maanantai 28. lokakuuta 2013

391. Jonkinlaista mielipidekirjoitusta

Moikka :) Sain jostain kummallisen inspiraation kirjoittaa jonkinlaisen postauksen hevosten käytöksestä esim. ihmistä kohtaan, kuinka tarkkaa on kiinnittää huomiota omaan käytökseen ja valtaan hevosta käsitellessä. Saan paljon palautetta miten minun pitäisi tehdä maastakäsittelyharjoituksia enemmän ja kuinka Lilli saattaa juosta minua laitumelta hakiessa karkuun.  Nyt pieni kurkitus tapoihin mihin minä kiinnitän huomiota hevosta käsitellessä. Jos joku ei millään jaksa lukea ja ei kiinnosta, niin voitte huoletta skipata tämän postauksen! Koitan tehdä aika harvoin tälläisiä erittäin pitkiä postauksia, koska uskon, että on monia joita tälläinen ei voisi vähempää kiinnostaa :D

Itse en ole ikinä oikein perustanut oman hevosen maastakäsittelyharjoituksiin. Jos kävellään vaikka pari kertaa viikossa kentälle tekemän samoja tylsiä peruutuksia, väistämisiä, pysähdyksiä ja hankalien esteiden tai pelkojen voittamis juttuja, kyllähän se vaikuttaa hevoseen. Uskon kuitenkin, että siitä tulee ennemminkin työtä kuin huvia ja harjoitusta. Mielestäni maastakäsin juttuja tehdään ihan koko ajan hevosta käsitellessä. Kaikki omat eleet, liikkeet ja pyynnöt lisäävät luottamusta ja arvoa hevosen ja ihmisen välillä ilman, että niitä erikseen mennään tekemään hetkeksi kentälle. 

Kun käsittelen esim. Lilliä sillä on tietyt ohjeet miten toimia kaikissa tilanteissa ja niitä noudatetaan lähes poikkeuksetta. Lilli on vielä suhteellisen rauhallinen ja tasainen hevonen jolla ei ole suuria ongelmia ihmisen kunnioittamisen tai käskyn vastaanottamisen suhteen. Täytyy myöntää, että kun käsittelen muita hevosia kun omia, saa koko ajan olla tarkkana mitä tekee ja varoa ihan erillä lailla kun omia tuttuja kilttejä heppoja hoitaessa. Tulee kyllä monesti myös lepsuiltua Lillin suhteen ja sitten se tekee ihan mitä huvittaa ja tilanne karkaa käsistä, kunnes taas tajuan pistää sille jotain rajoja vastaan ja se rauhoittuu :D Esim. karsinasta karkailu on ihan kokonaan oma mokani ja Lilli kyllä käyttää joka kerta tilanteen hyväksi kun ovi jää raolleen.
Lilli on aina kova pelottelemaan ja tekemään omia päätöksiä. Siksi on tarkkaa, että sitä käsitellessä tekee oman mielen mukaan eikä jätä mitään puolitiehen. Jo maasta hevosen käsittely heijastuu ratsastukseen. Jokainen päätös tulee ihmiseltä eikä hevonen voi kuskata tai päättää omia liikkeitään. Kun Lilli oli ratsastuskoulussa, kuultiin vasta jälkeenpäin, että poni oli ollut karsinassa, kääntänyt pepun ovelle ja nököttänyt siinä. Kun seuraava ratsastaja oli tullut ja vähän epäröiden avannut oven, Lilli oli vain mulkaisuut ja vähän heilauttanut jalkaa niin ihminen sulkee äkkiä oven ja hakee vaikka kokeneemman hoitajan paikalle. Lilli ei kuulemma ollut kauheassa suosiossa juuri tämän pelottelun takia. Se oli keksinyt tosi mukavan tavan häätää kaikki sen karsinasta ja saannut vähän liikaa valtaa :D Välillä tälläkin hetkellä huomaa, että pienten tai vähän arkojen ihmisten ollessa sen kanssa sillä on tapana alkaa pelotella ja luistaa näin hommista. Siksi kaikki asiat mitä sen kanssa tekee pitäisi tehdä tarkasti ja ei antaa tilaisuutta hevoselle pomotella ja uhitella.

 Joskus Lilliä taluttaessa teen pari pysähdystä ja katson, että poni on kuulolla En kuitenkaan tee mitään suunniteltua tehtävää vaan aina välissä sopivissa tilanteissa teen pienen kontrolliharjoituksen. Lilli on myös kova ns. kävelemään läpi, eli vaikka karsinassa harjatessa se saattaa vähän kävellä ja pyöriä eikä väistä yhtään ihmistä. Kun se kävelee voimalla kohti automaattisesti tulee reagtio, että sitä pitää väistää. Niin ei kuitenkaan tulisi tehdä, koska silloinkin antaa itse Lillille tilaa ja väistää hevosta joka luulee olevansa "johtaja". Kaikissa tilanteissa tämä sama asia pitää ottaa huomioon, että ei väistä ja itse siirry hevosen tieltä vaan hevosen pitäisi osata varoa ihmistä. Helposti, jos antaa aina vaan periksi hevonen pääsee johtoon ja voi käydä pahasti ison eläimen varomattomuuden vuoksi. Hevosten ollessa keskenäänkin esim. tarhassa, eihän kukaan alempiarvoinen kävele johtaja hevosta päin ja odota reagtiota, että johtaja väistää. Lilli ainakin tekee hyvin selväksi Voitolle niiden ollessa kahdestaan, että sitä väistetään ja varotaan. Voitolla ei ole mitään valtaa ja halua mennä uhittelemaan Lilliä joka jo henkisellä tasolla ja pienillä eleillä kertoo olevansa johtaja Voiton seurassa.


Pelkkä voima ei siis riitä vaan pitää olla topakka ja vahva tilanteen hallitsija. Pitää olla tarkka kaikesta ja opettaa hevoselle selvät toiminnat ja ohjeet miten pitää toimia missäkin tilanteessa. Tarkkaa on myös osata lukea hevosen eleitä ja tomia niiden mukaan, ettei isokokinen itse ajatteleva eläin pääse niskan päälle, koska sillon tiedossa on hankaluuksia :D Jos itselläni olisi joku nuori virkeä ori, en ikinä pärjäisi sen kanssa. En osaa olla ainakaan näin Lillin kanssa tarpeeksi selvä johtaja ja hevosten kielellä ns. johtaa laumaa. Lilli on liian hellyyttävä, niin sitä ei vaan pysty komentamaan liikaa :D

Tietenkin minulla asia voi olla aika erillainen kun monella muulla ihmisellä jotka käyvät harvemmin hoitamassa ja ratsimassa heppoja esim. ratssatuskoulussa. Olen tekemisissä hevosten kanssa ihan joka päivä monta kertaa ja kaikki ruokinnat ja sisälle hakemiset ovat oma asiansa, juuri silloin huomaa kuinka tärkeää on, että kaikki sujuu helposti ja vaarattomasti. Tunnen omat hepat sen verran hyvin, että niiden jokaisen oikun ja villityksen tietää ennalta. Varmasti ne jotka käyvät ratsastuskoulussa ovat paljon vähemmän ja harvemmin samojen heppojen kanssa tekemisissä ja eivät tule niin tutuiksi hevosillekkaan.Hevosille jossain suurilla talleilla tehdään rutiinin omaisesti kaikkien ihmisten kanssa  varusteiden laitot ja ratsastukset. Tämä helpottaa tietenkin hevosten sopeutumista eri ihmisten kanssa, vaikka kaikille ei olisikaan selvää miten toimia ja saada hevonen kuulolle ja noudattamaan omia käskyjä. Ne tietävät itse asiat ja osaavat toimia sen mukaan. Tämän ratsikoulu asian huomaa niin selvästi Lillin ja Voiton välillä. Voitto on aina ollut kilpaheppa, jonka ei ole tarvinnut itse ajatella mitään, senkun tottelee taitavia ratsastajia ja tekee kaiken heidän selvillä ohjeilla. Lilli puolestaan osaa soveltaa joka tilanteeseen uuden ratkaisun ja ajattelee omilla aivoillaan. Lilli on ollut jonkin aikaa Suomeen tultuaan ratsastuskoulussa ja sen kyllä huomaa sen kaikista ajatuksista ja tekemisistä. Voittoa on käsitelty koko ajan tarkasti ja ilman mitään epäselvyyksiä eli sen ei tarvitse kun kuunnella neuvoja, kun taas Lilli on ihan itse oppinut ajattelemaan esim. aloittelevien taitamattomien ratsastajien puolesta :D Voitto tekee ihan kaiken ja pyrkii toteuttamaan varsinkin ratsastaessa kuuliaisesti ihmisen toiveet ja Lilli menee kaikista mieluiten oman maun mukaan ja haluaa päästä kaikista tilanteista helpoimmalla tavalla. Tästä huomaa mielestäni eron miten hevosen käsittely vaikuttaa koko sen käytökseen monen vuodenkin päästä! Lilli käyttä omia aivoja ja Voitto kuuntelee vain ihmistä.


Tästä nyt tuli aika laajasti käsittelevä, mutta toivotaan, että joku jaksoi lukea ja on samaa mieltä. Ottakaa myös huomioon, että tämä on vain oma mielipiteeni ja tälläisistäkin asioista voi olla tuhatta eri mieltä ja ajatusta.  En yleensäkkään innostu kirjoittamaan juuri tälläisistä asioista, koska yleensä ne johtavat vain väittelyyn ja turhan voimakkaaseen kommentointiin.

 Kertokaa nyt kuitenkin oma mielipiteenne ja mitä tykkäsitte? :)


105 kommenttia:

 1. 55 sekunttia sitten tullu postaus :D
  nyt lukeen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. T. heppatyttö -01, lopettakaa nyt jo. ei kiinnosta.

   Poista
  2. mitäs pahaa on olla 01?

   Poista
  3. sanottiinko että siinä on jtn pahaa? ja 01 on kakruja

   Poista
  4. Ookko aatellu että 01 on jo kutosella ja n. 12-vuotiaita?

   Poista
  5. Jep, mitä pahaa on olla -01?:D Itsekkin olen sellainen..

   Poista
  6. älkää tehkö tästä nyt ongelmaatia :D ei sille omalle iälle mitään voi...

   Poista
 2. Lilli on söpö talvella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. + tää postaus oli tosi hyvä ja mielenkiintoinen :) sun blogii on kiva seurata

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Ou jee kuudes, mutta eihän sillä ole väliä :)

   Poista
  2. Miks sitte kommentoit?:D joo mutta pinja oikeesti pyydän että yrittäisit edes joskus kirjottaa sanan RATSASTUS oikein :D siis varmaan joka postauksessa sulla lukee "ratssatus" tai jotaki muuta ku ratsastus

   Poista
  3. Onko tää sun blogi ano? Onko? No ei ole. Pinja päättää mitä ja miten kirjottaa :D

   Poista
  4. Jokaiselle sattuu virheitä:) Itse kirjoitan koska sanan aina koksa:D

   Poista
  5. juu korjailtu on nyt suurinosa :D

   Poista
 4. Vähän ihana Lilli. Ei ollut yhtään liian pitkä!

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus! Täyttä asiaa oli postauksessa! Tämmösiä lisääki!:)

  VastaaPoista
 6. musta on tärkeää mun omalla hepalla, että se väistää ja oikeesti pitää mua johtajana. On tullut koettua, että se oikeesti yrittää olla johtaja viemällä kun taluttaa ja ratsastaa. Ja muutenkaa ei välitä yms. Kiltti se on mutta välillä luulee olevansa johtaja.

  VastaaPoista
 7. Lilli on aivan ihana! Ja ihana postaus! Minkä ikäisiä Lilli ja voitto on? Ne on aivaaaaan ihania! Mäki haluun ponin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lilli on 14 vuotta ja Voitto 11 :)

   Poista
  2. Okei. Onko Lilli ja voitto ollu teillä pitkään? Mikä lillin oikea nimi on? Onko aamutalliin herääminen joskus ärsyttävää? Voittako tehä tiian kanssa jos kerkeette niin yhteisen videopostauksen? Niitä on ihan aika kiva kattoa! :)

   Poista
  3. Siis aika kiva!

   Poista
 8. Todella kiinnostava aihe ! Hyvin kirjoitettu :)

  VastaaPoista
 9. Oli kyllä tosi hyvä postaus, vaikken harrasta ratsastusta kovin paljoa :))

  VastaaPoista
 10. Tälläset on tosi kivoja lisää tämmösii;)

  VastaaPoista
 11. Tosi kiva postaus, vois useamminkin lukea tän tyyppisiä!:-)

  VastaaPoista
 12. Minkätakia lilli myytiin ratsastuskoulusta? Huonojen tapojen takia? Miksi päädyitte ostamaan juuri lillin? :)

  VastaaPoista
 13. Lillinkaa pitää olla kyllä aika tarkka xD onneks mun heppa ei juokse tolleen pakoon.

  VastaaPoista
 14. Tässä postauksessa oli sitä asiaa!!! +postaus ei ollu mun mielestä nyt hirveen pitkä, tai no se ei tuntunut pitkältä kun aiheena oli mielenkiintoinen aihe :D XD

  VastaaPoista
 15. Ihana postaus ja olen kaikesta samaa mieltä. :)

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus, itse meen aika paljon samoilla linjoilla ajatusteni kanssa kun mitä sä meet!

  VastaaPoista
 17. Tää oli kiva postaus :) Samoja ajatuksia mullakin :)

  VastaaPoista
 18. Kiva postaus. :) Pisti vaan silmään että reaktio kirjoitetaan kyllä koolla eikä geellä. Tosi söpöjä kuvia ♥

  VastaaPoista
 19. Tosi hyvä postaus! Asiaa puhut :) Toi Voiton ja Lillin käyttäytymisen vertailu oli hyvin selitetty :)) Mullakin on vähän Lilliltä kuulostava hevonen :) Vaikka se ei oo kyllä ollut ratsastuskoulussa :)

  VastaaPoista
 20. Ei liity postaukseen. Mutta tossa kattelin aika vanhoja postauksia ja lillillä oli ulkona päällä semmonen harmaa pinkki ruudullinen ulkoloimi. NIIN minkä merkkinen se mahtaa olla/mistä ostettu?? Ite oon ettiny sellasta mutta en oo löytänyt. Heeelp, pinkkiponini tarttee pinkin loimen :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://lillivoitto.blogspot.fi/2010/10/2-tarhakausi-alkoi.html

   tossa postauksessa esim. niin tota loimea tarkotan

   Poista
  2. Näyttää olevan Eskadronin. sori ku vastasin pinjan puolesta xd

   Poista
  3. juu Eskadron vanhaa mallistoa ja se on ruskee pinkki, en musita mitä hommattu :D

   Poista
 21. Tää oli todella kiva, ja auttaa huimasti oman hevosen kanssa!:) Ja tää on ihan kivaa vaihtelua!(:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. apua sä sun hevosen kans tarvitki. ja paljon.

   Poista
  2. joo... myönnän itsekkin että apu on tarpeen:) kukaan ei oo täydellinen!;)

   Poista
 22. Tosi hyvin kirjotit ja kiva kun lisäsit noin paljon kuvia niin ei ollu tylsä lukea!!! :)

  VastaaPoista
 23. Monta kertaa YLEENSÄ teet lillin kanssa maasta käsin harjoittelua viikossa tai kuussa?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en tee mitään tarkoituksellista harjoittelua jos luit postausta vaan koko ajan sitä käsitellessä huomion kaiken tarvittavan :D

   Poista
 24. Mun mielestä tää oli kiva postaus.

  VastaaPoista
 25. Kentällä harjoittelut ovat tärkeitä varsinkin hevosen ollessa irrallaan, sillä silloin on löydettävä hevosen kanssa kieli, joka ei ole sidoksissa riimunnaruihin tai niihin iänikuisiin läpsiviin käsiin. Silloin ihminenkin oppii katseen merkityksen ja eleiden tärkeyden. On myös mukavaa, kun hevonen taluttaessa seuraa omasta halustaan, eli hyväksyy ihmisen johtajaksi, tai pikemminkin luottohenkilöksi.
  Tarhasta hakiessa hevosta ei saisi KOSKAAN jahdata, vaan hevosen on joko tultava luokse tai seistä odottamassa. Hevosta ei kannata myöskään lähestyä suoraa linjaa, vaan mutkitellen niin, että näkee kuka on tulossa.

  Teille tekisi hyvää paineharjoitukset, jolloin ponisi oppisi kunnioittamaan vaatimaansa tilaa. Eli asteittain lisätään painetta ja kun hevonen reagoi, sitä kiitetään.

  Johtaja on aina rauhallinen ja päättäväinen, ei reuhaava ja komentava, kuten kirjoituksesi perusteella näytät kuvittelevan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha ei aivan näin :D en todellakaan kuvittele noin mitä sanoit ja esim Lilli osaa tulla luokse pyydettäessä ja se on kesällä vapaana ulkona ja tottelee hyvin sekä tulee sisälle vapaana seuraten ihmistä..

   Poista
 26. Tää oli tosi kiva, mä en oo koskaa tienny, et sä ajattelet tolleen hevosista, ja tää oli positiivinen yllätys ! :D ja tosi kivasti just osasit ilmasta ton, et ne oikeesti muuttuu erillaisissa olosuhteissa jne :D !

  VastaaPoista
 27. Tää oli fiksu postaus. Oma hoitohevonen on kanssa ratsastuskoulussa, on oppinut luistaamaan joistain tilanteista taitavasti. Aina sen kanssa työskennellessä pyrin siihen, että pidän fiiliksen hyvänä mutta ilman että hevonen pääse turhia pompottelemaan muita. Tässä oli kyllä paljon tietoa ja mielipidettä ja pisti kyllä miettimään, että miten itse työskentelee. :)

  VastaaPoista
 28. Nyt kun alkoi miettimään niin Lillissä on paljon samoja tapoja mitä mun edellisessä vuokraponissa, sekin ollut monenlaisien hoidettavana ja sen huomaa heti esimerksi ratsastuksessa, juntturoi minkä kerkeää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja tämä postaus on juuri sopiva tännekkin sinun blogiin, on aika outoa että jos joitain ei kiinnosta tälläiset postaukset laisinkaan, koska yleensä näistä itsekkin oppii lisää.

   Poista
  2. niinpä ja kiva jos tykkäät :)

   Poista
 29. Toi viimenen kuva on niin söpö :33
  Minun hevoseni luottaa ihmiseen kaikesta sydämmestä, ihminen ei ole ikinä sille vihollinen. Toisaalta hyvä toisaalta huono juttu. Se luottaa ihmiseen, koska on ollut ravuri ja siinä tuohussa ihminen on paras ystävä.

  VastaaPoista
 30. Tosi kiva postaus! Meillä on Oma Islanninhevonen ,jolla on pahana tapana myös aina karata karsinasta jos ovi jää auki pari kuukautta sitten siskoni jätti unohduksesaa oven auki hakiessaan ruokakipon niin heppa olikin jo melkein rehuvarastossa! :D

  VastaaPoista
 31. En ole paljoa ollut tekemisissä heppojen kanssa, mutta jos oman hevosen omistaisin, tai tulen omistamaan, haluaisin meille hyvän suhteen! En osaa arvioida mikä olisi hyvä suhde, mutta sellainen että heppa kunnioittaa, mutta jaksaa silti pelleillä ihmisensä kanssa.
  Hyvä postaus! Tällasia lisää!! ;)

  VastaaPoista
 32. Olen aivan samoilla linjoilla kanssasi :)

  VastaaPoista
 33. Hyvä postaus! Tuossa oli ihan asiaa :) jos joku ei jaksa lukea niin voin sanoa että siinä on ihan oikeaa asiaa :) hyvä pinja!

  VastaaPoista
 34. Ihana postau<333Super ihana Lilli<333

  VastaaPoista
 35. Pinjaa!! Hauska toi kollaasi tossa. Alko naurattaa!! Heh, heh!

  VastaaPoista
 36. Haha toi vika kuva! :D hyvä etten oo ainoo jonka hevonen tekee tota :DD

  VastaaPoista
 37. Kiva lukea kerrankin asiatekstiä tässäkin blogissa. Teineille varmasti ns. kuulumispostaukset sun muut on niiin ihq, mutta näin jo vähän vanhempana osaa arvostaa enemmän mielipidepostauksia ja asiatekstejä. Loppujen lopuksi tekstisi ei edes ollut kovin kantaaottava tai suuria tunteita herättävä, mutta silti hyvin kirjoitettu! :) Näitä olisi kyllä kiva lukea lisää eri aiheista, eikä pelkästään noita kuulumis/arvonta/sponssipostauksia.

  VastaaPoista
 38. Tosi kiva postaus ja huomaa että olet panostanut, en nimittäin löytänyt montaakaan k-virhettä. :)

  VastaaPoista
 39. Mä olin suunnilleen samaa mieltä sun kanssa vielä vuosi sitten. Siihen asti olin käynyt vaan kerran tai kaks viikossa hevostelemassa ratsastuskoulussa. Kuvittelin jopa olevani taitava hevosten käsittelijä silloin. Viime marraskuussa vaihdoin kuitenkin pitkän tauon jälkeen yksityiselle tallille ns. Hevosten hoitajaksi. Ensi töikseni huomasin että olin ihan avuton kun hevosilla olikin oma vahva mielipide, kun ne testasivat uutta käsittelijää... Ensimmäiseen kuukauteen en uskaltanut koskea tallin oriin, joka on uusien ihmisten kanssa todella orimainen ja testasi joka kerta käsittelijäänsä. Hiljalleen sain taas varmuutta hevosten käsittelyyn ja nykyään tuo ori ei ole enää ongelma minulle, ellei se oristele jostain syystä. Tallille on tullut myös toinen ori, ja aluksi tämä vei minua 100-0 vaikka olin jo melko varma hevostenkäsittelyssä. Nykyisin maastoilen sillä jopa ilman satulaa ilman ongelmia, vaikka aluksi jo pelkkä maasta pysäyttäminen oli hirveä haaste hevosen kanssa. Mielestäni maastakäsittelyllä on ollut erittäin iso osa oppimistani hevostenkäsittelyssä tässä viimeisen vuoden aikana ja mielipiteeni maastakäsittelystä ovat muuttuneet täysin. Oon tajunnu miten hevoset ns. veivät minua helposti oman mielensä mukaan, nykyään minä vien hevoset sinne mihin haluan ja siinä tempossa missä haluan.

  VastaaPoista
 40. Ihan asiaaha tämä on, mutta ei saa olla lepsu hevoselle :) ja on se hyvä joskus vähän huomauttaa hevosta että missä raja menee ja kuka tässä on johtaja :)

  VastaaPoista
 41. Tammojen kanssa keskustellaan ja ruunia käsketään :DD

  VastaaPoista
 42. Hei, hyvä postaus! Hevosen käsittely oikein on tärkeää ja sen pitäisi olla vaaratonta. Joistain hevosista vain tulee jääräpäisiä, ja niiden kanssa on sitten opittava toimimaan. Lilli tuo varmasti omat haasteensa arkeen :D Pisteet teille, toimitte mielestäni ihan oikein sen kanssa, monet löisivät hanskat tiskiin, poni saisi tehdä mitä haluaa ja sitten tilanne olisikin semmoinen että menee teuraaksi kun ei osaa käyttäytyä. Mutta toisaalta, kuka jaksaisi väkisin vääntää jotain maasta käsin -harjoittelua? Kunhan ei tule suurempia ongelmia ja hevoselle asetetaan rajat, kaiken pitäisi mennä hyvin. Jatkakaa vaan samaan malliin :) Ja tuo Lillin talvikarva on aivan liian ihana xD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha Lilli on oikee nallujka ja kiva että tykkäsit :)

   Poista
 43. Tosi hyvä postaus, oon itekkin samaa mieltä. :)

  VastaaPoista
 44. Oon ihan samaa mieltä! :) Saathan sinä ite tehä mitä haluat mutta jatka samaan malliin :))
  Tosi kiva postaus niinku aina :D =)

  VastaaPoista
 45. samaa mieltä!:) ja repesinxd viimeset kaks kuvaa:D:D

  VastaaPoista
 46. Tää oli tosi hyvä postaus! Tykkäsin itte ajatuksesta, että otat vähän kantaa noin arkipäiväiseen asiaan, loistavaa näitä lisää! Itse hoidan ja koulutan/jo ratsastan ihan kunnolla nuorta virkeää oria ja oli kiva lukea noinkin selviä vinkkejä mitä ei ole itse tullut ajatelleksi. Kaikilla tapansa, jokasella omansa ;)

  VastaaPoista
 47. Hyvä ja mielenkiintoinen postaus! Tässä oli myös hyviä vinkkejä tuntiratsastajillekkin! Ite kiinnitän kans noihin asioihin huomiota käsitellessäni hevosia ja oon huomioinu et aina ei muista kiinnittää kaikkeen huomiota esim. hevonen tulee päin ja ite väistää vaikka ei sais, mutta harjoittelemalla oppii! :)

  VastaaPoista
 48. hahaah oli kyllä hyvät nuo kaks vikaa kuvaa viime vuodelta :D repesin ihan täysin varsinki sille toisiks viimeselle ihana lilli ja kiva postaus :)

  VastaaPoista
 49. Muute kiva mutt inhottavan värist kuvat:/

  VastaaPoista
 50. onko teillä päin noin paljon lunta vai onko noi vanhoja kuvia? :D

  VastaaPoista
 51. TODELLA HYVIÄ postauksia aina!! Jaksan lukea kaikki ja aina monta kerta..

  VastaaPoista
 52. Hyvä postaus, sulla on huippu blogi!! <3

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.