maanantai 22. syyskuuta 2014

Lillin siistiminen

Moikka! Tein tässä yksi päivä videota ilman mitään aiempaa suunnittelua. Lilli oli käytävällä sopivasti ja etsin saksia, että vähän siistin sitä. Ajattelin sitten että voisin tehdä tännekin videota aiheeseen liittyen. Jokaisessa edellisessä postauksessa ainakin turpa karvojen leikkaamisesta syntyy kauhea kiistely, toivotaan että tämä ei nyt ole yhtä kiihdyttävä aihe :D

Lilli on ollut jotain 4-5 vuotta meillä, aja aina olen tehnyt samat jutut. Kaikkea kyllä oppinut vuosien varrella, joskus ennen omia hevosia ei tullut edes ajatelleeksi mitä kaikkea pitääkin tehdä niille säännöllisesti. Tietenkin riippuen vähän millainen hevonen/poni on kyseessä, mitä rotua ja missä käyttö tarkoituksessa, että mitä näistä siistimisistä pitää sitten tehdä. Lilli on ihan perus poni, sille teen kaikki videolla näytettävät asiat, eli leikkaan harjan, hännän, otsatukan, korvakarvat ja sitten vuositupsut ja leikkelen/revin liikavarpaat siisteiksi. Ennen kun vielä kisattiin ja käytiin paljon treeneissä muualla, pyrin aina että Lillillä on siisti harja ja aina leikatut hyvät vuohiset yms. Tällä hetkellä ei enää tarvitse olla ihan niin tarkka ja niin kuin videossakin mainitsen leikkelen vaan harjan saksilla, enkä nypi ollenkaan.Olen aina itse tykännyt tästä hevosen "trimmaamisesta" ja leikkelystä, saksien käyttökin sujuu, eikä kyse ole mistään maailmanlopusta jos jostain ottaisikin vähän liikaa tai tulisi huonoa jälkeä. Meidät on opetettu leirillä tuo hevosen siistiminen monta vuotta sitten, ja vieläkin hyvin pätee samat ohjeet ja säännöt. Harja kasvaa ihan yllättävän nopeasti takaisin ja leikkuupinnat esim. lovet häviää muutamassa viikossa, ei kannata ikinä päivää ennen tärkeää tapahtumaa siistiä hevosta, vaan hyvissä ajoin niin tulos on paljon parempi, vähän sama juttu kun klipatessa. Älkää nyt kukaan menkö suomen hevoselta tai shetlannin ponilta leikkaamaan lyhyttä harjaa videon perusteella, vaan kannattaa ottaa selvää mitkä mallit ja tyylit sopii millekkin roduille niin tulee jokaiselle sopiva kampaus :DPistäläähän kommenttia mitä ykkäätte videosta :)

83 kommenttia:

 1. eka ja kiva postaus

  VastaaPoista
 2. Hyvin kerroit tuosta aiheesta! :)

  VastaaPoista
 3. Leikkaat tosi nätisti ja työn jälki on mielestäni siisti!:) oot tosi hyvä tekemään videoita!!! Jos mahdollista voitko tehdä ihan lillin normi päivän videolla?:)

  VastaaPoista
 4. Ei noita liikavarpaita saa leikata !! Eläinlääkäri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. * eläinlääkäri on sanonut meille samoin ammatti kenkääjä

   Poista
  2. Ne just pitää leikata! XD Tyhmä.

   Poista
  3. Meille ei ole mitään sanottu, kukakohan elänlääkäri tuollaista snaoo että ei saa leikella pois? uskonpa että siitä ei mitään haittaa ole, luonnossakin ne lähtee aina pois...

   Poista
 5. Koska tulee taas ihan normipäivästä videopostaus??????????

  VastaaPoista
 6. En oo ees tiennyt, että noi yönsilmät täytyy leikata pois :o
  Mutta oli kiva video ja olin ihan et mitä ihmettä, kun puhuit noista varpaista :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niitä pidä...

   Poista
  2. Jotkut leikkaa, jotkut ei. Minusta näyttää rumalle jos on leikatut vuohiset ja ne yönsilmät näkyy eli parempi kun leikkaa suorilta pois :D

   Poista
  3. Ei ole pakko leikata pois jos ei halua.

   Poista
 7. lillistä tuli oikein nätti :3 jäin sellasta miettimään että eikö tota harjaa saa käännettyä sillai että se on kaikki samalla puolella kaulaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nii :D ja ei se oikein enää halua pysyä, kääntyy aina takaisin enkä halua alkaa pakottaa millään leteillä samalle puolelle kun ei sillä ole niin väliä miten se on ja millä puolella.

   Poista
 8. Mielestäni turhaa tuo nyppiminen ja hevosistakin epämukavaa luultavasti. Oisko itestä kiva ku joku repis hiuksia irti päästä kunnon tuppoja :D ? Sitten noista yönsilmistä ja vuohispaukuista niin ne kyllä lähtee irti itsestään,eihän luonnossakaan niitä olla repimässä. Itse olen hevosella nähnyt kuin pitkäksi ne ovat kasvaneet ja jonain päivänä huomaa että pudonneet irti aivan itsestään :) Ihmiset tekevät monesti turhia asioita ja vuohiskarvat,yönsilmät yms ovat aivan luonnollisia asioita eikä niiden pituutta tarvitse hävetä ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä olen kyllä samaa mieltä.

   Poista
  2. En nyt häpeäksi sanoisi ihan vaikka ei olisikaan siistitty hevosta :D Itselleni tulee mieleen joku puskapolle jos ei ole siistitty yhtään, hienoilla hevosilla yleensä kaikki karvat klipattu nenä karvoja myöten joka on vähän liioittelua, mutta kyllä minusta näyttää siistimmälle ja helppo hoitoisemmatkin esim. jos vuohis karvat leikkelee säännööllisesti. Ja se ei auta jos jaloista lähtee liikavarpaat sitten kun ne on kasvanut kauhean pitkiksi, haluan että ne ei edes pääse kasvamaan liian pitkiksi...

   Poista
  3. Monet taitaa nyt sekoittaa ihmisen ja hevosen? Ei hevonen tunne samoin ja on ehkä hieman hunosti verrattu että hevosta se "sattuu" ja "miltähän se susta tuntuis" itse leikkaan omalta poniltani liikavarpaat pois, mutta tunnen ihmisiä joista se on turhaa/väärin

   Poista
  4. Meidän hevonen ainakin nuokkuu onnellisena puoliunessa, kun revin sen yönsilmiä tai "liikavarpaita". En kuitenkaan nypi sen harjaa, koska se on ennestäänkin ohut eikä hevonen selvästikään pidä siitä.
   Hevoset on yksilöitä ihan niin kuin ihmiset, joku saattaa nauttia harjan nyppimisestäkin :)

   Poista
 9. Ihanan erilainen video♥ Lilli on maailman nätein poni.

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva postaus! Tää oli tosi opettavainen ja kiva katsella!:)

  VastaaPoista
 11. tykkäsin tosi paljo tälläsestä vähä erilaisemmasta videosta ja opin itekki tästä paljon! :)

  VastaaPoista
 12. Tosi kiva postaus ja ihana Lilli!:)~<3<3<3

  VastaaPoista
 13. Kiva video. Hyvä että lisäsit vielä videon loppuun tuon tekstin, ettei kohta kaikilla ratsastuskouluilla pikkutytöt ole leikkelemässä hoitoponiensa harjoja ja häntiä ilman lupaa :D

  VastaaPoista
 14. Tosi kiva postaus! Täytyykin siistiä tuo oma poninpallerokin tässä lähipäivinä! :)

  VastaaPoista
 15. Hyvä video, Lilli on ihana. Toivottavasti muutkin katsovat videon.

  VastaaPoista
 16. Hyvin siistit, mutta itsen tykkään, että hännästä tulee tasainen. Haluan että se on mahdollisimman luonnollisen näköinen. Mutta kukin tyylillään:) Sama juttu harjan ja otsaharjan kans, en leikkaa niitä koskaan, ollenkaan!
  Nuita yönsilmiä ''liikavarpaita :D'' ei saa leikkoa/repiä. Ne lähtee itsestään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. okei :D ja kyllä niitä saa leikata, tapoja on toki monia, mutta todellakaan ne ei itsestään lähde irti ainakaan kenelläkään tuntemallani hevosella..

   Poista
 17. Toivoisin että tekisit koulu mydayn... :) se olis kiva!

  VastaaPoista
 18. Jos yönsilmät ovat pitkäksi kasvaneet, niin kannattee alkaa rasvailemaan vaikka helosanilla, niin pikkuhiljaa lähtevät sitten irtoamaan :)

  VastaaPoista
 19. Meillä sama linja yönsilmien ja vuohiskynsien kanssa pois vain! ei ole mitään kukaan ikinä valittanut ja hevonenkin on tyytyväinen! harja ja korvat menee myös samalla linjalla tosin korvat vedellään kyllä suoraan trimmerillä kun hevonen on siihen tottunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu :D Lilli ei kyllä ikinä antaisi klipata korvia kun pelkkä saksilla koskeminenkin on siitä niin ikävää...

   Poista
 20. Monet rasvaa yösilmiä säännöllisesti jotta ne pysyy pehmeinä ja sitten ne on helppo siistiä/ne saattaa murentua itsestäänkin siistiksi koska eivät kovetu missään vaiheessa. Tapoja tosin taitaa olla monia. Tärkeintähän kuitenkin on että hevoseen ei satu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu totta :) ja Lillillä ainakin ne on aina ihan pehmeät kun ikinä ei ole annettu kasvaa liian pitkiksi.

   Poista
 21. Suomenhevonen ja shetlanninponi on yhdyssanoja ;) Mutta muuten kiva postaus ja video :)

  VastaaPoista
 22. Mun mielestä toi että nyppiikö harjaa tai leikkaako liikavarpaat irti,niin jokaisen oma asia!:) Tietysti se on luonnollisempaa kuin antaa niiden kasvaa ja lähteä pois itse,mutta tietyissä tilanteissa se on siistimpää kun ne ovat poissa,just kuten kisat. Meillä ei leikata liikavarpaita tai nypitä harjaa mutta sitten taas yönsilmät nypitään,vuohistupsut että harjat sekä häntä leikataan aina välillä. Paitsi kesäisin kun on ötököitä niin harja saa kasvaa ihan vapaasti ettei ötökät pörrää naamassa ja taas muuten ne leikataan lyhyeksi. Meillä on todettu että just suokille ei sovi lyhyt harja yhtään joten se on sellainen keskipitkä,kun taas meidän pv:llä on ihan lyhyeksi leikattu. Kiva postaus oli ja tosta videosta saa varmasti monet vinkkejä!:)

  VastaaPoista
 23. Mua on aina inhottanu tuo liikavarpaitten leikkely/repiminen :D pyyän aina jotain toista hoitamaan sen.

  VastaaPoista
 24. Tää oli kyllä todella mielenkiintoinen postaus! :) Sai paljon uutta tietoa esim. juuri nyppimisestä

  VastaaPoista
 25. Tosi kivasti sait Lillin siistittyä! :)

  VastaaPoista
 26. Kiva video(: musta ei oo niin väliä millä ne yönsilmät poistaa...en oo koskaan nimittäin tehny niille mitään... Ratsikoulun punkerosettujen harjoja ei pahemmin siistitä

  VastaaPoista
 27. Se on YÖNSILMÄ ja KANNUS, ihan nimillä voi puhua niin erottaa. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hienosti täällä kaikki muut näyttivät ymmärtävän mistä puhutaan

   Poista
  2. Videola näkyi kyllä aina mistä puhun ja en tiennyt edes niiden nimiä ennen kun kaikki kommenteissa mainitsi :D

   Poista
 28. Ihan sairaan hyvä video! :-) Ite en tiennyt ennen tätä mitään hevosten harjan, vuohiskarvojen tai liikavarpaitten leikkaamisesta, joten tää opetti aika paljon!

  VastaaPoista
 29. Tää video liike todella kiva ja hyödyllinen!☺ Itse en nyppimisestä välitä, mutta muut teen, mutta vinkkejä sain lisää.

  VastaaPoista
 30. Tosi kiva saada välillä tällaista postausta! Itse aina nypin omalta ponilta harjan ja leikkaan hännän tasaseksi mutta vuohis- ja korvakarvoja ei ole tullut leikeltyä :)

  VastaaPoista
 31. Hassua! Ite oon tehny aina ihan täysin samt jutut siistiessä:D Noi ylemmät liikavarpaat (yönsilmä) lähtee ainakin mulla helposti kokonaan ihan sileks kun suihkuttaa ekana vettä, varsinkin lämmintä et pehmenevät entiseltään.

  VastaaPoista
 32. Miksi leikkaat vuohiskarvat?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koska ei tuommoisella ponilla niinkun Lilli kuulu olla mielestäni tupsuja, ne on epäsiistit ja tulee helposti riviä jos mutaa kertyy eikä saa pestyä niin helposti pois :D

   Poista
 33. en tiennykkään et yön silmät voi ottaa pois lilli on tosi kiltisti ja onko lillillä liian pitkä harja tai eise pitkä oo ihana postaus

  VastaaPoista
 34. suomenhevosilta ja shetlanninponeilta, kiitos!

  VastaaPoista
 35. Tää oli tosi kiva! :)
  Ois kiva jos voisit tehdä lisää tällasiä videoita jossa näytät kuinka hoidat ponia ja annat vinkkejä. :3

  VastaaPoista
 36. tuleeko se lillin varusteet piankin

  VastaaPoista
 37. Mitä haittaa noista liikavarpaista on?
  Tai onko haittaa jos ne jättää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole haittaa varmastikkaan, minusta vaan ruman näköiset jos on :)

   Poista
 38. Voisitko tehä joskus videon kuinka sä teet ton sun nutturan

  VastaaPoista
 39. Voitko seurata mua instagrmamis?Hyvä postaus!
  Voiko siulle lähettää postia?:):):):):):

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En seuraa ketään ketä en halua, ja valitettavasti enää ei voi laittaa :)

   Poista
 40. Kiitos inspiraatiosta, vihdoin sain taas aikaseks siistittyä mun hepan. Ja kyllä leikkasin myös liikavarpaat ja nypläsin yönsilmät ;)

  VastaaPoista
 41. Moikka sun blogi on kiva ja kiva video voitko tehä lillin varustepostauksen ois kiva nähä sut:):)

  VastaaPoista
 42. Kun sä joku kerta mainitsit, että et oikein osaa/jaksa tehdä banneria aina itsellesi, niin mikset pidä bannerikisaa? Valitset parhaat bannerit mitä sinulle on lähetetty ja sitten käytät niitä jos haluat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harva muukaan täällä osaa tehdä sellaista banneri aminkä haluaisin niin ei siinä ole oikein apua niin paljo, kun kumminkin aina Tiia tai joku voi tehdä kun pyydän :D

   Poista
 43. Tehe my day tai liten ruokit lillin aamulla päivällä ja illalla tai my day

  VastaaPoista
 44. Tuli kyllä nyt niin uutta tietoa että oon ihan äimänä täällä :D toi leikkaujuttu ja raaputus juttu jaloissa en oo ikinä tienny tommosesta , sain siis paaljon uutta tietoa kiitos tästä ! :)

  VastaaPoista
 45. osaisitko autaa minua. minulla on entinen ravuri se ei ole ollut minulla kauan mutta osaa nostaa ravin jo ratsastaen mutta olisiko sinulla neuvoja miten opettaa laukalle. jos nostaa ravin ja yritää nostaa laukaa se vain kiihytää ravia vaikka kuika paljon antaisi puolipidätteitä. olemme meneet puomeja mutta ei nekään auta. myös hevoseni kytää todella paljon kaikkea. se on ollut meillä noin 4-3 kuukautta. sillä on ennenkin ratsastettu mutta vain jotain käyntiä ja ravia. myös hevosellani on aika huono tasapaino näin ratsastaen. olisiko sinulla mitään neuvoja antaa minulle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan se vaa ajan kanssa hiljalleen alkaa tulla, minulla ei ole kokemusta ravureista ratsuksi kouluttamiseen, uskon että jostain kyllä löytyy tietoa kun vähän googlailet :)

   Poista
 46. Kiva postaus!
  Kuinka vanha Sini on?

  VastaaPoista
 47. ihania kuvia tee my day video jnkun kamun kanssa joku päivä

  VastaaPoista
 48. Jos liikavarpaita ei leikkaa/nypi ne voi repeytyä pahasti pois :( (kokemusta on!) :) kiva postaus! :D

  VastaaPoista
 49. Ihan sairaan hyvä postaus. Lisää tämmösii opetus postauksia.

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.