torstai 31. tammikuuta 2013

226. Vanhojen muistelua

Nyt tuli jonkinlainen inspiraatio saada tehdä postaus tänne blogiin. Kumminkaan minulla ei ollut mitään kunnon kuvia tai aiheita joten päätinpä tehdä tällaisen vanhojen aikojen muistelu postauksen :D Keräilin kuvia vanhoista postauksista ja lisäilin niitä tähän tekstin lisäksi.


Aloitetaan vuodesta 2011 kun perustin tämän blogin. Tiia oli jo pitänyt silloin jonkin aikaa yhteistä blogia molemmille hepoille, ja päätin sitten irrottaa Lillin siitä ja tehdä ihan oman blogin. Muistan että alussa oli pieniä hankaluuksia oppia kaikkiin näihin bloggaamiseen saloihin mutta nyt en voi edes miettiä elämää ilman tätä blogia.

Syksyllä 2011 kun aloitin blogin Lilli oli aika kehnossa kunnossa, sen jalat reistaili ja jouduttiin käydä pari kertaa klinikalla kuvauttamassa ja tutkimassa sitä.  Koko loppuvuosi menikin ponin paranteluun ja yllättäviin epäpuhtauksiin, eikä taidettu oikein edes päästä treenaamaan ja hyppäämään. Menin pari kertaa meidän kaverin entisellä hevosella Rallin-Reetalla jotta pääsin vähän mukaan Ellun koulutreeneihin ja ratsastamaan muutakin kun hölkyttelyä Lillillä kotikentällä.

Talvella 2011 ennen vuoden vaihdetta poni alkoi olla taas paremmassa kunnossa mutta ei oltu vieläkään saatu selville mikä aiheutti yllättäviä käänteitä ja miten ne saisi pois. Talvi tuntui tosi rankalle kun sai olla koko ajan huolissaan Lillistä ja se oli ensimmäinen talvi oman hevosen ja tallin kanssa. Hommia tallissa tuntui riittävän ikuisesti ja koulun käynti tuntui raskaalta hevosten ohella. Tämä oli ensimmäinen talvi kun Lilli oli kokonaan minun vastuulla ja hoidossa, kun Tiialle ostettiin Voitto. Lilliä ratsastettiin jo lähes normaalisti mutta ei hyppäystä tai raskaita kouluvalkkuja joten hommaa riitti jokaiselle illalle...


Keväällä 2012 Lilli alkoi olla jo normi kunnossa oltiin saatu sille lihasta ja massaa takasin ja päästiin vihdoin hyppimään ja jopa pikku kisoihin pikku hiljaa. Alku keväänä minun ranne murtui mutta se ei onneksi hidastanut menoa kun pariksi viikoksi. Poni oli tosi hyvässä kunnossa ja hieno, ne pääsi laitsalle nauttimaan keväästä ja ensimmäisitä kesäisistä auringon säteistä. Käytiin pareissa kesä kisoissa ihan menestyksellisesti ja poni oli tosi hyvä.


Kesällä 2012 poni oli alussa vieläkin hyvässä kunnossa ja käytiin taas pareissa kisoissa ja valmentauduttiin normisti. Käytiin alue-valmennuksissa kunnes taas alkoi tulla takapakkia, poni kieltäytyi hyppäämästä valmennuksissa isoja ja se oli ensimmäinen merkki ongelmista. Hyvien kuukausien kevään ja kesän jälkeen ponin jalat taas kipeytyi loppu kesää kohti. piti lopettaa valmennukset ja kaikki, käytiin taas klinikalla pari kertaa piikittämässä ja kuvaamassa mutta kukaan ei oikein ollut vielä selvittänyt mikä voisi olla vialla ja miksi. Päätettiin lopulta jättää ponia vähän kevyemmälle, jättää alue-valkut ja isot esteet pois. Lilli oli loppukesän levähdys ja parantelu lomalla. Se nautti ulkona ja uusi kengitys sekä ruokinta auttoivat sitä.

Syksyllä 2012 kun oltiin siirrytty kesästä syksyyn poni oli edelleen aika kevyessä ja helpotetutta käytössä.Käytiin lopulta Suomen parhaassa jalka eläinlääkäriksi erikoistuneen lääkärin luona ja sieltä saatiin parhaimmat neuvot ja ohjeet.  En hypännyt isoja ja muutenkin käytiin valkuissa vähän kevyempään tahtiin. Olin tosi tarkka ponin hoidon ja käytön kanssa, vahdin sen jokaista liikettä ja näin sain oikealla käytöllä hyviä tuloksia. Super tehokas nivel aine (jota se syö tälläkin hetkellä) auttoi asiaa sekä Lillille suunniteltu alkulämmittely,  jalkojen hoito ja melkein päivittäinen kylmäys. Päästiin sitten loppu syksystä hyppimään Rosan valkkuihin. Poni oli ihan innoissaan päästessään hyppäämään pitkästä aikaa ihan kunnon valmennuksiin. Kaikki meni hyvin ja vihdoin syksy vaihtui talveksi!


Nyt ollaan kai sitten menossa Talvessa 2012 paitsi nyt on jo kyllä talvi 2013 :D Poni on edelleen super hyvässä kunnossa, jalka ongelmista ei ole enää tietoakaan ja kaikki on mennyt loistavasti. Oltaisiin päästy hyppimään normisti, mutta näin talvisin kelit on rajoittanut treeniä. Mutta kyllä se tästä taas jatkuu kun  Voittokin tulee kuntoon niin päästään pikku hiljaa hyppelemään. Lillille vain tälläinne estetauko on tehnyt hyvää niin psyykkisesti kun fyysisestikkin :D  Tällä hetkellä käydään enimmäkseen kouluvalkuissa ja kohta pitää alkaa katsella aikoja estevalkuillekkin. Ollaan menty vähän kavaletteja ja puomeja koulu tunneilla jotta sitten ei tule liian isoa harppausta suoraan esteille. Lilli pysyy näin hyvässä kunnossa tarkalla huollolla ja hoidolla, pidänkin sitä kun kukkaa kämmenellä ja olen välillä vähän liian ylisuojelevainen ja huolehtivainen. Onneksi kohta tulee kevät ja tämä pimeys loppuu! kesällä kun maa sulaa niin päästään taas hyppimään omalle kentälle ja ehkä me taas uskaltaudutaan muutamiin kisoihin :)

Meillä niinkun melkein kaikilla hevosen omistjilla joku hevosista on aina kipeänä, onneksi Voitto on taas kunnossa ja Lillikin on ollut nyt hyvänä niin kauan! Tähän pätee kyllä sanonta että Hevoseton ois huoleton. Jos itsellä ei ole kokemusta hevosten tai eläinten sairastelusta tai ongelmista se on oikeasti raskasta ja stressaavaa joka vaikuttaa koko elämään. Toivotaan että kaikki hevoset pysyy terveinä ja ei aiheuta huolta omistajilleen!


22 kommenttia:

 1. Kiva postaus ja käyhän vilkaisemassa blogiani. Teetkös sonä muille bannereita? Jaa näin sut Minna Canthin koulun seiskaluokan musakokeitten jälkeen:))
  omppubigo.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aa okei :D ootko sit tulossa minariin? Ja en ota lisää banneri tiluaksia mutta kyllä teen jos aikaa on :)

   Poista
  2. No toivottavasti pääsen:))

   Poista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Mitä on se "super tehokas nivel aine" jota Lilli syö? Kun mullakin on heppa, joka on herkkä nivelistään rasitukselle, niin ollaan etsitty nyt jonkun aikaa jotain ainetta joka vahvistais niveliä. Mistä sitä saa, ja minkä hintasta?

  Lilli on muuten söpö! ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on finish Line fluid action 947ml ja maksaa n.80-90euroa :)

   Poista
  2. Ja sori lisään vielä että katso finish linen koti sivuilta sieltä löytyy mistä tuotteita saa...

   Poista
  3. Kiiti! Pitää kattoo!

   Poista
 4. Mun mielestä tässä sun uudessa ulkoasussa on liikaa "bon bon" tekstiä :D Kun toi tausta on "bon bon bon bon bon bon bon jne.." Ja kun tossa bannerissa lukee "pinja suomalainen & BON BON, BON BON, www.BONBONponi.blogspot.com" :D Mut muuten tää on tosi kesänen ja sellanen, et jos tota bonbon tekstii sai vähän rajoitettua tai siirrettyä bannerin "bon bon" tekstei johonkii muualle, ni tää ois super :)!

  VastaaPoista
 5. Oli kiva lukea vähän niikuin lyhennettynä mitä on käynty ja oli todella mielenkiintoista kuulla että miten on selvitty alamäestä ylöspäin (:!

  Ja kiitän jos käyt kurkkaamassa kahta blogiani...

  http://jenna-pade.blogspot.fi/
  ja
  http://pade-meandmylife.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 6. Kyllä nuista kesä ja kevät 2012 kuvista huomaa eron lillin rakenteessa! Parempihan se on pelata varman päälle ja piettääkki heppaa ku kukkaa kämmenellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis kesä ja syksy kuvista

   Poista
 7. Mun ponille tuli syksyllä jännevamma ja se on toipunut nyt hyvin ainoa asia mitä se ei kestänyt seistä 4 kk vain karsinassa tai sairastarhassa. En toivo kenenkään hevoselle tätä. Sain sentään joululahjaksi toisen hevosen jolla kisata kunolla, mutta ponini on aina ykkönen :)

  http://beeaaata.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. oi.. en tienny että lillillä on ollu noin paljon "jalkavaivoja" ,mut kiva postaus ;)

  VastaaPoista
 9. toi kesä 2012 ylempi kuva on ihana :33333

  VastaaPoista
 10. tosi kiva postaus .niinkun aina tulee kiva postaus.

  VastaaPoista
 11. kiva postaus! Mun poni joka on ollut mulla syksy 2006 asti ei oo ollut kertaakaan epäpuhdas eikä sillä oo koskaan ollut mitään, onneksi. Uskon että hevosen sairastelu todellakin on stressaavaa ! :(

  VastaaPoista
 12. voi lilliä =( mutta hyvä tää oli. meijjän hevosella on ollut 2 kertaa ähky ja se elää vielläkinn se on arbilainen tälysverinen 23v

  VastaaPoista
 13. Missä sun ranne on murtunut?? Kiva postaus, ja ihania kuvia!!<3

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.