torstai 24. tammikuuta 2013

Näin se tapahtui -nilkan murtuminen

Koko illan tapahtumat on vähän sumun peitossa, mutta käytiin ratsastamassa illalla, pimeässä aika myöhään maastossa. Ajateltiin tehdä se perus lenkki eli tienpäähän ja takasin, ratsastus oli sujunut ihan normaalisti ja kaikki meni hyvin. En muista mitä Tiialle selitin kun käveltiin pitkin ohjin, mutta kumminkin meillä oli ollut hyvä ja hauska maasto. Ajateltiin että kohta pääsee sisälle ja pakkaamaan kun oltiin lähdössä ylihuomenna meidän kavereille Vekille ja Lokille Espooseen. Seuraavana päivänä oli myös liikuntaluokalle haku ja pitkään harjoittelemani osuudet ja näytöt oli opeteltu täydellisesti, kumminkin kaikki toiveet murskautu parissa tunnissa ja sain perua kaiken urheilun ja tapahtumat seuraavilta kuukausilta.

Käveltiin siis ihan rauhassa ja hevoset oli tosi rentoja, Lilli käveli pari metriä edellä ja juteltiin Tiian kanssa jotain, yhtäkkiä hevoset vaan säikäht. Voitto taempaa lähti ekana ja sekunnissa se oli Lillin vierellä. Ne ehti laukata ehkä 10-20 metriä ja aloin valumaan taaksepäin Lillin selässä. Muistan vaan että hevoset laukkasi ihan vierekkäin, huusin Tiialle jotain että kohta tipahtaa ja sitten kovasta vauhista valuin suoraan hevosten jalkoihin. Tunsin joka paikassa kovia potkuja, pyörin hevosten jaloissa aika kauan, se hetki tuntu tosi pitkältä ja muistan edelleen kun kaikki pimeni ja kuulin vaan laukkaavien hevosten äänen ja kun Tiia tippu parin kymmenen metrin päästä tien reunaan. Hevoset jatko matkaa tallille ja Voitto olikin kaatunut kerran kyljelleen matkalla. Onnkesi ne juoksi suoraan tallille jossa Sini oli leikkimässä lumikasassa ja huomasi että nyt oli joku vialla kun hevoset laukkaa pihaan ilman meitä ihan paniikissa ja hikisinä. En tiedä mitä sitten tapahtu tallin päässä mutta sini kai kävi hälyttämässä äidin paikalle, se heitti hevoset talliin ja otti kaikki varusteet pois. 

Makasin maassa kyljellään ja muistan vaan kuinka olin ihan pikkukerällä ja joka paikkaan koski. Se hetki on jäännyt edelleen mieleen kun eilinen. Nousin, olin ihan shokissa ja sekasin mitä tapahtu, kaikkialla oli  hiljasta ja pimeää näin juuri ja juuri eteeni, otsalamppu kypärässä oli sammunut ja olin ihan lumen peitossa. Yritin nousta mutta kun astuin oikealle jalalle se petti alta, kipu oli vihlovaa ja tunsin oikein kuinka luuta vihloija särki. Sitä tunnetta on hanakala kuvata jos ei ole ikinä murtanut kunnolla mitään paikkaa. Kaaduin takas maahan ja huusin paniikissa Tiiaa.

 En ole ihan varma mitä sen jälkeen tapahtui. Kunnes seuraava muistikuva on kun Tiia soitti äitille, ja kertoi hetken keskustelun jälkeen että meidän pappa, parin kilsan päästä oli hälytetty hakemaan meidät tieltä sillä välin kun äiti laitto hevosia pois. Joku myös antoi puhelimesta neuvoa että minut pitää saada rauhoittumaan ja nostamaan jälkä ylös, ottamaan kenkä pois ja laittamaan lunta sen päälle. Konttasin ja raahauduin Tiian luo joka oli saannut pohkeeseen myös haavan, kuitenkaan se ei ollut paha vaan pinei hokin reikä joka sillä hetkellä ei ollut iso ongelma. Nostin jalan ylös lumipenkan päälle ja aloin kasata siihen lunta, nilkka oli ihan tulessa ja en ollut ikinä ennen tuntenut niin kovaa ja sietämätöntä kipua. makasin maassa hetken jalka ylhäällä kunnes Pappa ajokin jo autolla risteykseen, pari kysymystä onko kaikki muuten kunnossa ja minut nostettiin autoon. Meidän kotiin oli pari sataa metriä matkaa joten matka meni ihan hetkessä. Äiti oli jo pihassa juuri tulossa meitä vastaan ja arvioitiin tilanne nopeasti, minulle annettiin lääkettä ja haettiin sisältä tarvittavat tavarat sairaalaan lähtöä varten. Matka sairaalaan oli pitkä ja tuskanen, jalka oli niin kipeä että olin shokissa, minulla ei ollut kylmä mutta tärisin kumminkin ja olin aika sekasin enkä muistanut sillä hetkellä paljoa tapahtumista.

Sairaalassa minua odotettiin pyörätuolin kanssa, nostettiin autosta tuoliin ja vietiin suoraan päivystys osastolle. Muistan kuinka noloa ja kauheaa oli ajaa pyörätuolilla ja kuinka ihmiset tuijotti :D Kyllä ne ihan syystäkin katto kun ulkoa tuotiin ihan räjähtänyt ja hevoselle haiseva tyttö, jolla ei ollut kenkiä ja vaatteet oli märät ja lumessa. Minut laitettiin sellaiselle liikkuvalle sängylle makaamaan, jossain ihme huoneistossa joka oli jaettu verhoilla. Muutkin hätä tapaus potilaat oli siinä huoneessa. Lääkäreitä vilisi joka puolella kaikki kävi katsomassa jalkaa ja antamassa oman arvion. Siihen oli laitettu kylmää ja pyyhe päälle. Minulla oli peitto päällä ja lääkärit alko kysellä tapahtumista ja varmistella ettei mikään muu paikka ollut saannut kovaa iskua. Eniten kaikki oli huolissaan päästä johon kyllä osu aika monta kavioniskua mutta onneksi kypärä oli päässä niinkuin aina! Vihdoin aloin rauhoittumaan ja käsittämään tilannetta, kaikki alko selvitä ja tuntui että pahin alkaa olla takanapäin...

Aluksi lääkärit epäili että nilkka oli kokonaan pois paikoiltaan. Siinä parissa tunnissa nilkka oli turvonnut ihan palloksi ja se näytti ihan luonnottomalta ja hassulta. Harmittaa ettei kukaan ottanut siitä kuvaa jotta muutkin voisi nähdä sen. Muuten tunnuin olevan ihan kunnossa, paria naarmua ja mustelmaa lukuunottamatta.  Päästiin vihdoin röngteniin ja jalka kuvattiin edestä ja sivulta, sitten vain odottamaan tuloksia ja lääkäriä joka antaa lausunnon. Nilkassa oli sitten kehräsluun murtuma, eli se pattiluu joka on nilkan sisäpuolella oli murtunut puoliksi leveys suunnassa. Näin kuvat ja lääkäri kerto vähän jatkosta ja mitä siitä seuraa. Onneksi vielä ei tarvinut lähteä leikattavaksi ja murtuma oli hyvälaatuinen, siinä ei ollut säröjä vaan se oli yksi siisti halkeama...

Nilkka vietiin kipsattavaksi ja sain päälle vihdoin lämpimät ja kuivat sairaalahousut 8jotka on edelleen minulla yöhousina). Olin ihan jäässä maattuani monta tuntia märissä vaatteissa sängyssä. Kipsi tuntui alussa järkyttävän ahistavalta ja kiristävältä. Sain käsisauvat ja kun pääsin vihdoin könkkäämään sairaalan käytävälle se oli jotain aika järkyttävää. Kädet ja ranteet oli ihan kipeät jo parin askeleen jälkeen. Vasen jalkakin joutu aika koville kun piti hyppiä sen avulla. Opin tekniikan kumminkin heti ja joidenkin keskustelujen ja asioiden hoidon jälkeen päästiin vihdoin aamuyöstä kotiin. Olin ihan poikki ja jalkaan sattui vieläkin kauheasti. Kipsi ahisti kun en saannut taitettua nilkkaa ollenkaan ja juuri ja juuri heilutettua vaan varpaita. Pääsin kotiin, söin ihan vähän, pesin hampaat ja kaaduin omaan sänkyyn. Yöllä en saannut unta, makasin vaan selällään silmät auki ja tuijotin kattoa, jalkaa särki koko ajan, sitä kuumotti ja kiristi kipsin sisällä. Seuraavna aamuna herätessä mieleen jäi kun avasin silmät ja yhtäkkiä muistin mitä oli tapahtunut ja näin jalan tyynykasan päällä, käsisauvat sängyn laidalla ja kipulääkkeet sängyn vieressä...En mennyt pariin päivään kouluun ja makasin kotona sängyssä tai sohvalla, jalkaa oli pakko pitää koko ajan syndämmen yläpuolella. Kun pari kertaa könkkäsin kepeillä paikasta toiseen ja jos jalka oli hetken alaspäin sitä alkoi vihloa, kuumottaa ja nilkkaan kerääntyä kauheasti painetta. Kipsi oli ihan hyvä ja turvotus alko pikkuhiljaa hellittää joten enää se ei ollut ihan niin kiristäväkään. Kävin varovasti koulussa joka oli aika tylsää, istuin välitunnit yksin luokassa jalka toisella tuolilla ja kuolin tylsyyteen. Ainoa hyvä asia oli, että kaikki palvo ja palveli minua. Minun ei tarvinu tehä mitään ja kaikki hoidettiin puolestani, istuin tai makasin näinä kuutena viikkona varmaan 90% ajasta. Olin väsynyt kovista lääkityksistä johtuen, minulle oli oma taksi joka vei ihan koulun ovelta kodin ovelle, makasin vaan päivät sohvalla tein läksy, katsoin televisiota ja pidin jalkaa ylhäällä...

Kipsi oli yhteensä kai sen kuusi viikkoa ja liikuntakieltoa kesti seuraavat kymmenen viikkoa. Käytiin sairaalassa kuvaamassa ja tarkastuttamassa että luun paranemisessa kaikki on hyvin. Onneksi se sitten luutui lopulta hyvin, vaikka lähellä oli paha kasvulinja jonka vuoksi nilkka olisi voitu joutua leikata. Kipsiä vaihdettiin vielä kahdesti ja lopussa sainkin aika hienon uuden testikipsin jonka kanssa pystyi käydä huoletta suihkussa ja sen sai kastella. Uusi kipsi kyllä helpotti elämää paljon ja kutina kipsin sisällä loppui.

Kipsi otettiin lopulta pois reilun kuuden viikon jälkeen. Sitä ennen olin saannut alkaa varata jalalle painoa hitaasti va´an avulla kilo kerrallaan. Jalka oli ihan järkyttävän näkönen kun kipsi poistettiin. Nilkka oli ohut, koko jalasta ja pohkeesta oli tullut ihan luurankomainne, se oli yhtä ohut kun käsivarsi. Kun ensimmäisen kerran menin kipsimestarin käskystä pesemään jalan en saannut edes taivutettua nilkkaa vaivoin kun sentin alas ja ylös. Sivuille jalka ei liikkunut lainkaan ja se oli muutenkin arka. Iho oli ihan hilseilevää ja kuivaa. Kun kipsi poistettiin sain alkaa kävellä ilman keppejä mutta olo oli niin hutera että otin kyllä kepit ihan suosiolla matkaan :D En osaa kuvata miltä edes tuntui eka kerran kävellä sillä jalalla, se oli pelottavaa ja hassua, en saannut yhtään liikutettua nilkkaa ja se ei ottanut vastaan ollenkaan painoa jonka laskin sen päälle. Kumminkin parissa viikossa pystyin jo vaivoin kävelemään vieläkin vähän könkäten. 

Loppujen lopuksi palautumiseen meni vuosi. Mutta vieläkään jalka ei ole ihan virheetön, ratsastaessa huomaan että en saa oikean jalan kantapäätä yhtä alas kun vasemman, se jäi ikuisesti vähän jäykemmäksi kun toinen nilkka. Monien fysioterapeutilla käytien jälkeen opin taas kävelemään uudestaan ja pystyin alkaa juoksemaan ja hölkkäämään normaalimmin. Jalka alko saada lihaksia ja parantua. Vaikka jalan takia en päässyt liikkaluokalle niin olen ihan onnellinen nykyisessä koulussanikin. Huomaan liikuntatunneilla edelleen välillä  varovani oikeaa nilkkaa ja laskeudun hypyistä jotenkin automaattisesti terveelle jalalle.

Jostain syystä siltä ajalta kun minulla oli kipsi ja kepit, tallessa ei ole yhtään kuvaa. Ehkä sillon kuvien otto oli pienin ongelma, mutta olisi kyllä ollut näin jälkeenpäin kiva niitäkin katsella!

173 kommenttia:

 1. Huih:0 En tiennyt koko tapahtuhmasta,kivasti selitetty ja k-virheitä ei löytynyt kovin paljoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niillä virheillä oo väliä, koska tää ei oo mikään äikän kirja.

   Poista
  2. No on se vähän rasittavaa lukea tekstiä jossa on paljon kirjoitusvirheitä

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Oli aika hurjan kuulosta mut on mulkekin käynyt aika pahasti ponien parissa

   Poista
  5. Hyvääjoulua vaikka myähässä sanon vaimitä

   Poista
 2. Huih! Varmaan aika kauheata... :( Onneksi ei käynyt kuitenkaan niin pahasti että oisit joutunut jäämään loppuelämäksi pyörätuoliin... En huomannut kuin pari kirjoitusvirhettä;) HYVÄ PINJA!

  VastaaPoista
 3. Minulta on murtunut ranne ja sekin oli kyllä ihan kamalaa. Kokoajan kutitti kipsin alle ja sitten kun se otettiin pois, ei kättä oikein osannut käyttää ja se oli ihan kuiva ja laiha. Oli kamalaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mullekkin on tapahtunut noi

   Poista
  2. Auts! :s Multa on maastoilujen seurauksena mnenny molemmat kädet poikki ja oikee jalka murtunu, t. Epäonninen:D

   Poista
 4. Vastaukset
  1. ai oli kivaa kun tommonen tapahtu pinjalle?

   Poista
  2. Ai! Varmasti sattu. Mutta henna varmaan tarkottaa sitä sillä olipas hyvä postaus jutulla että
   kiva kun pinja teki tälläsen jännittävän postauksen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   Poista
 5. Auts! Tosi mielenkiintoinen teksti!

  VastaaPoista
 6. joo innolla luin mut harmi ;((

  VastaaPoista
 7. Kirjota tosta joku novelli johonki heppalehteen!:D

  VastaaPoista
 8. Oho voin kuvitella kauhean kiiiivun !

  VastaaPoista
 9. Mä voin kuvitella sen kivun, kun itsellä on murtunut solisluu (kiitos sen tuolin, jonka päältä tipuin) Tosi hyvin kirjotettu. :)

  VastaaPoista
 10. hyi yök meinasin pyörtyä ja oksentaa ku luin tota

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä... Varmaan aika kauhea kipu oli... ;(

   Poista
 11. Kauheeta! D: Voin kuvitella sen kivun! Onneksi ei käynyt pahemmin!

  VastaaPoista
 12. Hyvä postaus, kauhea ollu varmaan se kipu.. Onneks pystyit jatkaa sitä ratsastamista ja hyvä että parantu
  Hyvä postaus, kauhea kipu!! ;DD

  VastaaPoista
 13. Valas asiaa hyvin harmi et sulle kävi noin :(

  VastaaPoista
 14. voi ei =( itseltäni murtui sormi joka ei nyt ole paha tuohon jalkaan ja häntäluuhun verrattuna,sillä itselläni murtui häntä luu ja se kipu oli aivan kamala kun ei voinut edes maata eikä istua ja se vääntyi lopullisesti vielä kaiken lopuksi mutta toivottavasti nilkkasi ei rupea tulevaisuudessa reistailemaaan.Luin jostain lehdestä ,että ratsastajat kestää hyvin kipua.mutta en tiedä mistä se johtuu

  VastaaPoista
 15. mulla on menny oikeesta nilkasta nivelsiteet 9krt, se ei ole yhtä paha kuin murtuma, mutta mulla on kans ongelmia nilkan kanssa edelleen. Astun sillei jännästi, varsinkin sateisella ilmalla nilkkaa särkee, ja se on muutenkin just ratsastaessa heikompi. Pystyn vaan kuvittelee millasta sulla sillon oli, oisin kuollu shokkiin siinä vaiheessa ku jäisin hevosten jalkoihin :D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis mennyt nivelsiteet 9 kertaa ihan poikki vai? :O

   Poista
  2. ei ne poikki oo mennyt mut en tiiä miten :D

   Poista
  3. Eli sulla on nilkka vääntynyt vai? ja nivelsiteet vaan venähtänyt?

   Poista
 16. mulla on murtunu olkapää ku lensin ponilta ja jäin jalustimeen roikkumaan. aikasamalla tavalla tipuin kun sinä, tosin maneesissa, satulan kanssa. pitkillä ohjilla menin ja poni lähti vetää täysiä yhtäkkiä. no siinä sitten lensi, jalka jalkkariin kiinni ja jäin vähän jalkoihin. eka ei sattunu yhtää mut sit tuli shokki jonka jälkee kipu. iha sietämätön D: mulle laitettiin kantositeeseen ja oli kans kasvulinja siinä vieressä ! luojankiitos ei menny siitä kohtia rikki - ihan muutamasta millistä oli vissiinki kiinni.

  tosi kiva tää postaus. oli kiva lukea muidenkin kokemuksia murtumisista. :D

  VastaaPoista
 17. Mulla ei oo mikään paikka murtunut, mut oli varmaan kauhee kipu nilkassa :(

  VastaaPoista
 18. Sä näyt yhdessä Ypäjän jaksossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MISSÄ JAKSOSSA?

   Poista
  2. siin horse show jaksos :D

   Poista
  3. Voiksä linkata sen tähän?

   Poista
  4. Se on 16/ 19 .http://areena.yle.fi/tv/1810396

   Poista
 19. mulla on mutunu kaks kättä, kaks sormee ja varvas ja ne sattu !:D ja sit mulla on vielä joku ihmeen kakka polvi jonka takia käyn joka kuukausi fysioterapiassa :(

  VastaaPoista
 20. Mä olen noilta kokemuksilta onneks jääny. Mul ei siis ole koskaan mikään murtunu. Tiedän kumminkin, että tuo oli kamala kokemus. Mulla tuntuu joskus, kun tipun, etten selviä tästä kyllä hengissä, mutta tässä sitä vielki ollaan :--D

  VastaaPoista
 21. Joo, tiedän tunteen... Mulla on pikkuvarvas murtunut :) Se roikku vaan ihon varassa :o (ei ehkä ihan, mutta melkeen :D) Mutta siis kumminki laitettiin takas paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on samanlailla murtunut nilkka paitsi kaaduin pyörällä. Muuten Pinja äkkiä hööksin sivuille ostelemaa, pinkkejä juttuja tullut hirveästi:)

   Poista
 22. Kiva postaus :D Melkein voin kuvitella miltä tuo oikeesti tuntuu!

  VastaaPoista
 23. voin kuvitella miltä toi tuntu :D Ja hyvin kyllä kerroit! tuli täs aivan mieleen, kun meiän luokkalaiselta pojalta murtu jalka ennen joulua, nii siitä lähtien kaikki on joutunu palvella sitä :D Onneks se saa kipsin huomen pois, nii ei varmaa tartte niin paljoo enää palvella :p

  VastaaPoista
 24. Tuollaiset tilanteet ovat kamalia :/ Itselläni pahimmat ovat vain pari aivotärähdystä ja käden murtuminen, mutta perhanan kipeää sekin otti... onneksi oli kypärä!

  VastaaPoista
 25. Toosi kiva postaus!! Tee tälläsii 'onnettomuus' postauksia lisää! :)

  VastaaPoista
 26. OOT PÄÄSSY TELKKARIIII!! OOT YPÄJÄN JAKSOSSA 16 ..KOHASSA 24.38 (:: MÄ OLIN VAA SILLAI ET PINJA ON TOSSSSSSSSSSSSSSS!!!!!

  VastaaPoista
 27. Kiva postaus, kamala kipu:( kuka muuten ratsadti lillillä kun sulla oli kipsi?

  VastaaPoista
 28. Hui ;o varmaa ollu se jalka iha järkyn näköne ku sait kipsin pois...:D

  VastaaPoista
 29. Oon selvinny kyllä näistä murtuamisilta hyvin. Mutta itse jäin ponin kärryjen alle kun jouduin pitämään siitä kiinni. ja se oli vähän erimieltä niistä. Tipuin maahan hännän ja kärryjen välistä.

  VastaaPoista
 30. Kun luin tota rupesin ajattelemaan että jos mulle kävisi noin.

  VastaaPoista
 31. Tosi inhottava juttu . Mutta onneks selvisit ja voit yhä ratsastaa!!!

  VastaaPoista
 32. oihh.. mä tiedän tunteen mulla on ranne menny poikki kahesta kohtaan
  ni ei todellakaan tuntunu kivalta... :(

  VastaaPoista
 33. Kauheeta! En ehkä osaa ees kuvitella niin kamalaa kipua ja tilannetta!):

  VastaaPoista
 34. Varmasti inhottava tunne. itellä käyny kans että olin ratsastamassa ilman satulaa ja poni meni oikein kiltisti kunnes toinen poni hyökkäsi pyllyyn ja oma poni lähti alta. en muista mitään muutaku sen että ohjat lipet, ja huilasin vain maahan poni juoksi portille.Käsi oli tunnoton ja nousin äkkiä ylös kunnes tajusin että käsi ei liiku,tärisin ja päätä särki ja näin mustia pilkkuja joka puolella.Tallin omistajat veivät minut toimistoon ja pääsin sairaalaan ja käsi oli murtunu ja olin yli 2 kk kantokipsi mukana.Käsi ei liikkuna viikkoon mitenkää ja sen toipuminen kesti ja kesti, olisin kans voinu joutua leikkaukseen mutta käsi parantu itsestään toivotaan ettei tule kipuja vanhempana. Sori selitin tämän tähän :DDDD

  VastaaPoista
 35. Vaikuttaako se nilkka mitenkään sun ratsastukseen nykyöän :) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se on edelleen vähän jäykempi ja varon sitä vaikka ei ole enää oikeastaan mitään syytä:D

   Poista
 36. näin sut tossa ypäjä sarjassa !! :D

  VastaaPoista
 37. hui!en voi ees kuvitella jos kutiittas kipsin alla ja sitä ei voi ottaa pois

  VastaaPoista
 38. Noo hyyi!!! Tuntu ihan siltä että mie oisin ollu sie tossa tilanteessa, mutta onneks en ollu....

  VastaaPoista
 39. Kamalaa! Siis olitko sä jääny jonnekkii Lillin jalkoihin vähäks aikaa pyörimään kun tipuit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo :D tipuin niinku kahen laukkaavan hevosen väliin ja jäin sinne pyörimään..

   Poista
 40. Multa on murtunut häntäluu ja kyynärpää samalla kertaa. Tipuin (häntäluu murtui) ja sitten heppa juoksi olkapään yli. Tapahtu vielä maastossa ja olin yksin. Soitin sitte eka tallinomistajalle että tuli auttamaan ja ottaa ainaki hepan turvaan. Sen jälkee soitin äitille joka yrtti rauhotella ku istuin yksinäni siel maastossa lumihangessa palelemassa. Heppa juoksi ensin johonki, mutta ku huusin sitä nii se tuli jostain ja jäi sitten odottamaan siihen mun kanssa <3 :)
  Äiti sit tuli tallille, jonne tallinomistajan mies oli mut kantanu (:DD) ja vei terkkariin ja sieltä hyksiin.

  VastaaPoista
 41. Onneks ei käynyt pahemmin! Oli mielenkiintoista lukea tämä :)

  VastaaPoista
 42. Muistan kyllä kun jalasta otettiin kipsi pois. Jalka oli myöskin niiin laiha. Ja mut jätettiin vielä huoneeseen kymmeneks minuutiks yksin kun lääkäri lähti hakemaan jotain. Kyttäsin vaan mun jalkaa ja se vaan tärisi koko ajan, en tiä miksi. eikä ole minunkaan jalkani kyllä entisensä, vaatisi uuden leikkauksen.

  VastaaPoista
 43. hyi hirveetä :s ! mutta onneks ei pahemmin käynyt! mulla on 4 kertaa murtunu jalka :Dd

  VastaaPoista
 44. hyi hirveetä :s ! mutta onneks ei pahemmin käynyt! mulla on 4 kertaa murtunu jalka :Dd

  VastaaPoista
 45. Minullakin on murtunut nilkka se oli tosi kamalaa

  VastaaPoista
 46. Oliko sun äiti vähö huolestunut? Tosi hyvä tarina. Kirjoita lisää sun tippumisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo oli se iaka huolissaan mut sillee rauhalline ja tyyni. Ton jälkeen se käviki jossain ensiapu jutussa ja valmistautu jatkoon jos tulee tollasia tilanteita..

   Poista
 47. Mulla on murtunu varvas kasvulinjan vierestä. Ja mun sisko on kans jääny hepan alle mut sillä meni toi luu ihan murskaks mikä sulta murtu, nyt sillä ei oo sitä luuta..

  VastaaPoista
 48. ok. varmaan sattu. itkitkö kun tipuit?? mulla ei oo murtunu koskaan mitään

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo itkin ja huusin ku olin ihan shokissa ja jalka nii kipee et meinas oikeesti sumeta silmissä ja huimas...

   Poista
 49. Mä en ees tietty et sulta on murtunu jalkakin... Käden tiesin kun näin kerran sen pelottavan kuvanxD Mut multakin on murtunu käsi ja varon sitä vieläkin vähän... Se murtu 5 vuotta sitten... Tai siis oikee ranne murtu ja se oli hiusmurtuma... Saan kerrankin kiitellä itseäni siitä että olen vasenkätinen:D Sinne meni ekanluokan kesäloma:D Mut varmaan sattu!

  VastaaPoista
 50. Kivasti kirjotettu ja ihankuin olis ollus jostai kirjasta:-) tykkäsin!

  VastaaPoista
 51. Hui kamala, itellenikin kävi just noin mut jalka ei kuitenkaan joutunu kipsiin kun ei ollu murtumaa tai sellasta:(:) Olin sillo joku viiden vanha. Ja se jalka on kans oikee jalka ja se jäi pyörän pinnojen väliin:( Se sattu, tiedän tunteen ja nykyäänkin mun jalka oireilee välillä siitä samasta kohasta mis on arpikin:((

  VastaaPoista
 52. Mua rupes itkettämäänkin, kun tiedän ton tunteen:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niih itelläki teki tieukkaa kirjottaa tota noin tarkasti ku tuli nii mieleen kaikki tunteet kivuut ja paniikki...

   Poista
 53. MOI! MISTÄ TUO LILLIN PUNA-SININEN TOPPALOIMI ON OSTETTU? KÄYN RATSASTUSTALLILLA RATSASTAMASSA JA SIELLÄ YHDELLÄ ISOLLA HEVOSELLA ON TUOLLAINEN SAMANLAINEN... SIIS AJATTELIN VAAN, TOIVOTTAVASTI VASTAAT XD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ostettu Satulavyöstä :)

   Poista
  2. Ok. Kiitos vastauksesta ;) Olette Lillin kanssa niin parhaita! Ja tää blogi kans <3

   Poista
 54. Olipa kiinnostava tarina! Multa halkes kerran pääkallo kun ratsastin ilman kypärää. Silmään meni hiekkaa kuin tipahdin kentällä yhdellä tallilla Puolangalla, siellä käymässä pari viikkoo, ja silmät oli aivan punaiset.

  VastaaPoista
 55. kauheeta!!!:/ oliko sulla silloin turvaliivi? ja menikö kypärä rikki? hyvin oot kyllä toipunut, onnex :) jäit siis niikuin Lillin jalkoihin pyörimään??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo jäin molempien hevosten väliin pyörimään ja oli kypärä sekä turvaliivi onneksi koska se olis muuten voinnu olla mun viimine maastoreissu :D

   Poista
  2. En voi edes kuvitella miltä se tuntuisi!!!

   Poista
 56. KAUHEETA!!!! en ois ite kestäny tota!

  VastaaPoista
 57. kauhia, onneksi kuitenkaan käynyt "pahemmin"!

  VastaaPoista
 58. hui :o mulla on murtunu pari tai kolme (enmuista:D) vuotta sitten olkavarsi ku putosin ratsastustunnilla ja viimeks tänään ratsiope huomautteli kuinka mun se olkapää on ylempänä kuin toinen:D eli ei oo vieläkää normaali...

  VastaaPoista
 59. siis aits mutta tää oli hyvä

  VastaaPoista
 60. mul murtu just viime joulukuus nilkka, ko putosin hevosen seläst ja just toi sama kehräsluun murtuma, mut eron vaa et mun nilkka jouduttii leikkaamaa... ja nyt maanantain sain kipsin pois:) eli tiiän kans noi tunteet... mut onneks jalkas on parantunu!(:

  VastaaPoista
 61. Auts, kauheeta ku luin tota ni tunsin jo itekki et nyt oma nilkka murtuu. Huih, ja ku mulla murtu ranne/käsi niin se oli ihan hirveetä uskon että kun nilkka murtuu se on vielä hirveempää! Mut ootte Lillin kaa parhaita!! <33

  VastaaPoista
 62. tossa kohdassa ku kuvailit et sä näit vaan pimeetä ja tunsit kavioniskuja sielä täällä, nii mulle tuli ittelle sellanen tosi ahdistava olo :( kauhee juttu :(

  VastaaPoista
 63. Mulla on murtunu vasen pikkurilli....se tapahtu mun sukulais synttäreillä päivä mun synttärien jälkeen.. me leikittiin serkunkaa ovella ja sit en tiiä miten mutta mutta mun kasi liuku sinne saranoiden lähelle.... ja PUM pikkurilli oli välissä ovi kiinni huusin tosi kovaa mutta serkkuni ei avannut sitä ja sitten vasta kun aloin hakkaa ovea niin että siihen olisi tullut reikä niin hän aukaisi sen oven oli ällöttävää katsoa kun luu näky..no mentii dextraan ja siellä kävi ilmi että ne taitos kohdat on murtunu ja sit mä musta tuli tyhm'.. kysyin että kauanko sen pitää olla ja lääkäri vastas viikon tai puol... sit lähettiin kotiin ja olin helpottunut että ei pahempaa käynyt.. no oli kulunut 5 pv ja mulla oli ratsastus päivä ja sanoin äidille että voin mennä se on ihan kunnossa.. mutta todellisuudessa mun ei olis kannattanu mennä koska se ei ollu kunol parantunu... ja sitten siinä kävi niin että se ei vieläkään ole kunnossa koska se muuttuu siniseksi kun ajan pyörällä lujaa ja siihen jomottää joskus oon ikuisesti vihanen ittelleni...... sorry kirjotin pitkästi..
  sulle kävi aikapahasti Pinja... en haluis kokee kuullosti kivuliaalta... :D :/

  VastaaPoista
 64. Hui kauheeta! :o en mää oo ajatelllu et se nui paha ois ollu!! :O KÄVIKÖ VOITOLLE MITÄÄ KU SE kaatu?
  mulle tuli semmonen jännä kuva niiku miten olitte missäki ja miten yms. ku kertoit tuon nuin tarkasti! mut siis hyvä postaus (::

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei käynny Voitolle mitään onneks :)

   Poista
 65. sullahan katkes se käsiki, ni voisitko kirjottaa samantapasen postauksen siitä? olis tosi kiinnostavaa lukee oikeest! :)

  VastaaPoista
 66. Hui! Ite en ole koskaan murtanut mitään paikkaa. Yhden kerran sain kipsin kun venäytin nilkkani, mutta en muista siitä enää mitään. Mulle tuli hirvee olo kun kerroit et jäit hevosten jalkoihin pyörimään. Ihan kuin ois ite ollu paikalla.

  VastaaPoista
 67. Olen kuullut tästä kaverilta ja silloin jo ajattelin että OI KAUHISTUS!Nyt kun luki sen itse niin tajus paremmin.

  VastaaPoista
 68. tää oli kiva selostus! itekki aina haluun tietää et mitä on tapahtunu :D jää vaa ärsyttämää, jos joku sanoo et "joo multa murto jalka, ei siin mitää" :DD

  VastaaPoista
 69. Hui!
  Onnex hepat juoksi tallille :) ja millon olisi tulossa postauksii?
  Tätä oli muutes tosi tosi kiva lukee,vaikka tuli jännä olo :O...
  Ja miullekki tuli sellanen 'kuva' mieleen kun sie kerroit nuin tarkasti,ja ei tainnu olla kirjoitus virheitäkään ( ainakaan paljoa ),TODELLA MAHTAVAA PINJA!
  Excelent PINJA
  miten see kirjoitetaan? :D

  VastaaPoista
 70. Tapaturma altista ! :)

  Mullaki kävi aika samalla tapaa !
  Kehräsluu murtu vasemmasta jalasta, tosin mun nilkka jäi hevosen alle, sen säikähdettyä ja loppujen lopuksi liukkaalla jäällä hokit ei sittenkään pitäneet ja poni kaatu. Se kaikki tuskan ja kivun määrä, sitä kun ei voi jakaa muille :/ no mutta sekin omalla tapaa kokemus :) mulla huonompi tsäkä kun sulla, mulla joudutaan leikkaamaan, kun ei luutunut oiken :c
  Ei oikeen innostais, niin pitkä tauko _KAIKESTA_ liikunnasta !

  VastaaPoista
 71. Mullakin murtu kesäll 2012 ranne, kun tipuin vuokriksen selästä. Kun kipsi sitten poistettiin, nii oli kyl ihan hirvee tunne ku kipsattu alue oli ihan laiha, hilseilevä, kuiva ja heikko. Sinua sattui vrmasti myös paljon, auts!

  VastaaPoista
 72. Luin tosi innolla ja en ees tylsistyny:) Toivoin ettei toi loppuis koskaa...

  VastaaPoista
 73. Hei!
  Tiedän tunteen kun joku paikka murtuu tai menee poikki.
  Meinaan itellä on mennyt, kun tipuin hevosen selästä täydestä vauhdista käden päälle omalla painolla.
  Mulla meni ranteesta molemmat luut poikki :(
  T: Lisa Onikki

  VastaaPoista
 74. Apua niiku mä olisin ite kertonu!! mullakin murtu täs muutama viikko sitte nilkka ja se oli kasvulinjan murtuma.. opettelen vielkin käveleen vaik kipsi on ollu jo jotai 3 viiikkoo jos enemmänkin pois :-P. Että tiiän tunteen :-D

  VastaaPoista
 75. hyi no joo mulle tapahtu näi:
  Harrastin telinevoimistelua pari vuotta sitten. Mulla oli ihan uuet räpsät ja ne oli aika liukkaat. heiluin tangossa ihan normisti ja seuraava mielikuva oli sitten kun makasin käden päällä sen patjan päällä jonka päälle olin lentänyt.Se tuntui oudolle mutta hauskalle nauroin ja itkin yhtä aikaa ja se tuntui sille kun kättä tikuttaisi tai pistelisi no sitte mentii käymää mehiläisessa ja sieltä sanottii et pitää mennä OYS:siin röntgenii ja sitte mentii sinne ja ootettii vrm 2h nii sitte pääsin sinne röntgenii ja käsi oli murtunu tästä rantee ja kyynärpään välista oli kai 1-2cm vaille ettei ne luut ois katkennu kokobaa. no sitte seuraavana aamuna (oli 2 yötä siellä) jouduin leikkauksee ja ne kävi enne sitä pullottaa verta mun käesta jotai veren hukan varalle. no sitte ne oli laittanui mun kättee semmoset vihreet tikut ja sitteku heräsin nii joku hoitaja vaa kysy et käykö vihree kipsinpäällynen ku ei oo sinistä sitte mää vaa sanoin et joo ja nukahin uuestaa. käsi oli ihan jumalattoman kipee seuraavan yön ja kipsi oli mulla jotai puoltoita kuukauttaa ja sitte se otettii pois nii leikattii sitte 1 viikon jälee ne tikut sielt pois ja sitte käsi oli jo ihan normaali. Noku otettii se kipsi pois nii meinasijn pyörtyä ku käsi oli nii kevyt ja laiha ja ällö ja kaikkee nii mua sitte kuljetettii pyörätuolilla. Toi tapahtu 2010 ja mulle tuli vieläki joku aika johonki röntgenii mut en menny tömmonen oli mun tarina :/ :)

  VastaaPoista
 76. AUHHHH..... lue/kannattaalukea blokia suikkujalive

  VastaaPoista
 77. AU! Mulla on vaan puhennu sonrmesta nesterakko mut ei oo murtunu mitään. Saatto vähän sattuu sua. Etkö itkeny? Aika harvinaista on jos ei itke ku esim jalka murtuu. Mä itkin kyllä kun multa puhkes se nesterakko :D

  VastaaPoista
 78. Oi :( Tiiä nmiltä se tuntuu, ku murtuu... Ja seuraavana yönä ei nukkumisesta tuu mitään, otin ekana yönä varmaan 3 kipulääkettä :P

  VastaaPoista
 79. Siis menittekö ilman satulaa jos aloit valua taaksepäin? Ja muuten aina kun meette ilman satulaa niin miks Lillillä on aina kaulalla riimunnaru, just ton välttämiseks, vai? Mutta ihan kauheeta, aloin heti pelkäämään maastoja omilla hepoilla...

  VastaaPoista
 80. mul murtu viime keväänä oikean käden olkaluu,ja onneks ei tarvinnut leikata.mä pääsin ratsastamaan vasta kolmen kuukauden jälkeen parantumisesta!!! Mä tipuin se sattu todella paljon.

  VastaaPoista
 81. hui kamalus :o mutta joo ainaha niitä vaaratilanteita hevosten kans sattuu, onneksi ei käynyt pahemmin! :)

  VastaaPoista
 82. Ihan hirveetä! Onneksi ei käyny pahemmi :)

  VastaaPoista
 83. ihan kamalaa. onneksi ei käynyt pahemmin

  VastaaPoista
 84. Mooi itellä on nyt tälläkin hetkellä nilkka murtunut se on ollut jo murtuneena 3kk

  VastaaPoista
 85. HUI KAMALA sattu varmasti pppaaaaaaallllljjjoooon mä en oo tippunu muutaku 1 kerran eikä mua sattunu. mut toi sattu varma ainaki10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000ö% paaljo enemmä ku mua

  VastaaPoista
 86. Mulle on tapahtunu kans melkolailla tolleen hevosten kanssa.. Olin maastossa ratsastamassa isosiskoni kanssa joka ratsasti uudella hevosellamme jota vasta totutettiin maastoon. Minä ratsastin veljeni tyttöystävän hevosella joka majaili meidän tallillamme. Hevonen jolla ratsastin oli luottohevonen joka ei ollut koskaan säikähtänyt ainakaan pahasti. No, olimme juuri tulossa pellolle jolla aioimme ottaa laukkapätkän. Minulta oli juuri pari viikkoa sitten laitettu olkapää takaisin paikoilleen tipahdettuani esteen päälle. Nostimme laukan ja laukka sujui nuorellakin hyvin. Siskoni huusi "neliä" ja minä tietysti vastasin "joo". Sitten kun siskoni antoi lisää pohkeita hänen ratsunsa hyppäsi "luottohevoseni" eteen. No tietysti hevonen pysähtyi vaikka toinen hevonen menikin jo pois eestä. Lensin hevosen pään yli. Jäin makaamaan kyljelleni, koska en "pystynyt" toimimaan. Hevoseni lähti laukkaan shokissa ja tietysti laukkasi päälleni. Kuulin rasahduksen. Tunsin kun kudosneste alkoi valua. Siskoni joka oli onnistunut pysymään hevosensa selässä tuli paikalle. Hän soitti äidin paikalle. Kun äiti oli tullut hän lähti heti viemään minua sairaalaan. Autossa oli tosi kuumaa. Kun heräsin olin jo sairaala huoneessa. Lääkärit herättivät minut. Oli selvinnyt, että reisiluuni oli poikki. Menin taas shokkiin. Jouduin leikkaukseen. Kun olin ollut sairaalassa jonkin aikaa, pääsin kotiin. En pysty enää koskaan kävelemään:( Olen sitten aina pyörätuolissa mutta ei se enää niin haittaa. Pystyn kyllä varaamaan painoani jalalle mutta en voi liikuttaa jalkaa kuin nilkan kohdalta. Voin silti kuitenkin ratsastaa ostimme uuden hevosen joka tottelee pelkkää maiskausta niin ei tarvitse jalkoja käyttää, mutta esteitä en voi hypätä:( Ja siskoni hevonen lopetettiin pariviikkoa sitten koska jännevamma oli pahentunut. En tiedä mistä mutta eläinlääkäri epäili ettei ainakaan maastoseikkailusta:) Siskollani ei nyt ole hevosta mutta hänkin lopetti hevosensa kuoltua ratsastuksen. Enää tallillamme ei ole enää kuin "LUOTTORATSU" ja äitini eläkeläis heppa.
  Mutta Pinja tosi ihana postaus<3 Tapahtuma ei ollut kiva mutta toosi mielenkiintoinen postaus taas kerran. Toivoin ettei postaus loppuisi pian :) Ja kaikkea hyvää teille siellä kotitallilla ja maastoillessa:)) T. Katriina :)

  VastaaPoista
 87. Auts! Kaikkien tarinat ovat tosi pahoja ja murtumarikkaita :) Itse olen tippunut neljä kertaa ponien selästä mutta ei ole murtumia tullut. Olen ollut siis todella onnekas. Toivottavasti jatkossakaan ei satu mitään ihmeyksiä.

  Terveisin: Utelias hevostyttö

  VastaaPoista
 88. Auts, se kuulosti tosi pahalt.. Sillon ku mulla murtu ranteesta kaks luuta (kiitos Anssin, joka siihe potkas jäämäes..) ni mullaki oli kipsimestari Mikael Lindroos tai joku sellane :D Mut ei se käden murtuma kyl ollu varmaa yhtä paha, ku toi, koska mä en ees tuntenu paljoo kipuu..

  VastaaPoista
 89. hyih. Mullakin murtu käsivarsi kahdesta paikkaa. Jäin itsekkin ravaavan hevosen jalkoihin. Oon ollut nyt kiltisti kahessa leikkauksessa jossa sinne laitettiin piikkilankaa. :-) En kyllä yritä enää laukata hevosella jolla on liikaa laukka menohaluja, tarhassa jossa ei ole porttia. Käteni ei mene täysin suoraan enää ikinä (murtui kyynärpäästä) mutta, täytyy tulla sen kans vaan toimeen, olkapääni on vieläkin hieman jäykkä vaikka siitä on nyt jo melkein melkein puolivuotta. :( Mutta oon onnellinen ettei pahemmin käynyt. Haha. Minä vaan tippuessani hyppäsin pystyyn ja lähin pyydystämään polleani. :--D
  Muutes mun täyty vielä sanoa että tää sun blogin ulkoasu on ihan himo hieno! Tiialla on tällänen tummempi, sulla on kivan pinkki! :-)
  http://juu-are-mine.blogspot.fi/
  -roosa

  VastaaPoista
 90. Hui! Mullakin on joskus murtunu käsi, kun kaaduin aitajuoksuissa sen päälle. Se sattui aivan kamalsti! Tosin mulla oli kipsi vain 3vk eikä kipukaan kestäny kuin vain enää pari päivää kipsin laiton jälkeen. Mäkin tipuin joskus hoitsuni jalkoihin kun se ryösti. Menin ilman satulaa pellolla kun se sai vaan yhtäkkiä jonkun hepulin ja ryösti. Se on ex-ravuri ja siksi sen ravi on aika töyssyistä. Se ravasi niin lujaa etten millään pysyny sen seläs ja tipuin sen vatsan alle. Onneksi se jotenkin ihmeellisesti ehti hypätä mun yli, vaikka ehti vähän talloa toisen nilkan päälle. Selvisin siitä vain mustelmilla, aralla nilkalla ja vähän kipeellä kadellä, koska tipuin sen päälle. Hevonen kävi tosin maantiellä kääntymässä ja pysäytti retkellään liikenteen hetkeksi, mutta ei sille mitään muuta käyny. :)

  VastaaPoista
 91. VOi että D: Ensimmäistä kertaa luin oikein tarkan kertomuksen murtumisesta ! Mä ihan eläydyin tohon sun postauksees. Harmi että sulle on jäänyt siitä ikuinen "vamma" ittelles :c
  ps. oon sun uus lukija, ja löysin sun blogis youtuben kautta :D Mahtava blogi, sulla ja siskollas :3

  VastaaPoista

 92. Ai hitto! En haluu et multa murtuu koskaan mitää:D Rakastan sun ja Tiian blogia. Voitto ja Lilli on maailman söpöinpiä olentoja♥

  VastaaPoista
 93. Kauheeta !! onneks ei kuitenkaan mitään pahempaa tapahtunut esim. oisit voinut jäädä vaikka pyörätuoliin lopullisesti tai jotain. Ite oon tippunu esteillä hevosen jalkoihin mutta en saanut osumia koska hevonen ymmärsi väistyä ja itsekkin vaistomaisesti lähdin kierimään pois, mutta ei se ollut mitään verrattuna tähän onneks sait jatkettuu ratsastusta :)!!

  VastaaPoista
 94. Hyyii!! Mieki oon tippunu!!

  VastaaPoista
 95. Mä niin tiiän ton tunteen, ku kipsi otetaan pois! Ite kaaduin kepparilla, kyynerpää murtu. Sitte kipsi pois, raavin käden heti verelle... Mäkään en saa kättä enää yhtä hyvin koukkuun ku toista.. Mut vihdoin mä löysin selityksen tolle miten se sun nilkka murtu. Piti vaan selata vanhempia postauksia:)

  VastaaPoista
 96. Auts! Onneks ei käyny pahemmin.Kipu oli varmaa iha hirvee. :(

  VastaaPoista
 97. Mulla murtu nilkka 5 kohtaa ku se jäi ponin alle.. lääkärit arpo hirveen kauan että laikataanko vaiko ei mutta onneks sitte ei leikattu :) juoksin jo viikon jälkeen kun kipsi otettiin pois ja sitte jo seuraavassa kuussa oli estekisat. :) ja tiedän tunteen, se sattuu ihan kauheesti ja meilläku kesti hirveen kauan mennä sairaalaan ku sinne oli sellaset n. 110 km :( matka oli kyllä ihan kärsimystä...

  VastaaPoista
 98. Hyyii :c Ja mää oottelen sydän syrjällään, millon tulee mun aika :D

  VastaaPoista
 99. Hrrr....Tärisin tätä lukiessani. Varmaa kauhee kokemus! En varmaa uskalla mennä enää maastoon KOSKAAN(en illalla taikka päivällä)... Tai ehkä uskallan...kyllämä vielä maastoilen sittekin. Onneks paranit:) Itellä murtu nilkka joskus 6-vuotiaana...mut oli kipsis vaan 2 viikkoo. Aika vähän verrattuna sun murtumaan.
  *****************************************************************************************************************************************
  nilkkani ei murtunut RATSASTAESSA.

  VastaaPoista
 100. Selitit sika hyvin, ymmärsin melkee kaiken, mitä kerroit! Ja voi vitsi, varmaa kyl sattu ;(

  VastaaPoista
 101. Au! Sattu varmasti. Selvästi kirjotettu teksti:)

  VastaaPoista
 102. Minullakin oli vähän samanlainen tapahtuma, kun menimme maastoon kaverini kanssa mutta kaaduin ja jäin hevosen alle. Kylkiluu murtui. Tuli paha olo kun juttua luin :)

  VastaaPoista
 103. Ku mua potkas hevonen naamaan ja naamasta murtu paljo luita niin menin eka tajuttomaksi ja sen jälkee oli niin kauhee shokki etten tajunnu että oisin kipee :D ja sairaalassa sitte kauhee lääkitys nii missä vaiheessa ei oo ehtinyt tuntee kipua :D mulla on vähän sama ku sulla oli nilkassa, leuka ei liiku mihinkään suuntaan eikä suu aukea kunnolla.. Mut kiva lukee muiden tapaturmista! Siis kiinnostaa kun ite ollu samassa tilanteessa :)

  VastaaPoista
 104. Mulla murtu kisoissa käsi ja jouduin leikkaukseen kun ei meinannu pysyä se murtuma paikallaan ja mulla oli 6vko sellanen tyylikäs kulmakipsi kädessä ja kiou oli kovista suoneen laitetuista lääkkeistä kyllä kova;( hei mut kivasti kirjoitettu teksti ja ymmärrän kivun ja ton shokin mä kun menin sillon taluttena ambulannssiin nii jalat oli kuulemma tärissy ja olin kuulemma just ja just pääsin sinne ampparii... miten sulla se seuraava yö, mulla ainakin koko ajan toistu vaan se tapahtuma ja aina kun putosin niin heräsin. Hienosti kirjoitettu pystyin samaistumaa... ja luin tuolla ylempänä kommailtu että jos aikaa nii kirjoita hepoahulluun oikeesti kannattas;))

  VastaaPoista
 105. Kamalaa!! Ite kerran lähin maastoon ilman turvaliiviä, satulaa ja vieläpä maastoon!!! Vähän kyllä pelotti mutta onneks ei tullu mitään mörköjä vastaan:D Nyt kun luki ton tajus oikeesti miten vaarallinenharrastus se ratsastus on!! Mutta silti paras harrastus!

  VastaaPoista
 106. Tosi elävän tekstin olit kirjoittanut. Mulla vaan tapahtumat vilisi silmissä kuin elokuvaaa olis katsonut:)

  VastaaPoista
 107. ei paljo kuvia tommoseen tarvi ku olit noin elävästi ja hyvin osannu kirjottaa :) osas kyllä ite aatella et mitenkauheeta oli :((( raukka sinä !!

  VastaaPoista
 108. Auts! :| En oo onneks ikinä murtanut paikkoja mutta se voi olla mahdollista kun saan oman hevosen ;D

  VastaaPoista
 109. Auts! Mulla on käynyt kerran kisoissa niin että alussa kaikki meni ihan toivotusti mutta sitten hevonen pelästyi jotain ja lennän päistikkaa kevosen selästä suoraan niskoilleni, ja vasen solisluu POIKKI... Sitten mulla oli mitella pari kuukautta

  VastaaPoista
 110. Mun veljen nilkka murtu maaliskuun lopulla. Kan vissii toi kehräsluu mut pystysuoraan, tai vinosti ylös ??? En tiiä yhtään. Se parani hyvin, mut aina ku se jalka oli pitkiä aikoja alas päin varpaat muttu siniseks. Sulautu kipsiin aika hyvin :) Ja kun murtuma tapahtu ihan eri päässä suomee :)

  mun kaverilta murtu kumilautaillessa kans kyynärvarresta (kynärpään ja ranteen välistä) toinen niistä luista , ku siinähä on kaks, ni sen käsi oli ihan mutkalla sen jälkee. Nyt se ei oo enää niin paljoo.

  Nulla itelläni ei oo koskaan murtunu ykskään paikka nii en tiiä miltä se tuntuu. Mut voin kuvitella, et se tuntuu puukon peukalon läpi vetämisen rinnalla paaaaaaaaaljon pahemmalta. Vaikkei sekään kovin kivaa ollu. Oon tosi kipuherkkä.

  Tuli aikas paljo kirjotusvirheitä mut kännyl o vaikee kirjottaa.

  VastaaPoista
 111. Ai hitsi! Mä voin vaan kuvitella sun kivun. Mulla murtu joskus hevostellessa kaularangasta nikama, kun heppa säikähti mopoa niin että lensin sit suoraan pää edellä maahan (onneks oli kypärä) ja muistan vaan kun kuulin kauheen rusahduksen mun pään sisällä. Sattu niin hitosti, pää ei kääntyny mihinkään suuntaan ja törkeen huono olo. Plus 3-4kk liikuntakieltoa, ja kokoajan niskatuki käytössä. Vieläkin vaivaa välillä niska ja tästä tapahtumasta on siis jo 2vuotta. Onneks sulle ei sattunu pahemmin!

  VastaaPoista
 112. Jotenkin tuli semmoinen kuva mieleen, että näin kaikki tilanteet, kun tipuit, ja kaikki :o ja tunsin kipua, koska itse olen tippunut myös hevosen jalkoihin..
  Mutta onneksi toivuit, ja kaikki on nyt kunnossa :)

  VastaaPoista
 113. Itselleni käynyt melkein vastaavasti..
  1. Maastossa
  2. Kaksi hevosta
  3. Talvella
  Oli onneksi nilkka vain tärähtänyt osuttuaan laukkaavan hevosen takakavioon..
  Kaverin ensimmäinen kysymys oli mun luokse päästyään että "saanko soittaa ambulanssin?!"
  Ja hevonen jolla ratsastin on vielä Ex-ravuri, ja kun se nelisti täysiä + minä ilman että ohjat olis ollu kädessä tai jalustimet jalassa, niin muutaman minuutin siinä pysyin pitämättä mistään tukea.. :D nauretaan tätä nykyään yhdessä kaverin kanssa :D
  Tiedän siis tuon tunteen, vaikka itselleni ei pahemmin käynytkään (:

  VastaaPoista
 114. PS. Ja nykyään käyn maailman pöllöimmän ponin kanssa ilman satulaa kuolaimettomilla/päitsillä + narulla maastoilemaan laukkalenkkejä kaasulinjalle, joka on yleensäkin hyvin pelkorikas paikka ;) mitä siis tästä opimme :D

  VastaaPoista
 115. Juu nyt auts auts! Sattu varmaa yhtä paljon kun se meduusan isku hawaiilla en usko et se sattu yhtään enempää tai vähempää koska meduusan isku sattuu aika hitosti. En koskaan unohda sitä tuskaa ja paniikkia mikä siitä iskusta tuli; :-:(

  VastaaPoista
 116. sattu varmaan ihan sikana mullekövi kerran niin että olin ylel tisella tallilla
  vaiheeks mentiin siinä kehon kallintaa ravissa ja laukassa notipuin laukassatietenkin ranteen päälle jasenjälkeen pimeni muistan sen vasta kun olin tullut leikkauksesta ja kädessä mustan viherree kipsi sain toisen värin siihen päälle pinkinn ratsastaessa käsi on vähän jäykkä sori jos kirjotus on epäselvää täst on vuos aikaa

  VastaaPoista
 117. hyi,kamala sattu varmasti!

  VastaaPoista
 118. hui"! tulee aika myöhään tää kommenntti :D

  http://annashorselife.blogspot.fi/ Mun blogi :)

  VastaaPoista
 119. Siis tippuko Tiiakin?

  VastaaPoista
 120. Oli varmasti iha kamalaa!! Multa on murtunu käsi ku tipuin hevosen selästä. Ei ollu kivaa. Mut onneks ei käyny sen pahemmi .... vaikka oli tuoki nyt aika akamlaa :P

  VastaaPoista
 121. Auuuts!!!! Mulla murtu kans kyynärpää kun putosin hevosen selästä! Eikä todellakaan ole mitään kivaa kun on käsi kipsissä. Se on vieläkin. Kaks viikkoo sitte putosin. Onneks tää ei oo ku kolme viikkoo tää kipsi. Mutta mursin viikko sitten myös varpaani, nyt on siis oikea käsi kipsissä ja vasemmassa keppi.:((

  VastaaPoista
 122. mullla on murtunu kans ku hyppäsin esteitä 100cm tipuin sattu silleen että murtu ranne ku se osu siihen tolppaan ja samalla nilkka se oli viikko sitte ja oon pyörä-tuolissa nyt.Aaauuhhh.......

  VastaaPoista
 123. Mulla on tällähetkellä melko samanlainen tilanne kuin sulla oli; tipuin maastossa hevoselta kun se säikähti ja mun nilkka väänty. Se turpos kaksinkertaseks ja sairaalas sit tietokoneröntgenin avul todettii et siin on murtuma. Ja se on telaluussa, mikä on sinäänsä harvinainen joten piti leikata. Olin sen jälkeen viikon sairaalassa kivunhoidossa, koska vaan lääkärit sai antaa niin vahvoi lääkkeit mitä mun piti ottaa et pystyin olemaan. Nyt pääsin viikko si kotiin ja mul on 6 viikkoo kipsi täs jalas ja sen jälkee 6 viikkoo ortoosi ja sit sen jälkee viel 4 viikkoo liikuntakieltoo :/ Kauheeta ku on tottunu ratsastaan joka päivä ja nyt ei pääse piiitkän aikaa! :'(

  VastaaPoista
 124. Aika kauheeta! ;( Ok

  VastaaPoista
 125. Hirveää. Pystyin kuvittelemaan tilanteen. Mulle on käyny 2 aika vakavaa. Toinen, on et hevonen hyökkäs päälle. Josta kuukauden seuraukset ja ikuinen arpi silmäkulmas. En oo sokee. Vuosi siitä niin sain oman ponin. Sit puol vuotta siitä Nii saati toine äitille. Sit muutama kuukausi sitte tipuin maastos. Meinasin laittaa turviksen, mutten laittanu. Mentii löysin ohjin käyntiä. Ilman satulaa menin. Äiti meni eellä. Satulalla. Sit löysäsin ohjii, valuin tien vieree soralle, sit muistan, ku makasin kyljelläni oikee käsi alla ja nousin istumaan. Olin nousemas kun kaaduin maahan, kaaduin ja huomasin et jalka kiertyny ohjiin. Poni paikallaan. Sit huusin ja poni lähti peruuttamaan. (olin ponin eessä) sit otin ohjat ja pujotin jalan pois. Äiti tuli. Takasin selkään, taputin ponii, ku ei lähtenyt ja meinasin pyörtyy. Seuraavana päivänä jäin kotiin seläs naarmut, kättä ei pystynyt käyttää. Oli niin kipee&puutunu. Vieläkin ratsastan vieläki, ei jääny kammot. Nyt 2 kuukautta Sitte ostettiin arabi tamma.

  VastaaPoista
 126. mä olen mennyt pari viikkoo sit vahingossa lasipöydän läpi!! :( 2 viikon liikunta kielto! 13 tikkii oli jalas. ikuinen arpi jää. en voinut ratsastaa vähään aikaan! :( Huonoo tuurii mul.

  VastaaPoista
 127. Hirveetä! Ite pelkään kamlasti joka kerta, kou hevonen säikähtää tai kompuroi, että miten tässä nyt oikein käy. Onneks ei silti käyny sen pahemmin (et ei sattunut kamalasti muualle).

  VastaaPoista
 128. LUIN KOKO JUTUN. NIIN TUNTUI AIKA PAHALTA TIPPUMISELTA.

  VastaaPoista
 129. Voi harmi...

  Ite en oo kertaakaan tipahtanut hevosen selasta vaikka onkin pari vuotta tullut ratsastettua....

  Enkä ole kertaakan murtanut paikkoja... Mutta naamassa on "pieni" jälki.. Koira puri mua silmän alta ja huulen sieltä sisältä .. vuonna 2009-2011?

  VastaaPoista
 130. Minä taas olin hoitamassa hevosta, ja se päätti karata.. Käsi jäi hevosen ja oven väliin joten siinä meni peukku ja keskisormi ijan kippuraan. Mentiin Hyvinkään sairaalaan ja siellä kerrottii että peukun luu oli kahdesta tai kolmesta kohtaa poikki (olin shokissa en muista) ja keskisormi oli murtunut. Nyt se toimii jo onneksi ihan kuin vanhakin :)

  VastaaPoista
 131. Tosi kiinnostava postaus! Varmaan sattu ei oo itellä koskaan murtunut mitään joten ei oikein sitä kipua voi kuvitella mutta varmasti sattu!

  VastaaPoista
 132. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 133. Tiedän tunteen itseltäni on murtunut nilkasta pohjeluu kaksi kertaa. Tälläkin hetkellä on jalka kipsissä. :(

  VastaaPoista
 134. Tiiän nii ton tunteen siis miul meni kasvulevy oikeanjalan nilkasta ja se oli 6-7 viikkoa kipsissä ja sitten vielä 2 kuukautta liikunta kielto. Ja se jalka oli kipsattu väärään asentoon ei se ole vieläkään terve se olisi silloin pitänyt leikata mutta eipä leikattukkaan joten 2 viikkoa sitten jouduin ottamaan kepit sillä nilkka meni uudestaan ympäri ja viikko sitten sain kepit pois onneksi rakastan liikkatunteja

  VastaaPoista
 135. Tiiän nii ton tunteen siis miul meni kasvulevy oikeanjalan nilkasta ja se oli 6-7 viikkoa kipsissä ja sitten vielä 2 kuukautta liikunta kielto. Ja se jalka oli kipsattu väärään asentoon ei se ole vieläkään terve se olisi silloin pitänyt leikata mutta eipä leikattukkaan joten 2 viikkoa sitten jouduin ottamaan kepit sillä nilkka meni uudestaan ympäri ja viikko sitten sain kepit pois onneksi rakastan liikkatunteja

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.