keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Huonot tallitavat

Moikka! Joku pyysikin että teen Tiian blogissa olleen vakio viikkohaasteen, joka oli tällä kertaa huonot tavat tallilla ja hevosten kanssa. Nyt muutamia huonoja tapoja jotka tiedostan, mutten kuitenkaan osaa/halua korjata niitä :D Postauksia muihin blogeihin on tullut aika paljon samaan juttuun liittyen, mutta teenpä nyt kun tuli heti mieleen monta juttua ja postaus ideoista pulaa. Tulee ehkä itsekin sitten mietittyä että mitä kannattaa tehdä ja mitä ei kun oikein ajatuksella kirjoittaa asiat ylös...


 1. Karsinan ovi auki
Ensimmäisenä tämä vakio joka varmaan joka toisessa blogissa on tullut mainittua näissä posatuksissa. Lähes aina jätän vaan hetkeksi Lillinkin  karsinan oven auki, haen ulkoa heinät sillä välin kun se syö ja ajattelen että ei se minnekkään lähde. Jätän karsinan oven auki aina kun käyn vain "nopeasti jossain" ja sitten saakin huomata että Lilli juoksee ulos ja pahimmillaan vielä Voitto on käytävällä kiinni ja siitä on monesti ollut katastrooffin ainekset kasassa. Tuntuu vaan liian vaivalloiselta vetää aina ovi kiinni ja aukaista, vaikka meilläkin on kyllä karsinoissa helpot ovet, siitä kuuluu joka kerta niin inhottava kolina ja kova ääni kun ven vetäisee oven ihan kiinni asti.

2. Ratsastusvaatteet
Moni on antanut jo vähän enemmänkin palautetta kommentilla kun kuvissa näkyy miten ratsastan tennareilla tai huonoilla housuilla tai muutenvaan huonoilla ratssatus vaatteilla. Sekin on huono tapa ja olen niin mukavuuden haluinen. Täällä kotona metsän keskellä kukaan ei välitä vaikkei olisi kaikki merkki vaatteet ja täydelliset väriyhdistelmät päällä, ja usein menen varsinkin kevyesti vaan surkeilla tasapohjaisilla kengillä ja farkuilla tai muilla tallihousuilla.

Tämä on kyllä huono tapa jonka teen ihan tietoisesti enkä itse näe siinä niinkään haittaa. Ikinä ei ole käynyt mitään huonoilla kengillä ridatessa, tai muutenkaan joten miksipä niitä saappaita sitten turhaan laittaa hiostamaan kotona jalkaan?

 

 3.Suitsien laitto ja putsaus
En ole mikään innokkain suitsien putsaaja, ja suitset onkin yleensäkkin sen näköiset että vaatisi kunnon pesun. Aina ennen kun lähdetään jonnekkin puunaan ne kunnolla, mutta muuten en sitten jaksa kauheasti panostaa niihin :D Myös kun otan pois suitset Lilliltä en yleensäkkään jaksa aukaista alaturpista, vaan vetäisen sen vaan nenän läpi pois, sitten ensi kerralla kun alkaa laittaa suitset ärsyttää kun pitää alkaa väkertää tiukkaa solkea auki heti ekana.

4.Maastossa...
...ilman suitsia, pelkillä päitsillä ja huonoilla vasrusteilla. Turvaliiviä ja kypärää käytän aina ilman satulaa mennessä ihan ehdottomasti, mutta sitten maastoon lähteminen liukkailla housuilla ilman satulaa ja ilman suitsia. Muutaman kerran olen näin tehnyt ja ihme kyllä selvinnyt hengissä reissuista. Yksin Lilli on nätisti, mutta Voiton kanssa ei tulisi mieleenkään mennä ilman suitsia maastoilemaan. Hyvä esimerkki maastoon liittyen myös miten ei kannata pimeällä, talvella ilman satulaa lähteä tielle tässä.

5. Puhelin
Tämäkin on ihan täysin tiedostettu mutta omasta mielestäni ainakin kannattava riski eli olla vaikka puhelimella alkukäynneillä, loppukäynneillä tai maastoillessa. Ylipäätänsä puhelin taskussa ratsastaminenkin on jo huono tapa, viimeksi tänä kesänä puhelin tippui suoraan taskusta ihanan pölisevään kenttään ja upposi oikein hiekkaan, kaikki kolot oli täynnä hiekkaa ja pölyä ja sen jälkeen olen kyllä vähän katsonut minne puhelimen laitan. Maastoillessakin mietin kyllä kahteen kertaan onko hyvä hetki kaivaa puhelin taskusta, mutta vielä ei ole onneksi mitään käynnyt, keskittyminen on puhelimella ollessa täysin siinä mitä tekee eikä itse ratsastamisessa jos hevonen säikähtää tai taphatuu jotain äkkinäistä.
6.Oma varomattomuus
Monesti kesällä hiipparoin tallille vaan crocseilla, varvastossuilla tai muilla yhtä turvallisilla kengillä. Se on sitten myöhäistä varoa kun Lilli tallaa varpaille tai astuu kannoille perässä kävellessä. Sattuu muuten aika paljon... 

Vaikka luulen aina pitäväni päätä sivussa ja varon kaikin mahdollisin tavoin Lillin jalkoja kyykistellessä maassa,  tasaisin väliajoin onnistuu sitten tekemään niin että Lilli kiskaisee jalan ylös ja sen polvi osuu suoraan päähän tai naamaan. Kerran kylmää laittaessa se nosti jalan ja suoraan naamaan, muutaman kerran myös jotain haavaa putsatessa tai jalkoja tunnustellessa Lilli kiskaisee jalan ylös vauhdilla ja se osuu päähän. Pitäisi varmaan alkaa käyttää kypärää aina hevosta hoitaessa niin välttyisi toistuvalta kivulta.

 
 
7. Herkkuja joka välissä
No tämä nyt ei niin paha tapa ole, mutta silti. Lillille ei ole muuta haittaa, muutakun että kyllähän siitäkin vähän alkaa pullistumaan maha jos syö koko ajan. Voitto kerjää sitten Lillinkin puolesta ja tietää kyllä että juuri minulla on aina taskussa nameja. Kun tulen talliin otan matkalta vaikka omenat niille ja annan joka välissä jostain hyvästä herkun. Lilli pystyy käsittelemään asian mutta Voitolla menee aina vähän yli kerjääminen ja siksi herkkujen antokin luokitellaan huonoksi  tavakseni.

 
8. Voiton nenän räpläys
Niin tyhmältä kun kuulostaakin, mutta Voitolla on vähän erikoinen kieli ja nenä sen joskus repeytyneen kielen ansiosta. Voitto tekee paljon asioita nenällä ja se on ihmeellisen venyvä ja se tökkii koko ajan sillä. Tiia aina valittaa kun heiluttelen Voiton nenää tai muuten vaan tökin Voittoa jostain :D Lillihän tuskin antaa koskea sen päähän tai muutenkaan sitä ei saa rapsutella tai silitellä esim. tarhassa. Voitto on sitten täysin vastakohta ja ehkä siksi tykkään aina olla Voiton kanssa ja tökkiä sitä kun Lilli ei semmoisesta välitä niin paljoa :D

 
9. Kamera tallissa
Kuvaaminen nyt on hyvä asia, mutta kun aina kamera osuu johonkin, jää pölyiselle sohvalle tai muuten vaan Voitto tökkii ja onhan Lillikin onnistunut rikkomaan ainakin yhden putken. Tallissa pitäisi aina huolehtia että kamera on suojassa, nykyään kyllä kun meillä on uusi kameralaukku jonne se on helppo laittaa tulee oikeasti pidettyäkin sitä siellä. Edelleen kylläkin tulee tilanteita että kamera roikkuu kaulassa ja sitten menee tekemään jotakin ja se osuu hevoseen tai estetolppaan. Pitäisi olla tarkempi eikä edes lähteä tekemään mitään muuta kun on kamera matkassa, ikinä ei vaan tule ajateltua sitä kunnes se kolahtaa ja sitten paniikissa kokeilemaan menikö rikki ja toimiiko vielä.
 
 
10. Lillin päästäminen laitumelle
Kauemmalle laitumelle viedessä hevosia yhdessä päästän aina Lillin jo vapaaksi semmoisen hiekkapolun päässä, ja Lillihän on oppinut sen jo niin hyvin että lähtee juoksemaan siitä sitten ihan innoissaan aina vaan aikasemmin. Tämä on kyllä tapa mikä on ihan turha ja päästän Lillinkin irti vaan, koska on sitten helpompi viedä Voitto portista. Lilli saa turhaan rynnätä laitumelle ja arvatkaa vaan haluaisiko Voittokin juosta perässä mikä ei sitten ole ollenkaan mahdollista.
 
 
11. Tallivuoro lista
Eli meillähän on Tiian kanssa lista johon laitetaan nimiä vuorotellen kun on käynnyt tallissa ja sitten aina tulee välejä ja näin. Asia mistä riidellään suunnilleen viikottain on kumman vuoro mennä ruokkimaan hepat ja hoitamaan iltatallit ja antamaan heinät, vaikka lista toimiikin ihan hyvin silti siitä tulee aina riitaa ja epäillään että on unohtanut laittaa nimen ja että toinen huijaa. Tämäkin nyt lasketaan pahaksi tavaksi, Tiiankin olisi ollut syytä lisätä sama omaan posatukseen. Kun ei vaan millään jaksaisi lähteä talliin ruokkimaan vaikka lista sanoisi mitä :D
 
 12. Lillin kuri
Lillihän on oikein omatoimien poni ja hoitaa kyllä kaiken itse jos palvelu ei pelaa, tai joku ei sano mitä pitää tehdä. Joskus se pääsee kyllä ihan kurista, jos se kerran keksii jonkun jutun ja sille ei heti selvästi sanota että EI! Itse tietenkin lepsuilen omalle hevoselle ja ei sitä Lilläkään koko aikaa voi torua, mutta joskus kyllä tulee tässäkin vaaratilanteita, kun Lilli menee oman mielen mukaan ja vetää minua narun perässä tai juoksee suunnilleen minun päältä pois karsinasta ruoka kipon luo käytävän toiselle puolelle. Onneksi sentään siinä vaiheessa järki sanoo että nyt on aika vähän katsoa Lillinkin perään enemmän, mutta välillä ei vaan huomaa että Lilli onnistuu tekemään kaikki ihan oman mielen mukaan omatoimi poni kun on...
 
 
 13. Vapaana pihassa
Lilli osaa olla tosi hyvin vapaana tallin ympäristössä ja pihassa. Meillä on tosi hyvä mehevä ruoho jokapaikassa ja Lilli kyllä tykkää syödä sitä mieluummin kun olla laitumella. Vapaana olo nyt on vähän huono tapa, mutta se on ihan hyväksyttyjen asioiden listalla meillä, toivottava vaan että ikinä ei tapahdu mitään, pihassa nyt on mahdollisimman vähän aina ei Lilli ystävällisiä juttuja, mutta silti aina voi käydä jotain. 
 
Myös karkailu liittyy ainakin nyt viime aikoina Lillin vapaana olemiseen, sen päivän karkaamis enäätys on 2 kertaa, jolloin toisella kerralla Voittokin hyppäsi laitumlta pois ja siitä se paniikki vasta tuli. Voitto juoksi ympäri pihaa ja Lilli vaan söi minkä kerkesi. Se teki iltapäivällä vielä saman uudestaan ja juoksi langan ali ( Voitto jäi tällä kertaa onneksi laitumelle). Ketään ei ollut kotona ja siinä se sitten suunnilleen parkkipaikan vieressä oli syömässä kun tultiin kotiin, ja tuli ihan tyytyväisenä hakemaan meiltä sokeria. Kun se on aikansa syönnyt pihassa mahan täyteen, alkaa sitten turha kiinnostus kaikkea muuta kohtaan ja Lilli saattaa kävellä ihan ovelle puuterasiia pitkin, mitä ei katsota oikein hyvällä. Muutenkin se jossain vaiheessa kävelee vähän liikaa ympäriinsä ja tarkastelee pihaa, kun pitäisi vaan syödä. Talvella sitten loppuu tietenkin vapaana olo kun ei ole heinää.

Huh nyt on kirjoitettu kaikki kohdat, sai kyllä välissä ihan miettimällä miettiä että keksin nyt kaikki mahdolliset omat huonot tavat. Toivottavasti tykkäsitte posatuksesta! Maanantaina kävin pitkästa aikaa taas  tunnilla Keskimäellä, sieltä tulossa postausta ja vähän videota kun mentiin erikoisempia esteitä... En tiedä onko Tiia vielä kertonut, mutta sekin aloittaa nyt samalla tunnilla kun minä! Kiva mennä samalle tunnille ja onpa sitten vähän seuraa ja muutenkin hyödyllistä kerran sinne mennään että molemmat ratsastaa, mutta ainoa miinus että kukaan ei sitten ole kuvaamassa. Äiti nyt varmaan kyllä ottaa videota aina kun on mukana, joten jotain matskua vielä tulossa. Nyt ei muuta tässä postauksessa pitää alkaa tekemään ruotsin läksyjä, kun taas vierähtänyt jokunen tunti tätä kirjoittaessa :D

34 kommenttia:

 1. Todella kiva postaus! Tuo Voiton tökkiminen kuulostaa hauskalta tollai kirjotettuna :D

  VastaaPoista
 2. Kiva postaus:) huomaan et itelläki tahtoo jääjä karsinan ovi auki ku lähtee hakee vaik satulaa tai suitsia:D onko lukiossa ollu kivaa?:) mä käyn yhellä yksäri tallilla jossa on kans yks shettis joka kulkee ympäri pihaa eikä se oo koskaa karannu:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps kiitti :D Ja onhan siellä, vaikkakin saa opiskella vähän enemmän mitä ylä-asteella...

   Poista
 3. En tiedä onko ollut edellisissä postauksissa mutta mistä tuo ihana vaalea liivi on bannerissa? Rakastuin ihan täysin *_*

  VastaaPoista
 4. miks lillli on vapaana pihalla ja videoissa ei oo näkynny et lilli ois niiku tullu ulos karsinasta mut on näkynny ku vote

  VastaaPoista
 5. kiva postaus ja vika kuva oli hieno oot hyvä otaa kuvii

  VastaaPoista
 6. Ihana kun teit tän, vaikka teillä Tiian kaa on samanlaisia tapoja silti sulta just oon aina halunnu tietää tämmösii talli tapoihin liittyviä juttuja. Te ootte vaa mahtavia!

  VastaaPoista
 7. Mietin tuon alaturparemmijutun kohdalla, että oletko ikinä mennyt Lillillä ilman turparemmiä? Jos ette niin miksette? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli aukaisee suuta liikaa, sillä on pakko pitää oikeastaan aina kunnolla mentäessä alaturpista :)

   Poista
 8. Voisitko kertoa millä hakusanalla mun pitää googlata että löydän ohjeet, miten voin laittaa nuo alaviivat gadgettien otsikolle? Jos ymmärsit. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etsit vaikka hakusanalla "Blogger otsikon alleviivaus" ja joku koodaus sivu niin sieltä kyllä löytyy kun etsii vaan kaikista koodeista, se on ihan perus koodi :)

   Poista
 9. Tosi kiva kun teit Tän, olisi kiva jos jatkossakin tekisit! :)

  VastaaPoista
 10. tosi kiva, oliko niin että ekaksi kun teitte tallin ja hepat sinne niin oli silleen ett ''mä haluun mennä illalla'' ja sitten taaas nytten ootte silleen että en jaksa mennä kurkkaa heppoja sä hoidat ne tänään luulis ett haluu mennä mutt kai semmoseenkin tottuu :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo just niin! alussa suunnilleen koo perhe meni talliin ja katsomaan heppoja ja nyt monen vuoden päästä kukaan ei jaksaisi lähteä vapaaehtoisesti :D

   Poista
 11. pelästyin vähän tossa 6. kohdassa :o sillon kun vielä ratsastin itse en ensiksi käyttänyt hoitaessa lainkaan kypärää, mutta nähtyäni liian monta videota facesta jossa hevosten kaviot osuvat hoitajia naamaan, tuli 'pakko' pitää kypärää, ihan varmuuden vuoksi :D

  VastaaPoista
 12. Millä tavalla perustelet että kännykällä oleminen alkukäyneillä/loppukäynneillä/maastossa on nimenomaan kannattava riski? Onko se kannattavaa silloin kun hevonen säikähtää ja tipahdat? Tietenkin maastoon kannattaa se puhelin ottaa mukaan siltä varalta että jotakin sattuu mutta ei sitä sieltä taskusta kannata käteen kaivaa... Aika kummallista muutenkin että edes hevosen selässä ei voi olla ilman että näpräilee sitä puhelinta.
  Lisäksi tuo 2. kohdan kommentti siitä että et viitsi käyttää kunnollisia kenkiä ratsastaessa sillä vielä ei ole tapahtunut mitään niin miksi tulevaisuudessakaan tapahtuisi. Tällä samalla logiikallahan mäkään en sitten tule koskaan tippumaan mun hevosen kyytistä kun en ole tähänkään mennessä tippunut. Tai sä et esim. tuu jäämään auton alle kun et ole tähänkään mennessä jäänyt, eli ei muuta kuin punaisia päin vaan!
  Tai mietipä miten huonosti käy kun olet hevosen selässä puhelin kädessä, tennarit jalassa ja hevonen säikähtää, sulla luiskahtaa jalka jalustimesta läpi ja tipahdat... En edes halua ajatella kuinka pahasti siinä voisi käydä.

  Tuossa tuli nyt ehkä vähän ääripään esimerkkejä mutta tajuat varmaan fiksuna tyttönä mitä ajan takaa. Mikään riskinotto ei ole tarpeellista tai kannattavaa mitä tulee turvallisuuteen. Sitä paitsi jos ratsastussaappaat hiostaa kesällä on niillekin keksitty vaihtoehtoja, esim. jodhpurit jotka ei kyllä horzessa/hööksillä/kärkkäisellä paljoa maksa ja ovat turvalliset, monet niistä ovat vielä turvakärjellisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä. Varmaan jokainen joskus ottaa tietoisesti tyhmiä riskejä, mutta silloin pitäisi myös ymmärtää toimivansa tyhmästi. Ei pitäisi vähätellä niitä riskejä.

   Poista
  2. Mielestäni tuo ei ole riski ja itsehän sen päätän. Toiset menee ilman kypärää ja turvaliiviä se on jo riski, mutta perus kengillä ratsastusta en vertaisi ihan auton alle kävelemiseen. Siksi aina meidän kaikissa satuloissa on turva jalustimet joten ei niillä kengillä ole merkitystä siinä vaiheessa jos jalka menee läpi. Minulla on myös sekä saappaat että monia kenkiä ja niihin mini chäpsejä, mutta en oikein niistäkään välitä. Kotona kun menee kevyesti Lillillä niin kivempi kuumalla kelillä mennä viileillä tennareilla tai muilla kengillä. Toki kaikki luokittelee asiat erilailla, ja itse olen vain tätä mieltä :)

   Poista
 13. Ihan tuli vaan mieleen, niin tiesitkö, että sokeri ei ole hyväksi eläimille ei edes hevosille. Kuulostaa näsäviisaalta ja tyhmältä, mutta totta tuo on. Kiva postaus ja voisit keksiä itse vaikka lifestylestä ja blogista noita Viikon blogihaasteita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sokeri on hevoselle tosi epäterveellistä. Koita suosia jatkossa mieluummin esim porkkanoita tai kuivaa leipää.

   Poista
  2. Anonyymi 5.14 ap, mikä siinä porkkanassa on sen parempaa? Lähes pelkkää sokeria sekin : D

   Poista
  3. Niin ohan omenoissa ja porkkanoissakin paljon glugoosia, ollaan joskus muistaakseni kysyttykkin että onko ihan sokeripalan antamisessa jotain haittaa, mutta kohtuullisina määrinä tietenkin nyt ei puhuta mistään paketin syömisestä päivässä :D En ole perehtynyt asiaan, mutta lähes kaikki hevoset syö sokeria nykyään ja tykkää siitä niin tuskimpa siitä vaaraa on sen enempää, toki en ole sen enempää asiaa miettinyt, mutta ihan uskon että ei muutama sokeri pala tee pahaa...

   Poista
 14. Tää oli kiva, voisit alkaa useamminkin tekemään näitä! :)

  VastaaPoista
 15. Ei normi ratsastuskenkien laitto jalkaan kauaa vie:D

  VastaaPoista
 16. Huippu kivasti teit tämän haasteen! :) mulla ja äitillä on jotenkin sama homma noiden tallivuorojen kanssa, kun aina riidellään kumpi siivoaa karsinat. Tein jääkaapin oveen listan, jossa on viikonpäivät ja kuka minäkin päivänä karsinat siivoaa. kannattaa tehdä tuo tallivuoro lista etukäteen ja laittaa päivämäärät niin on helpompi katsoa kumman vuoro, ettei turhaa tarvi tapella:D ainakin omalla kohdalla koen sen helpommaksi, vaikka äitillä onkin vain 3 karsinaa viikossa siivottavana ja mulla 11 :DD

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.