torstai 3. lokakuuta 2013

370. Lilli venyttelyssä

Nyt päätin ahkerana bloggaajana tehdä tämän toivotun hevosen hieronta postauksen. En todellakaan ole mikään hieroja asiantuntija mutta tälläisiä juttuja itse olen oppinut/minulle on opetettu. Vaikka monelle harrastajalle omat paikat voi olla jumissa raskaan treenin ja kuntoilun jälkeen, myös hevosella on lihakset ja ne voivat menää jumiin yhtä lailla kun ihmiselläkin. Kaikki tietävät sen tunteen kun on ikävä liikkua ja tehdä mitään jos vaikka jalat on ihan jumissa ja hellinä seuraavana päivänä kuntoilusta. Itsellä ainakin tämä on hyvin yleistä ja kipuun auttaa vain venyttely ja lämmin!

Itsellä oli jokunen vuosi sitten vielä epäilys uskaltaako omaa heppaa alkaa niin vaan venyttämään. Kuitenkin hevonen on suuri eläin ja se kyllä kertoo omat mielipiteensä jos joku tuntuu ikävälle tai puolestaan kivalle ja rentouttavalle. Ihmisen voimilla ei voi saada aikaan tuhoa jos hieroo oikeita ja isoja lihasryhmiä, tietenkään luisia jalkoja tai päätä ei kannata alkaa hieromaan ihan omin avuin vaan jättää hankalimmat kohdat ammattihierojille.

Meillä Lilliä käydään hieromassa 1-2kertaa vuodessa, joka riittää suhteellisen terveelle ja hyvin voivalle kevyellä liikutuksella olevalle hepalle. Hieronnalla voidaan tasaisin väliajoin tarkastaa että hevonen on lihaksistolta ja fyysisesti kunnossa. Monesti joku ikävä lihasjumi tai jäykkyys heijastuu ratsastukseen pienellä oireilulla tai epätasasisuutena. Jos osaa etsiä ja paikantaa vian lihaksiin tai muihin osiin voi pyytää ammattihierojan tarkastamaan tilanteen, jolloin monesti vika saattaa helpottaa tai jopa parantua. Kuitenkaan hieronta ei paranna kaikkia vaivoja ja tarvittaessa kannattaa pyytää eläinlääkäri tarkastamaan hevosen kunnon jos ratsastaessa tai muussa toiminnassa on jäykkyyttä tai arkomista.

Mutta nyt itse kotivenyttelyyn: Itse olen vähän varovainen ja laiska venyttelijä, mutta Lilli tulee venyteltyä ehkä jokatoinen viikko, tietenkin mitä useammin saa kevyen venyttelyn tehtyä sitä mukavampi se on hevoselle ja harjoittelemalla venyttelystäkin saa rutiinitoimenpiteen johon ei mene paljoa aikaa ja voimaa. Muistattehan että jos ette omista hevosta on aina hyvä pyytää ja kysyä vinkkejä ja lupaa omistajalta! Jos lupa on kunnossa ja olet sen verran tutustunut hevoseen että tiedät sen tavan reagoida uusiin/erilaisiin asioihin voit varovasti aloittaa hieronnan ja pikkuhiljaa siirtyä hankalampiin juttuihin. 

(alla) TAKAJALAN VENYTYS ETEENPÄIN on perus venyttely liike jossa jalka nostetaan vähän ylös ja aletaan kevyesti vetää eteenpäin. Ulkona malli esimerkki kuvassa Lilli ei oikein malttanut keskittyä niinkun ilmeestä näkee, mutta tarkoitus on vetää jalka mahan alle ja saada mahdollisimman tasainen ja aika lyhyt venytys. Monelle hevoselle tämä voi olla hankalaa tasapainon ja paikallaan olon takia. kannattaa aloitella venyttelyä pikkuhiljaa ja opettaa hevonen ensin vain siirtämään jalkaa eteenpäin ja sitten viikko viikolta alkaa viemään venytystä pitemmälle. Ikinä jalkaa ei saa väkisin vetää vaan mennä hevosen mielen ja tuntemusten mukaan. Jos tulee hankaluuksia ja hevonen alkaa kiskomaan tai heiluttamaa jalkaa joskus pieni kehuminen tai vihellys herättää huomion ja saa jalan pysymään hetken paikallaan :D


 (alla) ETUJALAN VENYTYS  toimii samalla kaavalla kun takajalan venyttely, jalkaa viedään siis hitaasti eteenpäin kohti maata ja missään nimessä tarkoitus ei ole nostaa jalkaa, vain viedä eteenpäin. Yleensä hevosen käytös kertoo paljon millon venytys on mukavaa ja millon tuntuu vähän kireälle, Lilli tykkää etujalan venyttelystä ja antaa suhteellisen hyvin viedä venytyksen ihan loppuun. Itse venyttely aika ei ole myöskään tarkka. mutta se riittää kun jalan vie hitaasti eteenpäin ja hetken venyttelee edessä ja sitten laskee takaisin alas.


(alla) PITKÄN KAULALIHAKSEN HIERONTA on ainakin Lillin yksi lempi jutuista. Lillin kaula on aina ollut koko matkalta jäykkä ja se näkyy ihan perus ratsastuksessa. Hyvä tapa hieroa pitkää lihasta on laittaa kädet päällekkän ja ihan voimalla vedellä lihasta päästä lapoihin päin. Taaskaan voimaa ei tietenkään pidä käyttää ihan täysillä mutta saa kyllä painaa reippaasti. Koko ison lihaksen voi hieroa kauttaaltaan molemmilta puolilta kaulaa ja tärkeää on aina hieroa tasapuolisesti molemman puolen lihakset. Aina hieroessa pitää tarkkailla  myös hevosen ilmettä ja monesti kun Lillistä tuntuu ikävälle se lähtee kävelemään edestakaisin tai narskuttaa hampaita ja viskelee päätä ikävystyneenä. Silloin tietää että hevosesta tuntuu epämiellyttävältä tai se on vain tylsistynyt. Joskus nimittäin Lillin tapaiset ponitammat on vähän ärhäköitä ja Lilli monesti osoittaa sen mielipiteet turhankin selvästi :D


(alhaalla) RYNTÄIDEN HIERONTA on myös helppo mutta tehokas juttu josta on apua hevosen liikkuessa ja jalan venymisessä sivuille ja eteen. Ryntäitä myös pyöritellään ja vedellään sopivan kevyesti että hevosesta tuntuu kivalle. Lillin ryntäät on aina olleet ja tulee varmaan olemaan jumissa joten tätä pitää tehdä ihan kevyesti ilman että se vetää herneen nenään ja ei anna edes koskea koko ryntäisiin :D Myös pohkeenväistöjä on annettu Lillille "lääkkeeksi" ryntäiden jumeihin, se kuulemma helpottaa ja venyttää samalla lihasta...(ylhäällä) Ryntään lihakset jatkuu pitkälle mahaan satulavyön alle ja tämä on myös paikka mihin Lillillä ei oikein saisi koskea, joten hieronta pitää tehdä varoen :D Tietenkin moni hevonen ei ole ihan niin herkkä ja antaa koskea myös mahaan. Hieronta on helpoin tehdä vetelemällä jalkojen välistä niin pitkälle takajalkoja kohti kun lihakset tuntuu selvänä. Hieronta pehmittää ja rentouttaa lihaksia ja yleensä ainakin kivoista paikoista hierominen saa hevosen rentoutumaan ja suorastaan nauttimaan hieronnasta ja venyttelystä!


(ylhäällä) KAULAN RAVISTELU on hyvä lopetus etupään lihasten hierontaan ja se rentouttaa kaikki lihakset. kaulan voi kevyesti heilutella/ravistella koko matkalta. Ei mitenkään raivolla heiluttaa niin että hevosen pää vispaa ympäriinsä, pelkkä pieni heiluttelu tuntuu yleensä riittävän ja tämä on yksi juttu mistä Lilli tykkää myös paljon :D

Tässä oli nyt pari minun tyyliäni hieroa ja venytellä. On myös pari takapään lihaksiston juttua mutta niistä ei ole kuvia joten ne jää tämän postauksen ulkopuolelle. Netistä ja kirjoista löytyy paljon lisää hieronta tyylejä ja oppeja jos kiinnostuit tekemään muitakin juttuja.  Olen varma että kaikilla on omat tyylinsä ja joku löytää jotain valittamista minun tyyleistäni ja alkaa selostamaan miten ei voi tehdä ja miten pitää tehdä :D meillä on kuitenkin ohjeet ja muistakaa että aina pitää olla avoin uusille vinkeille ja tyyleille!

Oletteko te hieroneet tai innostuitteko kokeilemaan jotain? :)


39 kommenttia:

 1. Tää oli tosi hyödyllinen postaus koska oon aina ennen "nostanut" hevosen jalkaa venytyksessä eteen. Tiedätkö onko tuo kovin "vaarallista"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole vaarallista, itsekkin teen usein myös niin. :)

   Poista
  2. Ei ole vaarallista. Meille on opettanut ihan ammattihieroja noita venytysliikkeitä ja hän käski ihan nostaa vaakasuoraan etujalan. Takajalat kanssa eteen ja sivulle viistoon. Meillä venytellään pintapuoleisesti (pää pepun päälle molemmilta puolilta ja pää jalkojen väliin) mutta rankempien treenien jälkeen sitten jalat ja selkä häntää vetämällä. Kuulostaa varmasti raa'alta mutta meillä ainakin poni nauttii suunnattomasti kun vetää hännästä ja koko selkä venyy :D Kuten Pinja sanoi, ei hevosenkaan oo kiva olla jumissa ja treenata silti täysillä. :)

   Poista
  3. juu :D meilläkin ammattihieroja tehnyt sitä häntäjuttua...

   Poista
 2. Kiva postaus, lilli näytti tykkäävän :3

  VastaaPoista
 3. Tosi ihana postaus!:3 Voisin itsekkin kokeilla omalle hevoselleni tuota hierontaa ja tosi kivalle kuullosti!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja vihdoinkin ensimmäisten joukossa..;D

   Poista
 4. Kiva postaus :) Mut mä oon ymmärtäny tutulta ammattihierojalta, että jos hevosia venyttelee vain silloin tällöin, siitä ei ole ns hyötyä, että vähintään 3 päivää pitäisi putkeen venytellä. Tiedä sitten mikä on oikea tapa :D !
  Tuo kaulanravistelu on mun hevosen lempparijuttu!

  VastaaPoista
 5. Tää oli kiva ja tarpeellimen postaus, mä venytän aina samoilla jutuilla niin tää oli kiva kun sain tietoon lisää tämmösii venytys juttuja:) venytätkö yleensä ennen vai jälkeen ratsastuksen vai vapaa päivinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juu kiva! :) ja joskus vapaapäivinä ja joskus ihan ratssatuksen jälkeen tai ennen, riippuu millon ehtii...

   Poista
 6. Meillä venytellään joka päivä, tosin hieman eri tavalla :) Hierojakin käy vain tarvittaessa, meillä ei ole onneksi niin "jumeja" hevosia :) Venytteletkö koskaan Lillin kaulaa herkuilla? Eli siis päätä sivuille, tiedätkö?

  VastaaPoista
 7. Oii tää oli toosi kiva!(: sain uusii venytys ideoita kun on ollut vaa pari(:

  VastaaPoista
 8. Mäkin venyttelen heppani yleensä tolla samalla tavalla ku säkin, mutta etujalat yleensä vähän korkeammin, varsinkin joillain ns. Notkeammilla yksilöillä.

  VastaaPoista
 9. Tosi hyviä vinkkejä :) mun hepallani kävi hieroja jonkin aikaa sitten ja antoi samanlaisia venytys ohjeita, ja tosiaan alkuun sillälailla että hevonen tottuu liikkeeseen.

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva ja hyödyllinen postaus! pakko kokeilla huomenna itekin! :)

  VastaaPoista
 11. Tosi hyödyllinen postaus! :) vihdoin myös ekojen joukossa ;) itse venyttelen ponia niin että se "kumartaa" tai että kaulaa sivulle sellattii :) tai just noita jalkojen nostoa

  VastaaPoista
 12. Tää oli oikeasti niin hyvä postaus! Itsekkin venyttelen hevoseni jalkoja ja olen aina halunnut hieroa niitä mutta en vaan osannut.

  VastaaPoista
 13. Kiva postaus ja kivoja vinkkejä tuli:)

  VastaaPoista
 14. itselleni hieroja opetti hyvän tavan venytellä lapoja; ottaa hevosen etujalan ilmaan samalla lailla kuin puhdistaisi kavioita, sitten pitää toisella kädellä kiinni polvelsta ja toisella työntää varovasti kaviosta "mahan alle". :D

  VastaaPoista
 15. Kiva postaus millon se myday tulee????

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en teekkään sitä mut perus videopostaus on tulossa :)

   Poista
 16. http://m.weheartit.com/lopezlove olipakko tulla sanoon et näytät iha to pirustuksebtytöltä :D

  VastaaPoista
 17. miksi et ratsasta nyt lillillä ?

  VastaaPoista
 18. Oot ihan sika kaunis ja ihana toi sun heppas ! ♥ Ja paras blogi sul (: !

  VastaaPoista
 19. Katsoin oikeastaan vain kuvat koska ei ole omaa hevosta niin ei oiken ole hyötyä tuohon ja oli muutenkin niin paljon tekstiä..
  Ei pahalla♥

  VastaaPoista
 20. tää on tosi kiva postaus ja tuli hyvään saumaan, sillä oma poni on ollut nyt jumissa juuri etupään lihaksista. kiitos avusta ! :)

  VastaaPoista
 21. Kiva postau katon paljon sun videoit:) Ja meil on aika saman lainen poni ku Lilli, mut ei oo vaan noit pilkkui:D

  VastaaPoista
 22. Voisit tehdä joskus takapäällekki oman postauksen ! :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.