sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

126. Miten se olikaan...

Noniin Moikka taas kaikille! Tänään onkin tällainen sateinen ja pimeä päivä taas vaihteeksi, niinpä päätinpä kirjoitella oikein kunnon postauksen ja selvittää vähän tilannetta. Viime postaukseen oli tullut paljon epäselviä kysymyksiä kuten: eikö Lilli jääkkään eläkkeelle?, miksi hyppäät vaikka ensin sanoit että et enää hyppää... No näihin kaikkiin kysymyksiin toivottavasti saatte tämän postauksen aikana vastauksen, yritän kirjoittaa selkeästi ja selittää kaikki juurta jaksaen :)


Lilli tuli meille pari vuotta sitten, jo ostotarkastuksessa kävi ilmi että sen liikkeet eivät ole mitenkään super hyvät ja liitävät, mutta kuitenkin eläinlääkäri sanoi että poni on hyvässä kunnossa ja että se on hyvä kisa hevonen aloitteleville ihmisille. Lillihän olikin aivan täydellinen automaatti poni joka pelasti radalla ja oli super kiltti hoitaessa. Jo silloin kävimme kaikissa valmennuksissa ja aloitimme kunnon harjoittelun, nyt on sitten päädytty tähän pisteeseen.

Lillillä alkaa tulla kilometrit täyteen, se on hypännyt paljon ja menestynyt aivan superhyvin kaikissa pikkuluokissa. Viimekesänä Lillihän lopetti hyppäämisen kisoissa kokonaan, varsinkin Sorsasalossa jossa käytiin yrittämässä kahdesti mutta poni pisti liinat kiinni ja kielsi ulos heti toisella esteellä, Sorsasalo ei ole ollut ikinä Lillin lempipaikka siellä meillä on mennyt suurin osa kisoisat huonosti ja on tullut kieltoja yms. Kisojen jälkeen se kyllä hyppäsi valkuissa ihan kunnolla ja oli aivan innoissaan...

Tässä välissä oli hetken hyviä treenejä ja taidettiin käydä pareissa kisoissakin hakemassa ruusukkeita :) Mutta taas parin hyvän kuukauden jälkeen oli kengitys ja etujalkoijen asentoa muutettiin pystymmäksi ettei jalat rasittuisi hypätessä enempää, tästä ei kuitenkaan Lillin jalat tykänneet ja se alkoi ontua. Seuraavassa kengityksessä ei enää alettu muutella mitään vaan todettiin että jalan asentoa ei pidä muuttaa jos se on tottunut olemaan ns. ei pystyissä kavioissa. Tämän jälkeen ratsittiin ehkä kaksi kuukautta vähän kevyemmin ja taidettiin saada valmentajaltakin ohjeitalepoon. Tämän jälkeen ollaan otettu ihan rauhallisesti koska epäpuhatutta oli talvellakin, käytettiin sitten ponia Tampereella Suomen parhaimmilla jalka tohtoreilla. Jaloista ei lydetty mitään suurempaa, pari pientä kulumaa ja kavion harventuma... Tämän reissun jälkeen ja rengaskengityksen avulla päästiin taas hyppimään vähän.Viime aluevalkussa joka oli Sorsasalossa poni joutui hyppäämään ääriolosuhteissa, ja siitähän ei seurannut hyvää alujutut se meni hyvin mutta oli vähän tahmea, sitten kun esteet nousi ja oltiin tekemässä rataa kävi huonosti. Poni pysähteli kokoajan ykköselle ja kolmannen kerran jälkeen se meni sitten yli kun käskin vähän kovempaa, yhden onnistuneen hypyn jälkeen pidettiin Sannan (alue valmentajan) kanssa keskustelu ja tultiin suoraan siihen tulokseen että poni pitää päästää eläkkeelle.

Moni saattaa luulla että sanalla eläke tarkoitetaan nukkumista ja syömistä päivät pitkät.... Ehei hevosta ei voi niin vain jättää eläkkeelle (varsinkaan Lilliä) Sanna erityisesti sanoi että liikutusta pitää jatkaa ahkerasti ja käydä koulutreeneissä yms. Kisoihin voi emnnä pikkuluokkiin molempien osapuolien virkistykseksi. Mutta ei isoja esteitä tai liian kovaa tavoitetta.... Lihaskunto ja erityisesti jalkojen lihaksien pitää olla hyvässä kunnossa ettei poni pääse lihavaksi joka sitten taas saattaisi laukaista jalkaongelmat uudelleen.

Nyt jatkamme rennosti Lillin kanssa elämää, olen päättänyt käydä ahlerasti kouluvalkuissa ja ajatteelin että hyppään kevyesti Rosan valkuissa joka toinen kerta kun Tiia osallistuu (en aina edes niin usein). Kaikki sanovat ettei meidän tarvitse harjoitella niinkään, poni osaa hommansa ja minäkin pysyn kyydissä, emme tarvitse mitään kovia ja tasokkaita valmentautumisiaettä voisimme hypätä yhden pikkuradan jossain kisoissa.

Kimmon tallin estekisat ovat muistaakseni 15 päivä ja sinne olen menossa 80cm luokkaan. Menen ihan sillä fiiliksellä että teen vain puhtaan radan ja siistin ratsastuksen eli ei mitään tavoitteita tai ajan ratssatusta.

Nyt toivon että tämä kirjoitus aukaisi vähän tätä Lillin hankalaa tilannetta josta on ollut paljon epäselvyyksiä. Mutta nyt kaikki on selvää ja ketään ei jää enää ärsyttämään minun tai Lillin tekemiset!

 Hyvää kesälomaa kaikille joille se on alkanut! Itse minulla alkoi kesäloma eilen ja todistuskin oli ihan hyvä keskiarvo oli 8.82. Jossain vaiheessa pitäisi mennä varmaan viemään hevosetkin siälle kun sataa niin kovasti ettei tule kylmä, mutta ensin menen tekemään ruokaa :) Laittakaahan palautetta ja jos jollain olis näin kesäloman kunniaksi hyvä erikoispostaus idea niin laittakaahan toiveita tännekkin päin tulemaan...


31 kommenttia:

 1. Videomuotoinen varustepostaus! :)
  ja kiva että tarjoatte lillille jotain mielenvirkistystä vaikka taso ei enää riittäisikään :--)

  VastaaPoista
 2. en halua arvostella eikä se oo mun asiani mitä te lillin kanssa teette. mut en vaa tajuu, eks lillillä pitäny kisata PIKKUluokkia? ooks sä hypänny sitte nii korkeita että 80 tuntuu pikkuluokalta? :D meinaan mun mielestä kuulosti aika karmeelta toi 80 luokka :DDDD

  VastaaPoista
 3. eli teille ei tuu 3 heppaa ? :D

  VastaaPoista
 4. Tosi kiva et lilli pystyy viel hyppää!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
 5. Hei hirmu kiva että voit kuitenkin hypätä Lillillä vielä! (: Joku videopostaus ois kiva. Esim. kesäinen päivä Lillin kanssa tms.

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä erikoipostaus ehdotuksista, pitää alkaa suunnitella minkä teen...

  Ja pikku luokalla tarkoitan juuri 80cm joka ei kyllä ole mikään kauhean iso luokka mielestäni. Tällä hetkellä sekin taitaa olla kisojen pienin luokka ja pienempiä kisoja ei ole tulossa vähään aikaan... Ja minulle tulee se toinen heppa kunhan eka löydetään täydellinen yksilö :)

  VastaaPoista
 7. Tosi kiva postaus! :) Mulla ei oo itellä mitään ehdotettavaa, sillä kaikki ovat yhtä mielenkiintoisia ;)!

  VastaaPoista
 8. Mikä on pikkuluokka, kun musta pikkuluokka on joku puomi-50cm kork. 60cm. Mut kummiskin sit menet jossain 80 sentissä!?! En ihan tajunnu tätä, vaikka muuten tämä teksti selvitti mietteitäni. :)

  VastaaPoista
 9. Pikkuluokka voi olla joillekkin 80cm, hevosille jopa isompikin. Lillikin on iso poni, niin 80cm ei vaadi siltä niin suuria ponnistuksia kun suuremmat luokat. Tämä siis niille jotka pitävät 80cm isona luokkana:)

  VastaaPoista
 10. ootteko ihmiset oikeesti vähän vajaita:DD Pikkuluokka voi sulle alottelijalle ratsastuskoulu kaakeilla ratsastavalle olla se ristikkoluokka, mutta Pinja on ehkä vähän eritasonen? Sitten taas jollekki gp-tason ratsastajalle 120cm on pikkuluokka.

  YRITTÄKÄÄ YMMÄRTÄÄ :DD

  VastaaPoista
 11. oon samaa mieltä ylemmän kanssa; tätä blogia lukevat on varmaankin suurin osa tuntiratsastajia (minä myös :D), ja pittää muistaa että ratsastuskoulun poni on aivan eri asia kuin yksäri...

  VastaaPoista
 12. Niinpä oikea asenne sinulla ylemmällä Anonyymillä! jokaisella erillaisella ihmisellä erillainen käsitys isosta ja pienestä... ratsastuskoulu ipanalle 40cm on ihan SUPER iso este, mutta minulle 100cm on jo iso este, sitten minusta vielä ylempi tasoisille 130cm on iso este! Näin se mailma jakaantuu, kaikille yksi asia ei ole pakosti samanlainen... Enkä ajatellut maksaa 100e koko reissusta jos menisin hyppäämään jotain puomi luokkaa... 80cm on juuri oikean korkuinen este ja jos minä haluan voin sanoa sitä isoksi esteeksikin jos jotain häiritsee käsitykseni siitä...

  VastaaPoista
 13. hei vhä ois siistii jos maalaisitte ton talli rakennuksen ja tekisitte siihe sellasen kyltin jos lukee talli tai jtn vastaavaa :D

  VastaaPoista
 14. En saannut viestiäsi :) laita uudelleen niin katson sitten...

  VastaaPoista
 15. Lilli sopii sinulle :)
  Pikkuluokka voi tarkoittaa eri ihmisille erinlaista. Kokeneelle ratsastajalle esim 100 on pikkuluokka. Kaikkea menestystä sinulle Pinja!

  Ja talliesittely olisi kiva postaus videon muodossa.

  VastaaPoista
 16. video muotoinen varustepostaus tai sitten joku pidempi videoo postaus muutamalta päivältä tai enemmänkin jossa sitten aina päivän lopussa selität vielä jtn :)

  VastaaPoista
 17. videopostaus sinun ja lillin varusteista, videopostaus ihan aamuheräämisestä nukkumaanmenoon, videomuotoinentalli ja pihapiiri postaus, videomuotoinen estekalusto postaus (:
  Hyvää kesää sinulle ja Lillille::)

  VastaaPoista
 18. Joillakin 80cm on pikkuluokka toisilla se on taas hirveen suuri. Älkää vaivatko päätänne Pinjan ja Lillin tekemisillä. Hyvää kesää kaikille!:)

  VastaaPoista
 19. Miksi lilli pomppii tossa yhessä kuvassa?

  VastaaPoista
 20. juu en tarkotttanu tota mun kommenttia todellakaan pahalla mutta ku en tienny kui korkeita oot lillillä tai ylipäätään kellään hypännyt niin aattelin et 80 cm on mulle ainakin iso luokka koska ite oon menny yksittäisenäki vaa 60 c :DDDDDDD

  VastaaPoista
 21. Miks Lilli pomppii tosssa tokassa kuvassa?

  VastaaPoista
 22. Lilli kielsi Sorsasalon kisoissa ulos ja alkoi pomppia pystyyn kiellon jälkeen...

  VastaaPoista
 23. En todellakaan tarkoita millään pahalla, mutta edes sinulle ja Lillille 80 cm ei ole pikkuluokka, jos se on melkein sitä mitä olette normaalistikin kisanneet.

  VastaaPoista
 24. Tiia on jo tehnyt sellasen talli esittelyn. :) Sori nyt Pinja

  VastaaPoista
 25. Mistä sä tiät mitä Pinja Lilli on kisannu? Siis sinä yks ano. Ei pahalla:D

  VastaaPoista
 26. Lilli on PONI eikä hevonen. Miksi pitää laittaa PONI eläkkeelle, jos se ei nyt satu hyppään metrii ja korkeempaa? Sit Pinja sanoit että sillä anolla on hyvä asenne, joka haukkui ratsastuskoulun hevosia KAAKEIKSI. Luulin, että olet hyvin eläin-ja hevosrakas. Ihan hevosia ne ratsastuskuolupolletkin on. Se, joka pitää hevosia tasavertaisina, ei kyllä voi pitää mitään hevosta kaakkina sillä perusteella, että sille pikkuluokka ei satu olemaan 80 cm, vaan normaaliluokka tai suuri luokka.

  VastaaPoista
 27. ootko sä siis ostamassa uutta hevosta vai jatkatko lillin kanssa? :)

  VastaaPoista
 28. Moi! Sait uuden lukijan. Kommentoin anonyymina
  :-) kiva postaus! Ps: mun i padissa ei sitten saa aan pisteita.

  VastaaPoista
 29. 80 cm voi olla joillekkin pikku luokka! Ja tällä hetkellä ite käyn ihan ratsastuskoulussa. Ennen me hypittiin tunneilla vaikeita ratoja ja korkeita esteitä mutta sitten vaihtu ope ja nyt me sitten hypätään 3 mini estettäX-(

  VastaaPoista
 30. Uutta hevosta ei varsinaisesti etsitä, mutta jos jostain sattuu "tipahtamaan" hyvä hevonen niin tietenkin se saatetaan ostaa... Ja jostkut varmaan ärsyyntyvät tälläisesta jos sanon 80 cm pikkuluokaksi, mutta kyllähän se on kisojen pienin luokka. Minulle ja Lillille se oli enne aika normi pikku luokka 90 cm oli sitten jo vähän isompi. Jos sanon suoraan että Alue-Valkuissa hyvppäsin parhaimmmillaan ponin kanssa 100-110cm ratoja niin kyllä 80cem tuntuu aika pienenltä. Valmennuksissa valmentaja saattaa sanoa 70-80cm pystyä kavaletiksi...

  Mutta toivoisin että joku ymmärtää mitä tarkoitan ja haluan vielä mainita niistä tuntsari polleista jotka ovat olleet 10vuotta ratsastuskoulussa ja jo vähän tympääntyneitä ja laiskoja. Niin onhan se eri asia jos vertaa oikeaan yksityiseen kisahevoseen. Itsekkin rakastan monia pikku tunti polleja ja niillä on ihanaa välillä ratsia ja hyppiä pikkuesteitä (60-80cm).

  Mutta eihän ratsastus koulussa ole aina mahdollisuuksia edes päästä hyppäämään kerran viikossa. Ymmärrän täysin niitä jotka tästä asiasta kiistevät että 80cm on ISO este... Nyt toivon että tälläiset puheet loppuvat ja jokainen osapuoli jää tyytyväiseksi! :)

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.