo 19?

  VastaaPoista
 12. Vastaukset
  1. Veikkaisin koska lilli on jo hieman vanhempi:)

   Poista
 13. Lilli on ihana!! <3

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.