perjantai 6. joulukuuta 2013

Luukku 6 10 vinkkiä parempaan blogiin


 1. Ulkonäön selkeys ja siisteys! Hyvän blogin tunnistaa jo heti ulkoasusta ja kuvien laadusta, tekstin määrästä ja työn jäljestä. Yleensä uuteen blogiin mennessä ulkoasu kertoo jo paljon blogin sisällöstä. Sekava, huono bannerinen ja harvoin päivitelty blogi ei "ansaitse" lukijoitansa. Yleensäkin blogia aloittaessa kaikki on vähän hakusassa ja ei pakosti onnistu ihan noin vain sormia napsauttamalla, mutta aina oppii uutta ja esim. Googlesta löytyy valtavasti blogin muokkaus vinkkejä, koodeja ja ohjeita joilla parantaa ulkonäköä ja sisältöä. Tästä syystä kukaan ei voi laittaa osaamattomuuden piikkiin sitä, että blogin ulkoasu on huono. 


 2. Jos ei yksinkertaisesti tee mitään mistä blogata. Yleisin ongelma blogin pidossa on, että ei keksitä mitään postausideoita, ja aina vaan päivitellään yhdellä postauksella suurinpiirtein koko viikon tapahtumat yhden huonolaatuisen kuvan kanssa. Ei näin! Hyvässä blogissa tärkeintä ei ole itse sisältö tai teema mistä blogata. Kaikkien elämästä löytyy jotain postattavaa. Taitavan ja pitkään bloganneen  bloggaajan tunnistaa siitä kuinka kaikista pienistäkin asioista tai tapahtumista saa tehtyä ison jutun perehtymällä ja selittämällä pintaa syvemmin asioita!

3. Peruspostaus ideat loppuu... Kukaan ei voi keksiä kaikkia ideoita blogiinsa itse. Aina bloggaajat kiertelevät muiden blogeja ja keräilevät vinkkejä ja ideoivat niitä omaan käyttöön. Muiden blogeissa olleista ideoista saa virikkeitä ja pian voi keksiä itse ihan erillaisella tavalla toteutettuja jo ennestään tuttuja ideoita tai keksii jotain aivan uutta koko blogimailmaa mullistavaa. Aina omatkaan postaukseni eivät synny itsestään. Monesti mietin jopa muutaman päivän ideoita ja koitan keksiä jotain uutta ja lukijoita innostavaa, kunnes välähtää ja saan inspiksen tehdä jotain ihan uutta ja erikoista.

4. "Kuva kertoo enemmän kun tuhat sanaa" Tämä lausahdus on monelle varmasti tuttu, mutta välillä omassakin blogissa hankala toteuttaa. Aina ei vaan jaksa tai pysty ottamaan hyviä kuvia tai ei omista kameraa. Mielestäni bloggaamiseen kuuluu hyvät, laadukkaat ja joka postauksessa olevat monipuoliset sisältöön kuuluvat kuvat, joiden ottamiseen on käytetty luovuutta. Pelkkä teksti ilman kuvia ei innosta lukijaa palaamaan blogiin tai lukemaan edes koko postausta. Joskus tietenkin on vain tilanne että esim. kerran kuussa ei tule kuvia, se ei ole katastrofi ja kuvattomuuden voi korvata vaikka lisäämällä postaukseen musiikkia tai Googlesta otetun kuvan.

5. Luvaton kopiointi ja toisen omaisuuden käyttö on asia mistä nykyisin ollaan erittäin tarkkoja. Toisten kuvia ei saa käyttää luvatta ja aina myös Googlesta otettjen kuvien alle pitää laittaa linkki sivustolle ja mainita mistä kuva on otettu. Tässä näkee yleensä virheitä, joten saa olla tarkka mitä blogiin laittaa. Hyvän blogin pitäjä noudattaa kaikkia netin sääntöjä ja varmistaa luvat kohdilleen käyttämäänsä musiikkiin tai lisäämiinsä kuviin.

6. Mainosta vasta kun olet valmis! Tälläinen asia tuli mieleen kun mietin millaiset blogit tarvitsevat eniten parannusta. Ei se mainostus auta, jos blogisi on kesken ja siellä on suurinpiirtein yksi postaus. Hyvään blogiin, joka kerää lukijoita tarvitsee aikaa ja ajan kanssa blogi paranee kokonaisuudessa. Sitkeä yrittäminen kannattaa ja yleensä lopulta rakentavan palautteen vastaanottamisen ja lukuisten virheiden jälkeen alkaa onnistua ja harjaantua omaan tapaan ja tyyliin blogata ihmisiä kiinnostavasti.

7. Jaksa nähdä vaivaa! Mikään ei tipahda valmiina nenäsi eteen. Kaikki blogiin liittyvät jutut vie aikaa ja kaikkien bloggajien pitäisi uskoa se. Itsekkin olin vielä muutama vuosi sitten ihmeissäni mihin kaikki aika katoaa, mutta nyt on pitänyt hyväksyä totuus, että blogissa mikään ei valmistu hetkessä. Kaikki peruspostauksista, blogin ulkonäön muutoksiin ja itse kuvien ottamiseen vie tälläkin hetkellä suuren osan ajastani. Onneksi nautin bloggaamisesta ja rakentava, iloinen palaute kannustaa aina yrittämään enemmän ja enemmän. Vaivannäkö palkitaan pikkuhiljaa vuosien kuluessa!

8. Suhtaudu ikäviin asioihin positiivisesti! Jokaisessa vähänkin erillaisemmassa tai kuuluisammassa blogissa löytyy lukijoista sekä valittajia että sitten niitä mukavia ihmisiä. Netti on täynnä kateellisia, vihaisia, katkeria, tylsistyneitä, mutta myös iloisia ja positiivisia ihmisiä. Blogiin tulee 100% todennäköisyydellä jossain vaiheessa ikäviä kommentteja. Kommentteihin pitää suhtautua huumorilla ja kaikkea ei pidä ottaa vakavasti. Opettele siis ymmärtämään milloin itselläsi on parannuksen varaa ja millon taas ilkeät kommentiti ovat pelkkää turhuutta...

9. Ole oma itsesi äläkä yritä esiintyä blogissa muunlaisena. Tämä olisi pitänyt laittaa listalle ykkösenä, nimittäin blogissa on ideana olla oma itsensä ja toteuttaa itseään. Kaikki ihmiset toki ovat erillaisia ja haluavat tehdä asiat erillailla. Kuitenkin pitää aina muistaa, että turha esittäminen, ylimielisyys tai asioiden keksiminen on turhaa ja lapsellista. Valitettavan usein törmää blogiin jonka joku nerokas  9-vuotias ala-asteelainen "meikkaava muotihöperö prinsessa" on tehnyt  ja esiintyy blogissa Hän käyttä toisten kuvia luvatta, yrittää olla suurinpiirtein Suomen paras muotibloggaja asiantuntevin ohjeidensa kanssa. Silloin tulee mieleen, että onkohan tällä blogilla ideaa vai onko se tehty vain suosion tai ihmisten ärsytyksen vuoksi. En halua yleistää, mutta tässä harvinaisen negatiivinen mielikuva, joka on jäännyt itselleni liian aikaisin aloittavista bloggaajista.

10. Jos joskus oma blogisi menestyy. Jaksa blogata kauan ja inspiroidu uusista jutuista. Älä tee huonoja valintoja ja mieti aina kahteen kertaan esim. millaisiin yhteistöihin suostut ja millä ehdoilla. Helposti pitkään bloganneen juttu menee vähän ohi ja se ei kiinnosta lukijoita. Sillon pitää keksiä joku uusi juttu ja alkaa toteuttamaan itseään erillailla, eikä tehdä pelkästään lukijoita varten postauksia. Joskus sain kommentin jota ihmettelen vieläkin. Nimittäin joku viisaana ihmisenä sanoi, että minulla ei ole mahdollisuutta lopettaa blogia, koska minulla on niin paljon lukijoita. Siinä vaiheessa tuli sellainen olo, että voisi vaikka poistaa blogin ja hävitä yllättäen jättämättä mitään selityksiä perääni. Kuitenkin päätiin ärsytyksestä välittämättä jatkaa ja tässä sitä taas ollaan uudestaan bloggaamisesta innostuneena. Nauttikaa bloggaamisesta ja ilosta jakaa tietoa koko netin ihmeellisen maailman kanssa. Vaikka välillä olisi huonommat ajat ja tuntuu, että koko blogi kaatuu niskaan muun elämän ohella! :D

Loppuun vielä toivotan kaikille hyvää itsenäisyyspäivää!! En keksinyt mitään erikoisempaa ideaa itsenäisyyspäivän luukkuun, mutta Tiian blogissa on ihana postaus suomenhevosista. Käykäähän lukemassa, jos kiinnostaa TÄSTÄ linkistä :) 67 kommenttia:

 1. Mun mielestä oli hyödyllinen ja kiva postaus, ja aika kivasti muokattuja kuvia! :)

  VastaaPoista
 2. Ihan totta joka sana :) hyvää suomen synttäriä!

  VastaaPoista
 3. Hyvää itsenäisyyspäivää!!!

  VastaaPoista
 4. loistava postaus ! :) noista vinkeistä saisin kyllä minäkin ottaa opikseni. :Dd mutta hyvää itsenäisyyspäivää sinnekin ! :)

  VastaaPoista
 5. Ai, ompas kiva luukku! :) Ja hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 6. Kiva postaus ja varsinki toi vika kuva!

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva, hyvä ja hyödyllinen postaus! :D Ja hauskat kuvat :)

  VastaaPoista
 8. En olisi itse osannut kirjoittaa noin onnistuneesti.! :)

  VastaaPoista
 9. Tää oli hyvä ja hyödyllinen postaus,kun itse bloggaan. Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekkin!:)

  VastaaPoista
 10. Millä oot tehny sun bannerin? Ja mistä latasit sen ohjelman? Tosi hyödyllinen ja kiva postaus!

  VastaaPoista
 11. Tosi hyvä ja hyödyllinen postaus! Ja hieno ulkoasu :)

  VastaaPoista
 12. Kiva postaus! Tuosta saikin vinkkejä omaan blogiin :) Maksaako toi Photoshoppi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti :) ja saa ladattua ilmaseks mutta maksaa...

   Poista
 13. Itse on minulla blogi ja minulla on blogissa vähän nyt vaikeuksia ulkoasun kanssa:/ mutta kyllä se sitten järjestyy! Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle kin;) todella hyödyllinen postaus!

  VastaaPoista
 14. Voitko taas tehä sellasen jouluvideon? Oli niin kiva! :D

  VastaaPoista
 15. Kiitos samoin, hyvää itsenäisyyspäivää sulle ja Lillillekkin :D Tosi kiva ja hyödyllinen postaus varmaan niille joilla on blogi :))

  VastaaPoista
 16. Tämmönen postaus oli just hyvä! Sain paljon hyviä neuvoja omaan blogiin:) ja hyvää itsenäisyyspäivää!

  VastaaPoista
 17. Nuo oli tosi hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
 18. Hyvä postaus! Miten blogin leveyttä voi muuttaa tohon suuntaan? ->
  En osaa, suurenee vaan molemmille puolille :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti! ja kyllä sen pitäs tasasesti molempiin suuntii leventää :D

   Poista
 19. Voi vitsi, hieno tuo viimeinen kuva! Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekkin. :)

  VastaaPoista
 20. Miten oot saanu noist laatikoist neliöitä + miten oot saanu valkoisen pohjan tonne oikeaan reunaan ku mul ei onnistu :<

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en osaa neuvoo, mut mallin suunnittelusta löytyy iha selvät kohdat :D

   Poista
 21. Eiks tämmönen ollu viimevuodenkin joulukalenterissa?

  VastaaPoista
 22. Ite tossa just pistin blogin jäihin kun viiden kuuden vuoden jälkeiset kiusaamisen tuoneet arvet nousivat pintaan alkaessani saada blogissani läski - kommentteja ym, sellaista paskaa, jota joutunut tarpeeksi jo ala asteella kuuntelemaan. Innostus blogii oli muutenkin laskussa ja yli sadan lukijan paine alkoi kasvaa. Bloggaaminen ei ollut mukavaa, joten näin hyväksi lopettaa ainakin hetkeksi. Katsotaan jos ensi vuonna nousisi taas innostus :) kiva postaus, vaikka en olekaan samaa mieltä siinä että jos blogiisi tulee negatiivistä kommenttia ja ne satuttavat sinua etkä osaa ottaa niitä huumorilla ne ovat totta, koska itse olen normaalipainoinen enkä lähelläkään ylipainoisuutta jolloin anottmit olivat väärässä :) satutusta en anoille näyttänyt vaan kuitenkin aina huumorilla otin ne kommentit vastaan, kunnes lopulta murruin enkä enää jaksanut niitä. En tiedä ymmärsinkö asian oikein mutta kumminkin .. :) sulla on pinja ihana blogi !

  VastaaPoista
 23. Ihana idea! Tästä oli varmaan aika paljon apua blogin pitäjille:) Tosin en kyllä tiedä joten älkää kukaan pahastuko. Minulla sillä ei itse ole bolgia:D

  VastaaPoista
 24. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus ! :) Mutta voisiks tehä joskus sellasen ''banneripostauksen'' = et niinku kertoisit mitkä on hyviä bannerin tekoohjelmia ja mitkä netissä olevat on hyviä ja sitten että näyttäisit millasia bannereita sä saat aikaan just parilla eri ohjelmalla :) Tarvisin vähän vinkkejä bannereihin ja näin :) Kiitos jos katsoit ja super kiitos jos viittisit tehdä <3 :)

  VastaaPoista
 25. Mielestäni sinun blogisi ei ole mitenkään kovin laadukas. Et näköjään ikinä lue tekstejäsi ja niissä on ihan älyttömästi kirjotusvirheitä! Jotkut lauseet on myös täysin käsittämättömiä. voisit itsekin panostaa vähän blogisi kieliasuun. Se pistää eniten silmään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole täällä blogissa huomannut yhtään kirjoitusvirhettä pitkiin aikoihin, oletkos nyt varma ettei ole jotain lukuhäiriötä, ja että kaikki luokat on käyty kunnolla? :D

   Poista
  2. mulla on varmaa joku kihäiriö ku en vaan tajuu niitä virheitä :D

   Poista
  3. Ei pienet kijoitusvirheet haittaa. Mä en ees huomannu mitään virheitä ennenkuin luin ton varmaan 10 kertaa

   Poista
 26. Sul on sikana kirjoitusvirheit ... kannattaa ensin korjata omat mokat ja sitten vasta kirjottaa tommonen postaus! XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoppas eka lukijoita, kuvien laatua, ulkoasua yms. ennen kun menet valittamaan ettei saa tehdä postausta missää on vinkkejä muille. Ja kuinkas hyvin itse sitten kirjoitat? Etkö uskaltanukkaan linkata omaa blogias ja kirjottaa omalla nimelläs, että kaikki vois käydä kattomassa miten itse kirjoitat?

   Poista
  2. Laitoitko itse omaa nimeäs?
   ~Maiju

   Poista
  3. Mutta minäpä enkään dissannut. Mutta jos niin haluat.

   - Jenni

   Poista
 27. Tää oli tosi kiva! Hyvää itsenäisyyspäivää sinnekkin! :3

  VastaaPoista
 28. Tuosa edellisesä postauksessa oli se vaaleanpunaine takki joka on sheinsideltä. Onko sen hupun karvareunus aitoa turkista? Mut takki on tosi hieno, samoiten se neulehuppari! :)

  VastaaPoista
 29. Hyviä vinkkejä :)
  Ja Googlesta tosiaan ei saa kopioida kuvia, ilman kuvan ottajan henkilökohtaisesti antamaa lupaa (paitsi vapaastikopioitavat), harmittavan paljon näkee nykyään tekijänoikeuksien rikkomista.

  VastaaPoista
 30. Hyvää itsenäisyyspäivää teille! :)

  Voihan sulle vielä laittaa niitä jouluterveisiä? Kun en oo koekiireiden takia ehtiny viel laittaa.

  VastaaPoista
 31. Voisitko tehdä postauksen siitä miten oot opettanu armille ja mintulle noita temppuja? Olis kiva opettaa omaakin koiraa lisää :-)

  VastaaPoista
 32. Tää oli tosi hyödyllinen postaus, oli mukava lukea!:)

  VastaaPoista
 33. sun blogi on täydellinen! Tästä on hyvä ottaa mallia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin onkin:) maailman paras blogi

   Poista
 34. 1. Ulkonäön selkeys ja siisteys! Hyvän blogin tunnistaa jo heti ulkoasusta ja kuvien laadusta, tekstin määrästä ja työn jäljestä. > sulla kannattais ite panostaa tekstiin, ja lukea ne pari kertaa läpi.. Sulla on nimittäin aika paljon kirjotusvirheitä, esim otsikossa kannattais olla että luukku 6, 10 vinkkiä parempaan blogiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ei tässä pitäisi olla paljoa virheitä :D korjailkaa aina jos huomaatte!

   Poista
 35. Kiva postaus tykkäsin. :))

  VastaaPoista
 36. koska tulee taas elokuvaa???

  VastaaPoista
 37. Jännä, ettei yhdessäkään vinkissä mainittu oikeinkirjoitusta, tekstiinhän blogi tietääkseni perustuu?

  VastaaPoista
 38. Tosi kiva ja varmaan jokaiselle inspiroiva postaus! Sä kyllä keksit kaikkee! Ihan huippu blogi ja näkee heti, että jaksat panostaa:) Hyvää itsenäisyyspäivää sulle,tiialle, lillille ka votelle!

  VastaaPoista
 39. Ihan ok postaus , mut pisti silmään tuo : älä tee huonoja valintoja!Jokainenhan meistä tekee joskus huonoja valintoja? :D

  VastaaPoista
 40. Mie en omista photoshoppii niin mitä ilmasta kuvan muokkaus ohjelmaa kannattaa käyttää?:o

  VastaaPoista
 41. Mun mielestä googlen kuvia ei saa käyttää edes linkin kanssa, ellei ole kuvaajalta lupaa/kuva on vapaakopiointisivustolta. Esim. flickristä saa käyttää kuvia, jos lisenssi sen sallii. Myöskin useat ulkomaalaiset kasvattajat antavat luvan, kunhan sitä sähköpostilla kysyy, mutta googlesta ei saa kuvia käyttää ilman lupia.

  VastaaPoista
 42. Sinäänsä ihan kiva postaus, vaikka vinkit tuntui vähän hassulle kun ne on jo käytössä aika laajalti. Kokemattomammille bloggaajille varmasti kivoja :) Ootko mainostanut omaa blogiasi jossain, ja jos niin missä? :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.