lauantai 14. joulukuuta 2013

Luukku 14, Ratsastuksen hyvät ja huonot puolet

Asia mitä moni varmaan miettii, nimittäin ratsastuksen hyviä ja huonoja puolia. Päätin nyt alkaa urakalla miettimään, ja tähän postaukseen saikin käyttää aivoja että keksin kaikki kohdat!

Monesti hevosihmisillä ja ei ratsastavilla on hurjat mielipide erot hevosiin ja koko ratsastukseen liittyen, monesti puhutaan että ratsastus on pikkuheppahöpöjen juttu ja esim. pojat ei voi ratsastaa. Monella ihmisellä on jotain hevosia vastaan ja ajatellaan että niistä on vain leivän päälle. Itse olen ainakin saanut muutaman kerran kuulla jutusta, mutta aina pitää olla oikea asenne ja vastaus tällaisiin yrityksiin heittää " hyvää läppää" hevosista. Joskus pienempänä ja ujomapana saatoin vähän ujostella kertoa muille että ratsastan ja ajattelin turhan paljon muiden ihmisten mielipiteitä, nyt voin monien vuosien jälkeen ihan suorilta sanoa ja olla ottamatta kaikkia turhia kommentteja tosissaan. Ratsastuksesta jää helposti kuva ulkopuolisille pienistä heppahöperöistä jotka suurinpiirtein kävelee kaupungilla tallivaatteeet päällä, kun taas oikeasti kilpailevat ja harrastuksessa pärjäävät ihmiset eivät ensinnäkään kehu tai muutenkaan ylistä hevosia, vaan ratsastusta pidetään harrastuksena muiden joukossa ja sen mukaan myös käyttäydytään....

Mutta nyt vaikka asiaa olisi kuinka paljon muustakin, haluan alkaa listaamaan itse aihetta eli hyviä ja huonoja puolia! Muistakaa taas että nämä on vain omia näkemyksiäni.

Hyvät puolet:

Ratsastus on loistava laji urheiluna, siinä kehittyy kaikki osa-alueet; kestävyys ja lihaskunto paranee sekä itse kehon hallinta, voiman käyttö ja tasapaino kehittyy. Vaikka itsekin syön mitään miettimättä mielen mukaan, ja en tee muuta liikuntaa, ratsastus pitää hyvässä yleiskunnossa ja auttaa pärjäämään esim. koulun testeissä. Tässäkin tulee vastaan muiden mielipide, eli että ratsastus ei ole urheilua  Väitteestä saa kuulla usein ja siitä ei kannata välittää mitenkään, samalla tavalla voi vastata että crossi ei ole urheilua ja siinä sitten ihmettelevät miten voin väittää niin koska tottakai mopon kyydissä "istuminen" on urheilua :D

+ Ratsastuksessa kehittyy sosiaalinen puoli, eli ollaan todella paljon tekemisissä valmentajien, tallikavereiden ja muiden hevosihmisten kanssa. Pitää osata hoitaa tilanteita ja olla reippaana tallihommissa mukana. Sekä ihmisten myös hevosten kanssa tarvitaan kommunikoimis taitoja ja malttia hoitaa tilanteet asiallisesti.

+ Talli ja hevosten kanssa käytetty aika pitää poissa pahanteosta ja ylimääräistä aikaa ei jää tylsistymiseen ja ilkivaltaan. Tästä olen saannut kuulla monesti ja varmaan se on ihan hyvä, vaikkakin välillä harmittaa kun aikaa menee vähän liiankin paljon...

+ Vastuu omista ja hevosen tekemisistä lisää kaikkien keskittymistä ja hallinta kykyä. Hevoset ovat myös eläimiä ja niitä pitää osata kunnioittaa sopivassa määrin. Ymmärtää riskit ja osata toimia tilanteiden mukaan

+ Aina pääsee kehittymään eteenpäin ja monesti matkassa on myös opettavaa takapakkia jotta kaikki oppivat virheistä. Mitään ei saa ilmaiseksi ja se opettaa että menestyksen eteen pitää oikeasti tehdä töitä.

+ Tallilla kaikki saa kavereita olemalla avoin ihminen. Pitää vain reippaasti jutella muiden tallin ihmisten kanssa niin saa uusia tuttavuuksia ja oppii olemaan erilaisten ihmisten kanssa. Ikinä tallilla ei jää yksin jos vain itse haluaa olla muiden samankaltaisten heppa ihmisten kanssa.

+ Ratsastus on suosittu ja suuri laji joka on levinnyt hyvin. Kaikkialta löytyy talleja ja hyviä kauppoja sekä varusteita ratsastamiseen. Järjestetään isoja tapahtumia jossa ratsastajat käyvät ja markkinat ovat isot jotka auttavat sitten laajentamaan entisestään ratsastusta harrastuksena ja jopa monien ihmisten ammattina.


 Huonoja puolia:

- Ensimmäinen asia joka tulee mieleen on raha, valitettavan monella harrastus jää rahasta kiinni ja varsinkin oman hevosen hankinta ei ole mahdollista. Tämä on surullista koska kaikki maksaa paljon ja välttämättä harrastuksiin ei käytettä paljoa rahaa. Kaikkeen kisaamiseen ja leireihin kuluu helposti monta tonnia vuodessa ja pitemmän päälle se alkaa tuntua isolta summalta pelkkiin heppoihin vanhempienkin mielestä.


- Ratsastuksessa ja hevosten kanssa tekemisissä on aina omat riskinsä, siksi pitääkin olla asiallisen mukaiset varusteet ja valmistautua mahdollisin itapaturmiin jota sattuu kaikille. Itsellenikin on käynyt valitettavan monta pahaakin nonnettomuutta, kuitenkin aina vaan jaksan jatkaa ja innostun hyppäämään takaisin hevosen selkään. Harrastuksen aloittaessa pitää sisäistää riski tippua hevosen selästä eikä sitten säikähtää liikaa kun se tapahtuu kuitenkin jossain vaiheessa :D

- Hevoset ovat aina eläimiä ja varsinkin oman hepan omistajat tietävät että yksi kaunis päivä ja komapstuminen tarhassa, niin 20 tonnin hevonen on käyttökelvoton. Kaikessa on riskinsä ja siinä saattaa menettää kaiken yhden terveys jutun vuoksi tai tapaturman myötä. Siksi pitää aina miettiä mihin ryhtyy ja huolehtia että turvallisuus on huipussaan ihan kaikessa ilman pienintäkään riskiä!

- Hevoset vievät kaiken huomion, ja joskus hommaa on jopa liikaa eikä aikaa jää muuhun. Toisaalta se on hyvä, mutta toisaalta ärsyttävää koska aikaa ei jää muille, tai kouluun joka on tärkeä suorittaa kunnialla läpi jotta tulevaisuus on taattu.


Ratsastus on kaikin puolin omasta mielestäni hyvä laji sekä fyysisesti että psyykisesti, siinä pääsee kokemaan hienoja juttuja hienojen ihanien heppojen kanssa. Aina on varaa edistyä vaikka joskus tuleekin takapakkia tai pettymyksiä. Itse olen viihtynyt hevosten parissa jo 9 vuotta ja 6 vuotiaana aloitin ratsastuksen, heti ekojen tuntien jälkeen olin aivan myyty ja innoissani harrastuksesta!

Keksittekö te vielä muuta hyvää tai huonoa? Tässä oli nämä ajatukset jotka itselle tulee ekana mieleen :)


46 kommenttia:

 1. Tosi kiva postaus! Teetkö sen perus kuulumispostauksen koska?

  VastaaPoista
 2. Hyvä postaus!Itsekkin ratsastan ja oon saanu kuulla ton: "Hevoset kuuluu leivän päälle" jutun moneenkin kertaan:D
  Kuinka monta tuntia teillä yleensä menee hevosten hoitoon ja ratsastamiseen päivässä?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti ja nii itekki! :D päivässä menee noin 30-3h riippuu onko vapaapäivä vai mennäänkö ihan kunnolla...

   Poista
 3. itse sairastuin välilevyn pullistumaan 4 kuukautta sitte ja hevonen joudutaan nyt loppu vuodesta luovuttaan uuteen kotiin:( Aika moni ratsastaja pelkää selkää,esim pullistumalta,rappeumalta tai muulta vammalta.

  VastaaPoista
 4. Onko sulla muutes Pinja mitään rahansaamis keinoja?:) Ei kyllä liity postaukseen, mutta anyway... Tarvisin rahaa ensi kesän heppaleirille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. noo ei sillee :D voishan sitä vissi töitä tehdä jossain, mutta itsellä ei aika riitä ainakaan nyt...

   Poista
 5. Juu, mulla samat asiat. Toi raha homma varsinkin myös mulla tulee heti ekana mieleen, koska se on suurimman osan ihmisten murheena. Myös minun, mutta onneksi vanhemmat käy töissä ja saa rahaa, niin saan käydä edes tunneilla säännöllisesti (1krt viikossa) ja talleilla muuten vain monta kertaa viikossa. Paremmin mulla asiat menee kuin joillakin toisilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nii se on totta että ratsastus on aika tyyrisharrastus! :)

   Poista
 6. Oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus.

  VastaaPoista
 7. ihan mieletön postaus, tosi hyvä. Oon poika, harrastanu ratsastusta nyt 5 vuotta. Aina on ollu unelmana oma poni, mutta se ei oikeesti vaan oo mahdollista. Ehkä sitten isompana se unelma saatais toteutettua. Mua, ei oo koskaa haukuttu sen takia että ridaan, kaikki luokkalaiset yms. on vaa sillai: ''mitä järkiä sua ois haukkua, kaikki saa harrastaa ihan mitä haluaa.'' Ja oon niin samaa mieltä. Tottakai, joskus saa kuulla kaikkee et ruualla ei saa leikkiä, hevonen on hyvää vaan leivän päällä yms. Mutta niistä en välitä, mua ei kiinnostat! :D Oon yleesä aina ollu tallilla ainut poika, mut mitä väliä? Mää en ajattele muiden mielipiteitä, teen sillain miten ite haluan. Oikeesti tää oli tosi hyvä postaus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuu hei kiitti paljon! :) ja hyvä jos kaikki suhtautuu silleen hyvin että ridaat, kun joskus saa kuulla että tyyliin joutuu lopettaa koko harrastuksen muiden mielipiteistä johtuen...

   Poista
 8. Tää oli tosi kiva postaus :) oma opettaja väittää kiven kovaa, ettei ratsastus ole urheilua ja siellä istutaan vain selässä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti! ja se on kyllä ikävää kun monesti saa kuulla sellaista, oma entinen opettajanikin oli sitä mieltä että ratssatus ei ole urheilua ja se on vaan pelleilyä, heitti olevinaan hyvää läppää, mutta ei se oikein kivaa ollut vielä sillon kun otin kaiken niin tosissaan :D

   Poista
 9. Tosi kiva postaus! Itsellä useampi heppa ja piti kyllä tekstissä moni asia paikkansa:)
  Tää on niin paras blogi! Ihana, kun teksteihin on käytetty aikaa ja vaivaa niin niitä on kivempi lukeakkin.

  VastaaPoista
 10. Oon unohtanut kysyä tätä:) Kuinka usein pesette Voten ja Lillin varusteet? Tosi mukava postaus!

  VastaaPoista
 11. Kiva postaus! Oma ratsastuksen opettajani sanoo, että ratsastus on urheilua ja se on hyvä asia! Olen usein kuullut että jotkut sanoo ratsastusta ''meetvurstin selässä istumiseksi'' tai jotain muuta sellasta. Koska itse olen sitä mieltä että se on urheilua, en välitä muiden mielipiteistä:D

  VastaaPoista
 12. asiaa! :) Tiedäbn vain yhden pojan joka ei oo sanonu niin. :D Muut sitte on sillai ''se on ruualla leikkimistä, leivän päälle se kuuluu!'' .

  VastaaPoista
 13. Toi tippumis kollaasi on hauska kun yhes kuvas näyttää siltä et oot kuollu tai itket siinä (olipa hauskaa) ja sit toises on kaks hymynaamaa ja sit sä tiput takana...

  VastaaPoista
 14. Tosi hyvä postaus! Luin ihan tosi hitaasti ja muetin asiaa!

  VastaaPoista
 15. Jo oli asia teksti! Itselläni on ratsastuksen myötä tasapaino ja kehon kantaminen/hallitseminen parantunut. Myös se on psyykkisesti paras terapia muoto! Suosittelen monelle masentuneelle peuhaamista hevosen kanssa. pelkkä harjaaminen ja selässä köpöttely parantaa päivää. Lajissa, myös näkee tuloksen hyvin nopeasti. Parasta on katsella kun hevonen oivaltaa "ai että tätä mamma toivo" ja sitten suoritetaan yhdessä!

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus !:) Monestihan sanotaan että,me ratsastajat vain istutaan ,siitähän se periaatteessa kuuluisi näyttää,ttä avut oli niin pienet ,mutta heppa menee täydellisesti,siihenhän ,pyritään :D tarkoitan nyt jotain vaikea -Grand Prix tasoisia ratsastajia !:)

  VastaaPoista
 17. Moi Pinja! Huonoja uutisia laitoin sulle vahingossa postia menemään kuopio 70100 osoitteeseen joten se saapuu keskiviikkona pääpostikonttoriin, kai. Toivottavasti saat sen kuitenkin itsellesi. :D HUPS!!!!!

  VastaaPoista
 18. Mä oon alottanu ratsastuksen jo 4vuotiaana ja nyt olen 12vuotta. Ollan ostettu isompi talo ja siellä on hevostalli ja autotalleja/halleja. Koska mun isä ja isoveli harrastsavat jokamiensluokkaa (jokkista), mutta talo ei ole vielä asumiskelpoinen ja rahaa menee paljon talon hallien ja tallin kunnostamiseen niin sitten kun on kunnossa kaikki niin sitten harkitsemme oman hevosen ostamista. :D

  VastaaPoista
 19. siellä tallilla missä käyn ni ratsastaa 8poikaa (aika monta poikaa)

  VastaaPoista
 20. Miksei sulla voi enää anonyymit kommetoida? :)

  VastaaPoista
 21. tänään tipuin pääedeltä hevvosen selästä (se pukitti...)... käsi venähti...

  VastaaPoista
 22. Kiva postaus! Mua aina ärsyttää ku pojat sanoo että ratsastus eioo urheilua ja otan ne vaan vitsillä :D Munki mielestä ratsastus on tosi hyvä laji, ja suosittelen kaikille!! :);):)

  VastaaPoista
 23. Pystyin samaistumaan aika paljon kaikken, vaikka omaa hevosta ei olekkaan, mutta silti :) ps, silloinkun hyppäätte Lillillä, niin käytättekö aina panssaria?:)

  VastaaPoista
 24. Taitavasti kirjoitettu teksti, ja oon kyllä samaa mieltä noista asioista! ☺

  VastaaPoista
 25. Munmielestä siinä ei oo mitään naurettavaa/tyhmää, että pojat ratsastaa. Esim mun 10v pikkuveli olis tulossa innokkaasti kesällä liikuttelee mun kanssa kaverin heppoja.

  Mutta tosi kiva postaus, mahtava tämmönen idea. :)

  VastaaPoista
 26. Ihana postaus! Tosi hyvin sait keksittyä kaikkea! :)

  VastaaPoista
 27. Embbu, toi oli hyvä kulla että sun pikkuveli on ite innostunnu tai sä oot innostannu senkin tallille! Teillä saattaa olla jotain yhteistä tulevaisudessa! Kiva postaus Pinja!

  VastaaPoista
 28. Olen saanut kans monesti kuulla että "Ratsastus ei ole urheilua", "Ruoalla ei saa leikkiä", "Hevoset kuuluu leivän päälle".
  Oli kyllä kiva postaus. :)
  Meilläkin on välillä valitettavasti ongelmana ratsastuksen kallis hinta.

  VastaaPoista
 29. Tää oli tosi hyvä postaus ja oon kans samaa mieltä näissä :)

  VastaaPoista
 30. Kiva postaus:D Itse vielä lisäisin hajun noihin miinuksiin, koska vaikka hevoset ei meidän heppatyttöjen mielestä haise, niin esimerkiksi bussissa voi joutua ihmettelyn ja mulkoilun kohteeksi :DDD Myös allergia on yksi miinus, koska jotkut joutuvat lopettamaan vain allergian takia :(

  VastaaPoista
 31. mun luokal on yks poika joka koko ajan sanoo että ''hevosen selässä vain istutaan ja ohjataan ei muuta'' se välil ärsyttää mut lopulta en kuuntele sitä. ja mä tipuin kerran sillein että melkein käsi murtu koska tulin vauhil alas :) muuten on tosi kiva lisää tän tyylisii :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.