lauantai 3. maaliskuuta 2012

85. Lillin tulo suomeen - Tämä hetki

Moikka, nyt on tullut paljon kivoja kommentteja tuohon, Te lukijat erikoispostauksen. Moni henkilö oli laittanut kysymyksiä mm. Milloin meette kisoihin?, Menettekö alue-valmennuksiin Lillillä? yms. Mutta nytpä aion kertoa teille vastauksia ja vähän avata tätä Lillin elämää tässä samalla. Nimittäin teen jokaisesta tärkeästä asiasta, mitä Lillille on tapahtunut pienen kirjoituksen. Aloitetaan siitä kun Lilli oli Belgiassa:
Lillin on arvioitu syntyneen 1999, mutta tarkkaa aikaa ei kuitenkaan tiedetä, koska sen paperit "katosivat" mystisesti matkalla Suomeen 2004. Lillillähän oltiin hypätty Belgiassa jonkin verran ja koulutettu. Sen emä oli kuulemma huippueste tamma, mutta siitähän ei ole koskaan saatu varmuutta kadonneiden papereiden takia. Lillin on tuonut maahan siis Juha Ruutsalo. Kun Lilli oli saapunut Suomeen, Savisaaren ratsastuskoulu osti sen ja otti tuntikäyttöön. Poni oli tunneilla n.3vuotta kunnes Lillin entinen omistaja Camilla ja Charlotta ostivat sen yksityiskäyttöön. Lillistä kyllä huomaa vieläkin tuon ratsikoulu ajan jäännöksiä esm. kovasuisuus, karsinassa uhittelu ja tammamainen esittäminen. Tässä vielä kirjoitus mitä Lillistä oli kirjoitettu Savisaaren kotisivuille silloin kun se vielä siellä oli:
Lilli siirtyi Camilla ja Charlotta omistukseen tammikuussa 2007. Lilli käy parina päivänä viikossa vielä tunneilla. Lisätiedot: Emä ollut kansainvälisen 130cm luokkien menestyjä. Tulee suoraan ponin omalta kasvattajalta. Ponilla kaunis nimi, Bon Bon (karamelli), eli Lilli on kutsumanimi.

Lilli Savisaaressa 2004-2009

 Bongasimme Lillin ensimmäistä kertaa Tuomaksen tallin estekisoissa 2009 voitti luokan jossa starttasi, sitten kuulutettiin että poni oli myytävänä. Naapurimme ehdotti heti, että menisimme katsomaan ponia. Ensimmäisen kerran käytiin  katsomassa Lilliä yksinään. Vilkaisemassa ohikulkumatkalla  21.9.2009 ja siellähän se Lilli odotteli ja kerjäsi porkkanaa meiltä karsinassaan. Muistan sen hyvin, koska meillä on videokin jossa näkyy Lilli napottamassa herkkuja, mutta minun koneellani videota ei ole joten en pysty/jaksa sitä lisätä tähän :)
Kun oltiin käyty koeratsimassa ponia aika monta kertaa ja tutustuttu sekä hypätty niin päätettiin ostaa se. Halusimme tietenkin tarkastaa klinikalla, että poni on ihan kunnosa. Siltä kuvattiin jalkoja ja tehtiin perus ostotarkastus laukaassa 28.9.2009. Ponihan oli
sitten terve ja lääkäri sanoi, että se on hyvä esteponi lapsille.
 Selailen tässä vanhaa Lillin päiväkirjaa ja etsin kaikki merkinnät sieltä, kivasti ollaan laitettu kaikki tärkeät asiat ylös esim. yksi merkintä kuuluu näin:
Lilliä taluttamassa ja hoitamassa, Suitsisopist ensimmäiset Lillin tavarat ostettu. sekä lisäää kivoja merkintöjä: Lillin kauppa, taluttelin Lilliä saviskassa n.20min. Pinja ratsasti Lillillä saviskan maneesissa noin. 30min, sitten muutto tuomakselle, Lilli oli rauhallinen.

Sitten vihdoinkin koitti se päivä kun vietiin Lilli Tuomakselle. Se tapahtui perjantaina lokakuun 9. päivä 2009. kaikki oli niin ihanaa ja varsinkin Lilli, se oli kun itse rauhallisuus ja kaikki sujui täydellisesti. Heti seuraavana päivänä oli Tiian vuoro ratsastaa ja kirjassa lukee näin:
 n.1h käynti,ravi,laukka. ympyröitä, ja laukkaa vähän <3
Tässä  sitten vielä kuvia ihan ekoilta Lillin liikutus kerroilta Tuomaksen tallilla!
Lilli Tuomaksen tallilla 9.10.2009-11.10.2009

Sitten meidän piti muuttaa vielä kerran nimittäin Korholaan, koska Tuomaksen tallilla tarvittiin Lillin käytössä ollut karsina ja meidät oli sinne vain "hätämajoitettu". Korholan Tallille muutettiin 12.10.2009. Eka kertaa parin omatoimisen ristikko hypyn jälkeen mentiin tuomaksen valmennukseen eka kertaa 20.10.2009. Tiia on kirjoittanut ihan ekasta valmennuksesta Lillillä näin:
Tuomaksen valmennus,käynti,ravi laukka. Ratatreenejä, Lilli oli vauhdikas ja ihana :)  Myöskin eka kouluvalkku tapahtui korholan maneesilla olin kirjoittanut näin päiväkirjaan: Ellun tunnilla n.60min k,r,l  Lilli oli todella kiltti.Väistöjä laukka ympyröitä ja muuta. Ensimmäiset päivät korholassa meni tapoja ja rutiineja opetellessa, pikkuhiljaa alettiin saada tavoista kiinni ja kaikki alkoi sujua jo hyvin. Sitten taas muutettiin tuomakselle vakituisesti perjantaina 30.10.2009, sinne oli saatu meille järkättyä vakituinen karsina Penan vierestä. Tuomaksella oli hyvä ja tuttu olla, käytiin yleensäkkin kerran viikossa Tuomaksen este valmennuksessa Korholassa ja sitten vielä toisen kerran yleensäkkin myös Ellun kouluvalkuissa. Kaikki sujui hyvin ja Lilli oli ihan mahtava, iloinen reipas ja vikkelä kaveri <3 Ainoa ongelma oli se että poni ei suostunut oikein menemään kentän toiseen päähän, ja ei oikein osattu silloin vielä komentaa/ratsastaa niin hyvin että oltaisiin voitu käskeä se sinne ja lopettaa turha pöhköileminen, kyllähän se sitten lopulta alkoi totella meitäkin kun naapurin Jaana kävi sitä pari kertaa ratsastamassa vähän kuriin, kyllähän nuo jutut olisi nytten ollut ihan pieniä ongelmia, mutta silloin ei vielä ollut niin kokemusta ja taitoa laittaa vastaan itsepäiselle poni tammalle :)

 Sitten oltiin oltu Tuomaksella kauan ja saatu sillä välin kotona meidän talli valmiiksi, sitten vain oli edessä muutto meille kotiin joka kyllä sujui loppujen lopuksi mahtavasti. Muutto tapahtui 1.päivänä huhtikuuta 2010. Ratsastettiin tänne koska matkaa oli vain vajaat 6km ja samalla poni saisi purkaa energiaansa ettei sitten kotona olisi tarvinut turhia hötkyillä. Lillihän sai kaverikseen pienen ponin Tuomaksen tallilta nimittäin Iitan, moni varmaan muistaakin tämän pikku vekkulin josta on ollut aiemminkin puhetta blogissa. Iita meni edellä kärryllä kotiin ja Lilli tuli ratsastamalla perässä. Kun tultiin meille olihan molemmat ponit vähän ihmeissään kun ne oli siellä ihan kahdestaan ilman omaa laumaa, mutta kyllähän ne siihen parissa päivässä sopeutui ja kaikki alkoi taas rullata omilla raiteillaan, tallin pito,ruokinta,ratsastus ja valmennukset.
Kesä sujui hyvin ponit oli ulkona, yöllä sisälle, kahdestaan meni hyvin ja Iitasta tuli lillin sen hetkinen paras kaveri. Sitten oli meidän molempien Tuomaksen esteleirit ja niissäkin poni oli ihan huippu silloin muistan että hyppäsin minun yksittäisen esteen ennätyksen joka oli jotain 115cm, mutta kyllähän hyppäsin silloin kauan aikaa sitten Alue-valmennuksissa rataa joka oli jtn.110-115cm korkea :) leirit sujui mahtavasti tuli kivasti lisää uutta tietoa ja teoriaa sekä käytäntöä, silloin opin mm. Nyppimään harjan ja leikkaamaan Lillin jaloista vuohiskarvat, niitä taitoja tarvitsee usein joten hyvä että opittiin se ajoissa :)

Kesä meni kun siivillä valmennusten ja helteiden ansiosta, ponit nautti ulkoilemisesta ja kaikki meni hyvin, oltiin saatu kaikki asiat järjestykseen ja kaikki alkoi tuntua helpolta, apua tietenkin tarvittiin vielä paljon esim ponien ruokinnassa ja kaikissa pienissä ongelmissa. mutta sitten Lillin kannalta tapahtui ikävä asia, nimittäin Iita lähti pois, Lilli oli ihan yksin ja silloin poni oli aika masentunut, onneksi Lillillä kävi vieraileva tähti Charlotan hevonen Ruusu joka oli Lillillä kaverina jonkin aikaa, Lilli alkoi taas virkistyä ja palata normaaliksi, sittenhän Ruusu jo lähti, mutta saatiin onneksi Iita takaisin meille ja kaikki palasi ennalleen. Lillillä oli patti jalassa ja siihen vaan laitettiin linimenttiä ja nythän se pari kuukautta sitten lähti vasta pois, ei tiedetä mikä patti oli todennäköisesti joku osuma, mutta siitä en muista miten ja milloin se siihen ilmestyi.

 Lilli ja Ruusu tapaa toisensa eka kertaa :)

Kisoissakin oli silloin käyty jo pari kertaa ja menestytty mahtavasti, joka kisoissa sijoituttui edes toinen yleensäkkin kyllä minä ja Tiia päästiin molemmat palkintojen jakoon, menttin 70 ja 80cm luokkia ja poni oli ihan innoissaan vaikka se oli silloin entisillä omistajilla lopettanut hyppäämisen, kyllä oli poniin auttanut tuo estelepo ja pieniin esteisiin palaaminen, sehän oli ihan innoissaan ekoissa kisoissa meidän kanssa ja entinen kieltelevä poni oli poissa ja tilalle oli tullut ihana pieni ruusuke magneetti :D Sittenhän Voitto jo muutti meille 5.elokuuta.2010. Iita oli meillä vielä silloin pari päivää Voiton tulon jälkeen.Lillistä ja Voitosta tuli hyvät ja kaverit heti alussa,
 vaikka Lilli välillä vähän kovasti pomotti Voittoa.
Ensimmäinen Alue-valmennus oli tammikuussa 2011 kun Tiia ja Voittokin oli saannut vähän rutiinia ja taitoa esteillä, Lillihän oli ihan huippu valmennuksiassa ja sittenhän me päästiinkin katsastuksien jälkeen vakituiseen valmennus ryhmään. oltiin käyty monissa valmennuksissa ja kaikki meni hyvin kunnes nyt viimekesänä lukuisten kisojen ja menestyksen jälkeen Lilli teki stopit sorsiksen kisoissa ja siitä sitten alkoi meidän epä onnen taival, tietenkin väliin mahtui onnellisiakin ja hyviä hetkiä, mutta näistä kisoista lähtien poni oli vähän huonompi ja sitten seuraavissa alue-valmennuksissa poni jo olikin ihan tahmea ja haluton hyppäämään, sitten Sanna onneksi huomasi muutoksen ja vähän katsoi liikkumista ja taivutti sen pikaisesti, ponihan kulki ihan kolmella jalalla taivutuksen jälkeen ja sitten päätettiin
varata aika laukaalle ja piikitettiin jalat siellä.


 Klinikasta oli apua ja poni oli sitten lomalla melkein kuukauden, käytiin sitten Voiton kanssa mukana katselemassa lue-valmennuksia ja muita este valmennuksia. Sitten myös alue-valmennusten mukana saatiin uusi opettaja Martta jolla oli aikaa ja kiinostusta alkaa valmentaa meitä ihan vakituisesti. Kun poni oli lomaillut kauan aloitetiin taas ratsatus ja ehdinkin käydä parissa valmennuksessa kunnes jalka alkoi taas oireilla, Voitolla oli irtopala leikkaus Tampereen hevosklinikalla joten kuskattiin poni sinne tutkittavaksi 29. marraskuuta 2011. Sitten sitä taas tutkittiin, kuvattiin ja tutkittiin, lääkäri näki kuvissa pientä muutosta jalan nivelessä ja piikitti sen taas. Sekä saatiin ohjeeksi kengittää poni rengas kenkään sitten taas mentiin kotiin ja poni oli aika kauan lomalla. Syksy alkoi vaihtua Talveksi ja hepat lomaili edelleen ja paranteli kumpikin omaa jalkaansa. Sitten vihdoinkin pitkän odotuksen ja toivomisen jälkeen aloitin ratsastelemaan Lillillä kevyesti ja poni oli alussa ehkä vähän huono ja jäykkä ja epäpuhdas, mutta parin viikon päästä alkoi jo vaikuttaa paremmalle ja Ellukin totesi ponin puhtaaksi ja reippaaksi 22. tammikuuta. 2012 Siitä alkoi sitten ylämäki joka johti siihen että menin jo estettä pari kertaa nyt 25.helmikuuta.2012 sitten päästiin myöskin kouluvalkkuun joka oli kevennetty versio juuri minulle ja Tiialle suunnatuilla tehtävillä, silloinkin Lilli oli puhdas ja aivan ihan, lopussa se meni jo ihan peränantoon ja oli ihan innoissaan ja myöskin
kyllä ihan hikinen melkoisen turkin ansiosta :)


Samallahan sitä tässä voisi vähän selventää tuota tulevaisuutemme tapahtumia, poni on nyt ilmoitettu seuraaviin alue-valmennuksiin. On kyllä kiva päästä kun alkaa olla jo kohta vuosi siitä kun viimeksi käytiin valkuissa :) Sitten myös meidän entinen valmentaja Martta on lähtenyt hevostensa kanssa pois Kuopiosta joten meillä ei ole valmentajaa, onneksi kaikki ratkesi hyvin ja Sanna värväsi jo meille uuden valmentajan alue-valmennuksista, olisi tarkoitus päästä pomppimaan vähän esteitä enne sannan treenejä että hevoset ja me ollaan vähän totuttu ja harjoiteltu ettei sitten Sannan kanssa tarvitse säätää siellä mitään ylimääräisiä meidän saikkulais hevosille :) Sitten vain jos kaikki menee hyvin valmennuksissa ja poni on puhdas ja iloinen niin kai sitä voisi kisoihinkin jo mennä. Kesän menoista vielä sen verran että ollaan alustavasti sovittu meidän kaverin Venlan kanssa, nimittäin pidetään meillä oma pienimuotoinen leiri,Venlan poni tulisi meille ja sitten pyydettäisiin valmentajia tulemaan pitämään meille tunteja :)  Ollaan kyllä menossa myös nyt sunnuntaina Ellun kouluvalmennukseen kaikki yhdessä :)

Kiva jos luitte tekstin kokonaan nimittäin siitä tuli aikasta pitkä, toivottvasti tämä kertomus selvensi Lillin tilannetta ja tulevaisuuden suunnitelmia :)

21 kommenttia:

 1. Kiva teksti, mutta kiinnitä jatkossa enemmän huomiota oikeinkirjoitukseen! :---)

  VastaaPoista
 2. tehkää videopostaus tms. joku siitä leiristä? (:

  VastaaPoista
 3. eka Anonyymi- Joo, mutta jos kirjoitan noin pitkän tekstin on se aika oletettavaa että siellä sitten kuitenkin on niitä virheitä :)

  toka Anonyymi- Juu varmastikkin tehdään kun sitten meillä on ainakin täällä käytössä kolme järkkäriä ja pokkari, niin kyllä tulee videoon materiialia ainakin riittävästi :))

  VastaaPoista
 4. Hei, jos teidän leirillä mahtuis mukaan jollekin koulutunnille, niin me voitaisiin tulla Pallon kanssa mielellään osaksi sitä.

  Ei olla ainakaan liikaa noissa koulutreeneissä käyty tuon elefantin kanssa :D Viimeksi joskus viime talvena/syksynä...

  VastaaPoista
 5. mua harmittaa et luin koko tekstin, mutta se oli jotenki niin sekava etten oikein tajunnut mitään, enkä saanut mistään ns. otetta.

  muista yhdys sana virheet

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä ei oo mitenkää sekava,vaan just tosi selkee!!eikä ne kirjotus virheet mitään haittaa.kyl niit tulee ku pitkä teksti.rakastan sun blogiii=)))

   Poista
 6. Hihii, kiva teksti. Itse tunnen tuon Charlotan, ollut samalla luokalla joskus 1-2 :D Oli hassuu lukee, et niiltä olet sen ostanut, kun en edes tiennyt että he harrastavat heppailua!

  VastaaPoista
 7. Tokavika Anonyymi- Kiva että laitatte oman ja rehellisen mielipiteen, mutta kuitenkin noin ystävällisesti ja kivasti (tietenkin olisit voinnut vielä nimesi laittaa tuohon) Muttta huomasin itsekkin että siitä tuli vähänsekava jne. Mutta toivottavasti nyt ymmärrätte edes vähän :))


  Vika Anonyymi- Kiva että tykkäsit kirjoituksesta, siihen meni paljon aikaa ja vaivaa jonka olisin voinut rehellisesti sanottuna käyttää muuallekin... :)) Ja en olekkaan varmaan maininnut blogissani Charlotasta ja että ostettiin se heiltä :D

  VastaaPoista
 8. Kiva että tykkäsit, ja jos ei haitannu noi virheet :)))))))

  VastaaPoista
 9. Heippa! Kiva että Lilli voi jo paremmin. Tuleekohan ne aluevalmennusten aikataulut minnekkään julkiseksi että osaisi tulla oikeaan aikaan katsomaan? Menettekö TK:lle vai Pikkupihaan?

  VastaaPoista
 10. Tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus! :) Innolla odottelen kaikkia teidän kuulumisia kun pääsette Lillin kanssa taas jatkamaan treenejä ;)

  VastaaPoista
 11. Lotta- Kiitos kivasta ja kannustavasta kommenteista niitä saa laittaa aina niinpaljon kun haluaa :))

  VastaaPoista
 12. Voi kun kiva Lilli on iha eri värinen kuvissa 1 ja 2 varsinkin siinä kakkosess minusta erittäin kiva postaus

  VastaaPoista
 13. Ihana piiiitkä postaus :-D Näitä lisää! :-) Ja mun mielestä ei yhtään sekava,päinvastoi :-D

  VastaaPoista
 14. Hassua, että Lillillä on joskus ollut tuommosia läiskiä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kimot syntyy aina erivärisenä

   Poista
 15. mun isosiskolla on ollu ihan samannäköinen poni

  VastaaPoista
 16. tosi kiva postaus<3<3<3 ;-):-)

  VastaaPoista
 17. moi kiva postaus teiän hevoset non ihanii oon kattonu tosi paljon teiän videoita ne on parhaita ois kiva päästä ratsastamaan lillillä ja voitolla ne on varmaan tosi hyviä esteillä ööö.. mitäs muuta tähän lisäis nii mut joo♥♥♥♥

  VastaaPoista

Kiitos kaikille aktiivisille kommentoijille! Jos odotat vastausta, laitathan sen uusimpaan postaukseen kommentilla.